Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Από τα πιο παχύσαρκα της Ευρώπης
Από τα πιο παχύσαρκα της Ευρώπης Εκτύπωση E-mail
07.09.11

Η καθιστική ζωή, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη άσκησης γενικότερα είναι τα αίτια που συμβάλλουν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας και στην κατάταξη της Ελλάδας στην κορφή της λίστας με τι χώρες που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αυτό είναι – με λίγα λόγια – το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν τα τελευταία χρόνια οι σχετικές έρευνες. Ένα συμπέρασμα που επιβεβαιώνει με τα λεγόμενα του και ο Γιώργος Μέτσιος, καθηγητής, λέκτορας εργοφυσιολογίας και διευθυντής του επιστημονικού εργαστηρίου κλινικής εργοφυσιολογίας στο University of Wolverhampton της Μεγάλης Βρετανίας.

Εκτός από τις λιπαρές τροφές που αναμφισβήτητα προσθέτουν θερμίδες και διαμορφώνουν αναλόγως τις παιδικές σιλουέτες, η αδυναμία άσκησης ή «πρόσβασης» σε ένα περιβάλλον που να ευνοεί τη σωματική ευεξία, καθορίζει ουσιαστικά το αν και πόσο παχύσαρκα θα είναι τα παιδιά μας. Δυστυχώς, όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, τα ελληνόπουλα, όχι μόνο είναι παχύσαρκα, αλλά συγκαταλέγονται και ανάμεσα στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης. Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι πρωτίστως αισθητικό. Είναι, πάνω από όλα, ζήτημα υγείας.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής κ. Μέτσιος, η δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας, που είναι η βάση για καρδιοαγγειακές παθήσεις, ξεκινά από την παιδική ηλικία και είναι αποτέλεσμα της μειωμένης άσκησης σε συνδυασμό με κακή διατροφή. Ως εκ τούτου, περισσότερη ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη της υγιεινής ζωής είναι σίγουρα απαραίτητη. Και εδώ ο ρόλος του σχολείου ως «φορέα» ενημέρωσης των μαθητών είναι σημαντικός.

Ωστόσο, σύμφωνα πάλι και με τα λεγόμενα του κύριου Μπέτσου, δεν είναι μόνο τα παιδιά παχύσαρκα, αλλά και οι ενήλικες. Από σχετικές έρευνες προκύπτει ότι μόνο το 30% του πληθυσμού παγκοσμίως ασκείται επαρκώς κάθε μέρα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσοι, αντί να περπατήσουν χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο τους για τις μικρές – καθημερινές μετακινήσεις τους.

Σε όσους αφήνονται, δήθεν μοιραία, σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής και στις δυσκολίες βρίσκουν παρηγοριά σε λαχταριστά γεύματα, πλούσια σε θερμίδες, ο καθηγητής, κ. Μέτσιος θυμίζει πως δεν υπάρχει λόγος παραίτησης. Ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά «Λύσεις υπάρχουν αμέτρητες αλλά δυστυχώς αυτό που λείπει είναι η όρεξη...». Όχι φυσικά η όρεξη για φαγητό, αλλά η όρεξη για άσκηση και φροντίδα του εαυτού μας.


Πηγή: ΑΜΠΕ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6691&Itemid=27

Τελευταία ανανέωση ( 07.09.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote