Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σημαντικά κέρδη στη Wall Street
Σημαντικά κέρδη στη Wall Street Εκτύπωση E-mail
10.08.11

Έντονες διακυμάνσεις σημείωσαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, τερματίζοντας ωστόσο με σημαντικά κέρδη μετά από τις ανακοινώσεις της Fed ότι προτίθεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σε «εξαιρετικά» χαμηλά επίπεδα μέχρι τα μέσα του 2013.

Αρχικά πάντως οι εκτιμήσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία, όπως σημείωσε, είναι βραδύτερη του αναμενόμενου, πυροδότησαν ρευστοποιήσεις.

Τελικά, ο δείκτης Dow Jones [.DJI]  κατέγραψε άνοδο 3,97% και έκλεισε στις 11.239,54 μονάδες.

Κέρδη της τάξης του 4,74% παρουσίασε ο δείκτης Standard & Poor's 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.172,57 μονάδες.

Κατά 5,29% ενισχύθηκε τέλος ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq [.IXIC]  για να τερματίσει στις 2.482,52 μονάδες.

Fed: Κοντά στο μηδέν τα επιτόκια έως το 2013

Την πρόθεσή της να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σε «εξαιρετικά» χαμηλά επίπεδα μέχρι τα μέσα του 2013 ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για το ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη.

Στην ανακοίνωσή της μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής για τη νομισματική πολιτική, η αμερικανική κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι βραδύτερη του αναμενόμενου.

Για το λόγο αυτό, η Fed δεσμεύεται για χαμηλά επιτόκια έως τα μέσα του 2013, μια δέσμευση ασυνήθιστη για τις μέχρι σήμερα πρακτικές της. Σήμερα το βασικό δανειστικό της επιτόκιο κυμαίνεται στο 0%-0,25%.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε ακόμη, χωρίς όμως κανένα χρονοδιάγραμμα, για συνέχιση της διαδικασίας επανεπένδυσης των κρατικών χρεογράφων, που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της, «παρέχοντας την αναγκαία στήριξη στην αμερικανική οικονομία».

Πάντως, λόγω της κατάστασης στην οποία είναι η αμερικανική οικονομία, η Επιτροπή της Fed δεν διαβλέπει πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον.

Στη σχετική ανακοίνωση δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια, παρά μόνο στην «αισθητή αύξηση της τιμής των πρώτων υλών« για τη βιομηχανία η οποία, όπως σημειώνεται, «λειτουργεί αντι-πληθωριστικά».

Μικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νωρίτερα, με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν, μετά από έντονες διακυμάνσεις, τη συνεδρίαση τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον των επενδυτών στραμμένο στη συνεδρίαση της Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο 1,3% και έκλεισε ανεπίσημα στις 948,21 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και 5%.

Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 [.FTSE]  ενισχύθηκε κατά 1,89%, στο Παρίσι ο CAC 40 [.FCHI]  είχε κέρδη 1,63%, ενώ στη Φραγκφούρτη ο DAX παρουσίασε πτώση 0,10%.

Τρισέ: Συνεχίζει η ΕΚΤ τις αγορές ομολόγων

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υπογράμμισε σήμερα την πρόθεση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

«Είμαστε στη δευτερογενή αγορά», δήλωσε ο Τρισέ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα απευθείας από τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, είπε: «Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό και δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Χθες, η ΕΚΤ προσέφερε ανάσα στις ευρωπαϊκές αγορές χρέους, αποφασίζοντας να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να δράσουν το ταχύτερο δυνατό για να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της συνόδου της 21ης Ιουλίου για τη διάσωση της Ελλάδας και την ενίσχυση του EFSF.

naftemporiki

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6643&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote