Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Καμιά συμφωνία για χωρικά ύδατα
Καμιά συμφωνία για χωρικά ύδατα Εκτύπωση E-mail
13.08.11

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Τούρκου πρώην πρέσσβη Ντ. Μπουλούκμπασι. Αντικείμενο των επαφών με την Τουρκία είναι η εξεύρεση λύσης για την υφαλοκρηπίδα

 

"Ξαναζεσταμένο φαγητό" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης την υποτιθέμενη συμφωνία της Ελλάδας με την Τουρκία για τα χωρικά ύδατα.

Μετά τα όσα ελέχθησαν από τον Τούρκο πρώην πρέσβη Ντενίζ Μπουλούκμπασι για "συμφωνία" της χώρας μας με τη γείτονα χώρα για τη μη επέκταση των χωρικών υδάτων και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι η Αθήνα σέβεται την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών και τάσσεται υπέρ της παραπομπής στο δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης. Με καθαρό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Λαμπρινίδης επεσήμανε ότι δεν δέχεται να αμφισβητεί κανείς τον πατριωτισμό οποιουδήποτε κόμματος ή πολιτικού και κάλεσε όλα τα ελληνικά κόμματα να είναι μια γροθιά σε αυτά τα ζητήματα.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών έγιναν σε απάντηση σχετικής ερώτησης δημοσιογράφου - στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο κ. Λαμπρινίδης από κοινού με την επισκεπτόμενη την Αθήνα νέα υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ε. Κοζάκου-Μαρκουλή.

Ο Π. Μπεγλίτης
Δηλώσεις για το θέμα των χωρικών υδάτων και την υποτιθέμενη συμφωνία έκανε και ο υπουργός Aμυνας Πάνος Μπεγλίτης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του πρώην πρέσβη Ντενίς Μπουλούκμπασι ότι επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου η Ελλάδα είχε περίπου δεχτεί να απεμπολήσει το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο υπουργός Αμυνας, κ. Μπεγλίτης, εκείνη την περίοδο ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και συμμετείχε στις διερευνητικές επαφές. Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε χθες ότι γίνονταν συζητήσεις, αλλά δεν υπήρχε καμία συμφωνία και μοναδικός στόχος της Αθήνας ήταν η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Σημείωσε δε ότι "είχαμε πολλά αδιευκρίνιστα θέματα και βεβαίως ετίθεντο από την πλευρά της Τουρκίας, με μονομερή τρόπο, πολλά αιτήματα, τα οποία δεν γίνονταν δεκτά από τη δική μας πλευρά".

Στην Αθήνα η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή
Συνάντηση Λαμπρινίδη με τη νέα ΥΠΕΞ της Κύπρου

Το Κυπριακό, ενεργειακά θέματα και η εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων απασχόλησαν τις συνομιλίες που είχαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης και η νέα υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλή.

Ο κ. Λαμπρινίδης επεσήμανε ότι η Αθήνα στηρίζει μια συνολική, συμφωνημένη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ενώ χαρακτήρισε "εμπρηστικές" τις τουρκικές δηλώσεις για το ενδεχόμενο ερευνών στην ΑΟΖ Κύπρου.

Προσέθεσε δε ότι αποκαλύπτουν την ουσία του προβλήματος, που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου και η άρνηση συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις υποχρεώσεις της Αγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην υιοθέτηση της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Κύπρια υπ. Εξωτερικών εξέφρασε τη ευγνωμοσύνη της για την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην πρόσφατη τραγωδία. Η νέα ΥΠΕΞ της Κύπρου συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλο.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6646&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote