Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συνάντηση Ομπάμα με τους Ευρωπαίους για την κρίση χρέους
Συνάντηση Ομπάμα με τους Ευρωπαίους για την κρίση χρέους Εκτύπωση E-mail
17.09.11

Σύσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες αναμένεται να έχει την επόμενη εβδομάδα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

 

Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, το θέμα που θα συζητηθεί είναι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία της συνόδου για να διασφαίσει το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας και της επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους, ενόψει και της συνόδου της G20, στη Γαλλία, τον Νοέμβριο.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, είναι η συμμετοχή, σήμερα, για πρώτη φορά, του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στη σύνοδο του συμβουλίου Eurogroup, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ κάλεσε τους ευρωπαίους να σταματήσουν τις "αόριστες δηλώσεις" περί της πιθανότητας διάλυσης της ευρωζώνης, ενώ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Επίσης παρότρυνε τις χώρες της ζώνης του ευρώ να διευρύνουν την κεφαλαιακή δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να παράσχουν βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά ακόμη και για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οπως είπε σε δημοσιογράφους η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ "πάνω σε αυτό, ο Γερμανός συνάδελφός μας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του είπε ότι αυτό πιθανότατα δεν θα είναι εφικτό μόνο με τα χρήματα των φορολογουμένων στην κλίμακα που προβλέπεται από τις Ηνωμένες
Πολιτείες".

Ο Σόιμπλε τάχθηκε από την πλευρά του υπέρ της εισαγωγής ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κεφάλαια, κάτι που ο κ. Γκάιτνερ "αυστηρά αρνήθηκε", είπε η κα Φέκτερ.

Πλήθος επαφών

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης την Τρίτη με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα του ζητήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ, δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας Μπεν Ρόουντς.

Ο Ομπάμα θα μιλήσει κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν επίσης για την κατάσταση στη Συρία, σημείωσε ο Ρόουντς, όπως και για τις άλλες εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή που έχουν ξεσπάσει από τον Ιανουάριο και κυρίως αυτή στη Λιβύη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται εξάλλου να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ωστόσο προς το παρόν, όπως συμπλήρωσε ο Μπεν Ρόουντς, δεν προβλέπεται καμία συνάντηση του Ομπάμα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος θα επιζητήσει να εξασφαλίσει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί επίσης και με τον Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Η συνάντηση αυτή θα γίνει την επομένη των συναντήσεων που θα έχει ο Ομπάμα με τον ομόλογό του της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατά τις οποίες θα συζητήσουν για την κατάσταση στη Λιβύη, διευκρίνισε ο Ρόουντς.

Ο Ομπάμα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, καθώς και με τον
ομόλογό του του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κίιρ, όπως διευκρίνισε ο προεδρικός σύμβουλος, σημειώνοντας ότι θα είναι η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες από τον Ιούλιο που το Νότιο Σουδάν κήρυξε την ανεξαρτησία του, έπειτα από μια μακρά σύγκρουση με το βορρά κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6718&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote