Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στον αέρα η σχολική χρονιά
Στον αέρα η σχολική χρονιά Εκτύπωση E-mail
20.08.11

 

Τα μαθηματικά που επέβαλε η λιτότητα και στην Εκπαίδευση δεν βγαίνουν και παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας ότι «ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται», και ότι βιβλία και εκπαιδευτικοί θα είναι στη θέση τους στις 12 Σεπτεμβρίου, μάλλον δεν έπεισαν.

Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι φέτος θα υπάρξουν 6.000 συνταξιοδοτήσεις και 600 διορισμοί, και ότι τα βασικά βιβλία θα παραδοθούν στους μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα παραδοθούν και τα συμπληρωματικά.


Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι η αλήθεια είναι διαφορετική: Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος εκτιμά ότι τα κενά στα Δημοτικά σχολεία θα φτάσουν τις 20.000. Ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα είναι κατά 50% μειωμένος σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση ενδέχεται να προκύψει γιγαντιαίο πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων. Την ώρα που το σχολικό έτος 2011/12 προβλέπεται να συνταξιοδοτηθούν περισσότεροι από 10.000 εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, οι μόνιμοι διορισμοί που θα ανακοινωθούν μόλις και μετά βίας φτάνουν τους 607.

Τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές προειδοποιούν πως θα χαθούν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας εάν τα κενά δεν καλυφθούν. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, με την έναρξη της χρονιάς, διαμαρτυρόμενοι για τις μισθολογικές μειώσεις αλλά και για τον περιορισμό των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών επιτροπών

Διαμαντοπούλου : «Τα κενά θα καλυφθούν»

Η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι με τις συνενώσεις των 2.000 σχολείων θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα, ενώ όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πλήρες ωράριο, οι αποσπάσεις θα γίνονται με αυστηρά κριτήρια, ενώ θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε σχολεία και από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν υπεράριθμοι ή όχι.

Ενδεικτικά η κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι βρέθηκαν 1.000 εκπαιδευτικοί στη χώρα στην Τεχνική Εκπαίδευση που είχαν από 0 έως 3 ώρες. Η υπουργός υπενθύμισε ότι περίπου 6.000 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι έχουν ήδη επιστρέψει στα σχολεία τους και προανήγγειλε «σωστό και οργανωμένο έλεγχο της λειτουργίας του διδακτικού προγράμματος σε κάθε σχολείο», προκειμένου να εξακριβωθεί ότι κάθε εκπαιδευτικός εργάζεται με πλήρες ωράριο. «Φέτος δεν θα γίνουν αποδεκτές οι υπεραριθμίες πουθενά και για κανέναν λόγο», επισήμανε η υπουργός.

Ως προς τους αναπληρωτές, έκανε γνωστό ότι οι τοποθετήσεις θα έχουν γίνει ώς τις 8 Σεπτεμβρίου αφού θα έχει καταγραφεί το σύνολο των λειτουργικών αναγκών την πρώτη βδομάδα του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός τους θα είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με πέρσι, όπως προβλέπεται για κάθε υπουργείο.

Αγώνας δρόμου για τα σχολικά βιβλία

Για τα σχολικά βιβλία, η υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, αναφέροντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η εκτύπωση από τον ΟΕΔΒ με στόχο στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, να διανεμηθούν στους μαθητές τα βασικά βιβλία. Τα τεύχη που δεν είναι απαραίτητα στην έναρξη της χρονιάς θα έχουν μοιραστεί στους μαθητές έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Πιλοτικά προγράμματα

Φέτος θα εφαρμοστεί πιλοτικά το νέο πρόγραμμα σπουδών σε 180 λύκεια. Στο νέο αυτό πρόγραμμα τα μαθήματα μειώνονται, δίνεται βαρύτητα σε φυσικές επιστήμες, μαθηματικά και γλώσσα και εισάγεται για πρώτη φορά η μέθοδος των «πρότζεκτ» (ομαδικών δηλαδή εργασιών μεταξύ μαθητών που θα βαθμολογούνται κανονικά και θα λαμβάνονται υπόψη για την επίδοση τους). Η εφαρμογή του νέου προγράμματος θα είναι καθολική το σχολικό έτος 2012-13.

Επίσης, φέτος 961 Δημοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν με το νέο πρόγραμμα των σχολείων διευρυμένου ωραρίου, που πέρσι εφαρμόστηκε πιλοτικά σε περίπου 200 σχολεία.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, την ερχόμενη Τετάρτη ψηφίζεται στη Βουλή, ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.


Adesmeytos typos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6661&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 20.08.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote