Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΗΠΑ: Σε τροπική καταιγίδα υποβαθμίστηκε ο τυφώνας Αϊρίν
ΗΠΑ: Σε τροπική καταιγίδα υποβαθμίστηκε ο τυφώνας Αϊρίν Εκτύπωση E-mail
29.08.11

Έχοντας σκοτώσει εννέα πολίτες και απομακρύνει από τις εστίες τους περίπου ενάμιση εκατομμύριο, ο τυφώνας Αϊρίν αποδυναμώθηκε καθώς έμπαινε στη Νέα Υόρκη, που θύμιζε πόλη-φάντασμα. Η Αϊρίν υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC). Εν τω μεταξύ, το κόστος των ζημιών που έχουν προκληθεί στις πληγείσες περιοχές, υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Αφού πέρασε με ισχύ τυφώνα από την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, η ταχύτητα των ανέμων της Αϊρίν ενώ εισερχόταν στη Ν. Υόρκη, μειώθηκε στα 100 χλμ/ώρα, από τις 16:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα πάντα με το NHC.

Στο πέρασμά του από τις ΗΠΑ, ο τυφώνας έχει ήδη αφήσει πίσω του εννέα ανθρώπους νεκρούς, εκ των οποίων ένα 11χρονο αγόρι που σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στο σπίτι του.

Πάνω από ενάμιση εκατομμύριο πολίτες εκκένωσαν περιοχές της Ανατολικής Ακτής, ενώ σε πόλη-φάντασμα έχει μεταμορφωθεί η Νέα Υόρκη, που πλήττεται από καταρρακτώδεις βροχές.

Στο Μπρούκλιν, κορμοί δέντρων έπεσαν στους δρόμους, ενώ πολλά πάρκα στο Ιστ Ρίβερ έχουν πλημμυρίσει, όπως και πάρα πολλοί δρόμοι.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζάνετ Ναπολιτάνο δήλωσε πως τα χειρότερα του τυφώνα Αϊρίν έχουν περάσει για το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσεϊ. Η τροπική καταιγίδα πλέον, κατευθύνεται προς τη Νέα Αγγλία και τον ανατολικό Καναδά, είπε η Ναπολιτάνο σε συνέντευξη Τύπου, ενώ προειδοποίησε ότι οι υπερχείλιση των ποταμών κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τους πολίτες.

"Μερικά τμήματα της πόλης έχουν πλημμυρίσει, σημειώνονται βροχές, αλλά συνολικά, νομίζω ότι τα βγάλαμε πέρα. Είχαμε πολλές ζημιές στην πόλη. Χιλιάδες δέντρα έπεσαν στο έδαφος ή έπαθαν ζημιά, πολλά μπάζα, και πλημμύρες", δήλωσε ο υπεύθυνος των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας της Ν. Υόρκης, Τζόζεφ Μπρούνο, στο CNN.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες της Νέας Υόρκης διακόπηκαν εν αναμονή του τυφώνα, τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης έκλεισαν, με ακυρωμένες πάνω από 8.000 πτήσεις, οι δρόμοι άδειασαν και πολλές βιτρίνες καταστημάτων έχουν καλυφθεί με κόντρα πλακέ. Τα μπαρ και τα εστιατόρια του Μανχάταν έκλεισαν, οι παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ ακυρώθηκαν και οι τουρίστες εξαφανίστηκαν ακόμη και από την Τάιμς Σκουέρ.

Πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι εκκενώθηκαν από το Νιού Τζέρσεϊ και τα παράλια και 370.000 από την υπόλοιπη Νέα Υόρκη, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ έκανε έκκληση στους κατοίκους να μείνουν οπωσδήποτε στα σπίτια τους. Σύμφωνα με αρμόδιες υπηρεσίες, περισσότερα από 3 εκατ. νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε ένα κέντρο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA) συνεχίζοντας να παρακολουθεί τις προετοιμασίες για το πέρασμα του τυφώνα.

Δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος των ζημιών

Το κόστος των ζημιών από τον κυκλώνα Αϊρίν κατά μήκος της αμερικανικής ακτής στον Ατλαντικό και από την υπερχείλιση ποταμών στην ενδοχώρα μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι.

"Πρέπει να φανταστώ ότι οι υπολογισμοί για τις ζημιές θα ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, αν όχι σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο Κρις Κρίστι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του δικτύου NBC "Meet the Press".

Ο υπολογισμός των ζημιών που έχουν προκληθεί κατά μήκος της ακτής θα αρχίσουν σήμερα το απόγευμα, αλλά οι ζημιές στην ενδοχώρα από την υπερχείλιση ποταμών μπορεί να μην φανούν έως και την Τρίτη, σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα ο διοικητής της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων κρίσης FEMA Κρεγκ Φουγκέιτ δήλωσε σήμερα στο ίδιο πρόγραμμα του NBC, ότι οι ομοσπονδιακές ομάδες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν μια αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας Αϊρίν στη Βόρεια Καρολίνα και θα αρχίσουν σύντομα να κάνουν το ίδιο και σε άλλες πολιτείες που επλήγησαν από το φαινόμενο αυτό. Ο Φουγκέιτ αρνήθηκε ωστόσο να κάνει έναν υπολογισμό σε δολάρια των ζημιών που έχουν προκληθεί.

enet

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6677&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 29.08.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote