Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Εκδήλωση για το νέο Μουσείο Ακρόπολης στην Ουάσιγκτον
Εκδήλωση για το νέο Μουσείο Ακρόπολης στην Ουάσιγκτον Εκτύπωση E-mail
23.10.07
Εκδήλωση για το νέο Μουσείο Ακρόπολης διοργάνωσε η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον υπό την αιγίδα του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής και της Αμερικανικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου για Μνημεία και Χώρους, με κύριους ομιλητές τον Πρόεδρο του Οργανισμού για την κατασκευή του Μουσείου, Καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, και τον αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί. Ο πρώτος ανέπτυξε το ιστορικό, αλλά και τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε η κατασκευή του Μουσείου, που έπρεπε να λάβει υπόψη πολλούς και αντικρουόμενους παράγοντες, ενώ συγχρόνως έπρεπε να αναδείξει παρόντα και απόντα εκθέματα, να ενταχθεί χωροταξικά στον περιβάλλοντα χώρο και να επικοινωνεί διαλεκτικά με τον Παρθενώνα.

Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας του Μουσείου ανέπτυξε τη διαδικασία εξεύρεσης λύσεων για τις ιδιαιτερότητες του κτιρίου αυτού, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι η διαφάνεια και η αντανάκλαση, που σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν και την χρήση των υλικών.

Τις δύο κεντρικές παρουσιάσεις συμπλήρωσαν με παρατηρήσεις τους ο διεθνώς αναγνωρισμένος γνωστός ιστορικός κλασικής τέχνης, αρχαιολόγος και Πρόεδρος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής, Μπράιαν Ρόουζ, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αμερικανικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου για Μνημεία και Χώρους, Γκουστάβο Αραόζ, ενώ σε δήλωση προέβη και ο Γραμματέας της Αμερικανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, Ελευθέριος Καρμίρης.

Η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων ατόμων από την ευρύτερη περιοχή της Ουάσιγκτον, μεταξύ αυτών και πολλών δημοσιογράφων. Ο Έλληνας πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς, απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας ότι οι αρετές της αρμονίας, συμμετρίας και γεωμετρίας, που είναι χαρακτηριστικά του Παρθενώνα, απουσιάζουν γενικά από την σημερινή ζωή, μια έλλειψη που είναι εμφανής στις διεθνείς σχέσεις, στην κακομεταχείριση του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις. Την έλλειψη αυτής της λεπτής ισορροπίας υπογραμμίζει και η απουσία των Μαρμάρων από τον Παρθενώνα, το σύμβολο του Δυτικού πολιτισμού.

Από ερωτήσεις και σχόλια που ακολούθησαν, ξεχώρισε η δήλωση του γνωστού συγγραφέα και δημοσιογράφου Κρίστοφερ Χίτσενς, ότι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και πρέπει να ενωθούν με το μνημείο τους που τα αποζητά.



e-tipos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=669&Itemid=30

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote