Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Την παραίτηση Άσαντ ζητούν οι ηγέτες του κόσμου
Την παραίτηση Άσαντ ζητούν οι ηγέτες του κόσμου Εκτύπωση E-mail
19.08.11

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και η Ε.Ε. δια στόματος της Κάθριν Άστον, ζήτησαν σήμερα την παραίτηση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Ομπάμα επέβαλε νέες κυρώσεις στη Συρία, παγώνοντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία της συριακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ και απαγορεύοντας τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων συριακής προέλευσης. Αντιδρώντας στις εκκλήσεις των δυτικών χωρών, αξιωματούχος της συριακής κυβέρνησης απαντάει ότι «ο Ομπάμα και ο δυτικός κόσμος υποδαυλίζουν τη βία στη Συρία». "Το μέλλον της Συρίας πρέπει να καθοριστεί από το λαό της, όμως ο πρόεδρος Άσαντ βρίσκεται στον δρόμο του. Οι εκκλήσεις του για διάλογο και οι μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ακούγονται ρηχές καθώς φυλακίζει, βασανίζει και σφαγιάζει τον ίδιο του το λαό. Για χάρη του λαού της Συρίας, έχει έλθει η ώρα ο πρόεδρος Άσαντ να παραιτηθεί", αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο τελευταίος γύρος των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ και της κυβέρνησής του, απαγορεύει σε νομικά πρόσωπα των ΗΠΑ, όπου και αν αυτά εδρεύουν ή αντιπροσωπεύονται, να έχουν οποιεσδήποτε συναλλαγές που αφορούν συριακά πετρελαϊκά προϊόντα και παράγωγά τους. Η κυβέρνηση διεύρυνε επίσης τον κατάλογο των συριακών εταιρειών σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και της κρατικής General Petroleum Corporation, που ελέγχει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε: "Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι η βίαιη καταστολή πρέπει να σταματήσει (...) παρόλα αυτά η συριακή ηγεσία εξακολουθεί να αγνοεί τις εκκλήσεις. Αυτό δείχνει ότι το συριακό καθεστώς δεν είναι διατεθειμένο να αλλάξει (...) Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει χάσει κάθε νομιμότητα στα μάτια του συριακού λαού και ότι είναι απαραίτητο να αποχωρήσει από την εξουσία".

Η Άστον προανήγγειλε επέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Συρίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησαν επίσης από τον Σύρο πρόεδρο να "εγκαταλείψει την εξουσία", ενώ δήλωσαν υπέρ της υιοθέτησης "νέων αυστηρών κυρώσεων" εναντίον του καθεστώτος του και κάλεσαν το συριακό καθεστώς να "δώσει άμεσα τέλος στη βία, να απελευθερώσει τους κρατούμενους συνείδησης και να επιτρέψει στον ΟΗΕ να διευθύνει χωρίς εμπόδια μία επιτροπή αποτίμησης της κατάστασης".

"Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία επαναλαμβάνουν με τον πιο έντονο τρόπο την καταδίκη (...) της αιματηρής καταστολής των ειρηνικών και γενναίων διαδηλώσεων και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες προβαίνει ο πρόεδρος Ασαντ και οι συριακές αρχές εδώ και μήνες", υπογραμμίζουν.

Οι τρεις χώρες "εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Ασαντ, που κατέφυγε στη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον του ίδιου του τού λαού και ο οποίος φέρει την ευθύνη για την κατάσταση, έχει χάσει τη νομιμότητά του και δεν μπορεί πλέον να διατείνεται ότι διοικεί τη χώρα. Τον καλούμε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απόλυτης απόρριψης του καθεστώτος του από τον συριακό λαό και να εγκαταλείψει την εξουσία για το συμφέρον της Συρίας και του λαού του", επισημαίνει η ανακοίνωση των τριών ηγετών.

"Η βία στη Συρία πρέπει να σταματήσει τώρα", υπογραμμίζουν.

Την άμεση παραίτηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε σήμερα και ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ.

"Συντάσσομαι με τον πρόεδρο Ομπάμα και με τα άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας που ζητούν από τον πρόεδρο Άσαντ να παραιτηθεί από το αξίωμά του, να εγκαταλείψει την εξουσία και να φύγει αμέσως. Ο συριακός πληθυσμός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του τα επόμενα βήματα για το μέλλον της Συρίας", δήλωσε ο Χάρπερ, σε ανακοίνωσή του.

"Το καθεστώς Άσαντ έχασε όλη τη νομιμότητά του σκοτώνοντας τον ίδιο τον πληθυσμό του για να μείνει στην εξουσία. Αυτή η εκστρατεία τρομοκρατίας πρέπει να σταματήσει" πρόσθεσε ο Καναδός πρωθυπουργός.

Επιμένει η Συρία ότι ο στρατός σταμάτησε τις επιχειρήσεις και κατηγορεί τη Δύση

Η Συρία κατηγορεί τις  ΗΠΑ για ανθρωπιστικό και διπλωματικό πόλεμο εναντίον της, επιβάλλοντας κυρώσεις και ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου Άσαντ.

Η πρώτη αντίδραση εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης εκδηλώθηκε εκ μέρους της Ριμ Χάνταντ, διευθύντριας διεθνών σχέσεων του υπουργείου Ενημέρωσης της χώρας, η οποία δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα και ο δυτικός κόσμος, προσπαθούν να υποδαυλίσουν τη βία στη Συρία.

"Είναι περίεργο που αντί να προσφέρουν τη βοήθειά τους (στη Δαμασκό) για να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ο Ομπάμα και ο δυτικός κόσμος προσπαθούν να υποδαυλίσουν τη βία στη Συρία", επισήμανε η Χάνταντ.

"Να ακόμη μία απόδειξη ότι η Συρία είναι για μία ακόμη φορά στόχος: σήμερα το πρωί ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ενημέρωσε τον (γενικό γραμματέα του ΟΗΕ) Μπαν Κι Μουν για την απόφασή του στρατού να δώσει τέλος στις επιχειρήσεις του και να αποσυρθεί, ενώ χθες ο πρόεδρος συναντήθηκε με μέλη του κόμματος Μπάαθ για να συζητήσουν την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρύθμισης", πρόσθεσε η Χάνταντ.

"Επίσης είναι πολύ σημαντικό να θυμηθούμε ότι η επιλογή του προέδρου της Δημοκρατίας είναι μία απόφαση που λαμβάνει ο συριακός λαός και μόνο αυτός", υπογράμμισε.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6659&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote