Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σχέδιο ΕΡΤ: Λουκέτα, συγχωνεύσεις και αξιοποίηση περιουσίας
Σχέδιο ΕΡΤ: Λουκέτα, συγχωνεύσεις και αξιοποίηση περιουσίας Εκτύπωση E-mail
19.08.11

Το κλείσιμο της ΕΤ1 και της "Ραδιοτηλεόρασης", καταργήσεις και άλλων καναλιών, συγχωνεύσεις στο ραδιόφωνο, έμφαση στο Διαδίκτυο, αξιολόγηση όλων των εργαζομένων και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, το οποίο ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

"Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας κρατικής τηλεόρασης αποκομματικοποιημένης και ανεξάρτητης που θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια"ανέφερε ο κ. Μόσιαλος. Ξεκαθάρισε ότι η δημόσια τηλεόραση δε φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τα ιδιωτικά μέσα, αλλά να είναι ανταγωνιστική τους. " Στόχος είναι η δημιουργία μιας τηλεόρασης και ενός ραδιοφώνου ανταγωνιστικών και κυρίως βασισμένων σε έλληνες δημιουργούς και παραγωγούς",  "Εκεί δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις" υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την τηλεόραση, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι  καταργείται η ΕΤ1 και τα προγράμματά της θα ενσωματωθούν σε ΝΕΤ και ΕΡΤ-3, που θα αποτελούν πλέον τους πυλώνες της δημόσιας τηλεόρασης.

Ειδικότερα, η ΕΡΤ-3 θα αναβαθμιστεί σε πανελλαδικής εμβέλειας περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.

Για την ΕRT World θα υπάρξει αναβάθμιση της ποιότητάς του με έμφαση στον πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Επίσης καταργούνται τα ψηφιακά κανάλια Cine plus και Sport plus, ενώ αντίθετα θα αναβαθμιστεί το Prisma και θα υπάρξουν συμπράξεις με τα ιδιωτικά κανάλια.

Όσον αφορά το ραδιόφωνο, οι  19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα συγχωνευτούν σε 9 με ενιαία διοίκηση και ενιαίο πρόγραμμα, ενώ οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε έναν.

Καταργούνται επίσης 15 από τους 20 πομπούς στα μεσαία, οι πέντε εκ των οποίων διατηρούνται για εθνικούς λόγους σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τέλος, σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων θα προωθηθεί ενιαίο πρόγραμμα για τους ξένους κατοίκους και τους μετανάστες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις στο Διαδίκτυο, όπου θα συγκεντρωθεί όλη η δύναμη της ΕΡΤ, οι ανταποκριτές εξωτερικού και περιφέρειας και το αθλητικό τμήμα, ενώ θα υπάρξει σύμπραξη με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες αλλαγές, καταργούνται το Ινστιτούτο Οπτικό-ακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, από τα οποία αναμένεται να εξοικονομηθεί 1,2 εκατ. ευρώ ετησίων.

Κλείνει επίσης το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση" το οποίο είναι ζημιογόνο, όπως είπε ο κ. Μόσιαλος, με το ετήσιο κόστος να ανέρχεται στο 1,2 εκατ. ευρώ. Το προσωπικό θα αξιοποιηθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΕΡΤ.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα την καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, θα διατεθεί άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών το οικόπεδο 700 στρεμμάτων της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης, ενώ το κτίριο της οδού Κατεχάκη θα παραχωρηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από το 2012 θα υπάρξει εξοικονόμηση 8,3 εκ. ευρώ, λόγω καλύτερης διαχείρισης. Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ, ώστε να γίνει κερδοφόρα και να αποδώσει φόρους στο Δημόσιο από το 2012.

Τέλος, προβλέπεται η ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής κατά 1,5% από το ανταποδοτικό τέλος και η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για τη διάθεση του ποσού.

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6660&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote