Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Καταδίκη Συρίας στον ΟΗΕ
Καταδίκη Συρίας στον ΟΗΕ Εκτύπωση E-mail
04.08.11

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ κατέληξε, ύστερα από διαβουλεύσεις 72 ωρών, σε καταδικαστικό για τη συριακή κυβέρνηση κείμενο. Τεθωρακισμένα σε μεγάλα αστικά κέντρα.

 

Εκατοντάδες συριακά τεθωρακισμένα άρματα μάχης κάνουν σήμερα αισθητή την παρουσία τους σε πολλά μεγάλα αστικά κέντρα, όπου ο πληθυσμός διαδηλώνει μήνες τώρα κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Στη Νέα Υόρκη, το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ κατέληξε σήμερα, ύστερα από διαβουλέυσεις 72 ωρών, σε καταδικαστικό για τη συριακή κυβέρνηση κείμενο (μη δεσμευτικού χαρακτήρα), όπου η φονική καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, από τη Δαμασκό, στηλιτεύεται και η συριακή κυβέρνηση προσκαλείται «να επιδείξει στο μέλλον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Το κείμενο αυτό προσυπέγραψε και ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

Στη Δαμασκό, το πρακτορείο Sana μετέδωσε σήμερα ότι «το κοινοβούλιο συγκαλείται εκτάκτως, την Κυριακή, για να εξετάσει θέματα που αφορούν το κράτος και τους πολίτες» - χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Αναλυτικότερα, τα συριακά τεθωρακισμένα άρματα μάχης έχουν παραταχθεί στην πόλη Χάμα, 210 χλμ.βόρεια της Δαμασκού, αλλά και πέριξ της γειτονικής Ντέιρ Εζόρ στον ανατολικό τομέα. Σε όλη αυτήν την περιοχή, οι αρχές έχουν ήδη διακόψει τη λειτουργία του διαδίκτυου, αλλά και τις τηλεφωνικές συνδέσεις.

Στη Χάμα, το 1982 καταπνίγηκε στο αίμα η εξέγερση των Αδελφών Μουσουλμάνων (περίπου 20 χιλιάδες νεκροί). Το πρακτορείο Sana μετέδωσε επίσης την πληροφορία ότι έγιναν σήμερα στις πόλεις Χομς στα περίχωρα της Δαμασκού, Ντεράα στη νότια Συρία και Χάμα οι κηδείες επτά μελών των Σωμάτων ασφαλείας.

Στο μεταξύ, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα στα οποία απεικονίζεται η ρίψη δύο πτωμάτων σε ένα ποταμό. Υποστήριξε ότι πρόκειται για πτώματα μελών των Σωμάτων ασφαλείας, που ρίχνουν στον ποταμό διαδηλωτές οι οποίοι, όμως, διαψεύδουν, τονίζοντας ότι «είναι αυτά, στην πραγματικότητα, πτώματα διαδηλωτών».

Στην Ντέιρ Εζορ, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων δεν εξοφλήθηκαν. Εκπρόσωποι των διαδηλωτών εκεί τόνισαν στα διεθνή μμε ότι «πρόκειται για μια εσκεμμένη πράξη των τοπικών αρχών, ώστε να εξευτελιστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, μη μπορώντας να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα του μήνα του Ραμαζανιού».

Ο Λίβανος διαχώρισε τη θέση του

Ένας Λιβανέζος διπλωμάτης του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του, η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, «διαχωρίζει» την θέση της από το κείμενο των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει την Συρία, τονίζοντας ότι «δε θα βοηθήσει» να δοθεί τέλος στην κρίση.

Μετά από εβδομάδες, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατάφεραν να υιοθετήσουν ένα κείμενο με το οποίο «καταδικάζουν τις γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη χρήση βίας κατά αμάχων από τις συριακές αρχές».

Ωστόσο, σε μία σπάνια αλλά όχι πρωτοφανή κίνηση, ο γείτονας της Συρίας, ο Λίβανος, όπου η επιρροή της Δαμασκού είναι μεγάλη, διαχώρισε τη θέση του από το επίσημο κείμενο στο οποίο συμφώνησαν τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ χαιρέτισε «τη στροφή στην στάση της διεθνούς κοινότητας».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6634&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote