Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βαρύ το κλίμα στη δεξίωση του Προέδρου!
Βαρύ το κλίμα στη δεξίωση του Προέδρου! Εκτύπωση E-mail
25.07.11

 

Με ηχηρές απουσίες και ελάχιστες παρουσίες υπουργών και βουλευτών, αλλά και σε βαρύ κλίμα, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο η εκδήλωση για την 37η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

 

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ήταν πιο μεστή σε μηνύματα από ποτέ, καθώς αναφέρθηκε σε όλους και σε όλα και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά και τους έχοντες και κατέχοντες, ζητώντας τους να συμβάλουν για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.


«Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Εγινε, με μεγάλη καθυστέρηση, ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:

«Η νέα γενιά, που μεγάλωσε σε συνθήκες σχετικής ή μεγαλύτερης ευημερίας, είναι η πρώτη που θα περάσει χειρότερα από την προηγούμενη, γιατί κουβαλάει στην πλάτη της το δυσβάσταχτο χρέος».

Επικεντρώνοντας την ομιλία του σε τρία σημεία, ο Πρόεδρος υπογράμμισε:

Πρώτον ότι «ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους, είτε είναι μεγαλοφοροφυγάδες με βαρείς λογαριασμούς σε Τράπεζες του εξωτερικού είτε αποτελούν κομμάτι της αφορολόγητης μεσαίας τάξης. Δεν δέχομαι ότι είναι ανίκητη η παραοικονομία. Ας συμφωνήσουμε όλοι ότι η φοροδιαφυγή είναι η πλέον αντικοινωνική συμπεριφορά, δημιουργεί όρους διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, υπονομεύει το εθνικό μέλλον». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «εθνικό διακύβευμα σήμερα είναι η εμπέδωση κανόνων οικονομικής δημοκρατίας. Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν κάνει ήδη περισσότερα από όσα τους αναλογούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση».

Δεύτερον, χαρακτήρισε «κοινό εχθρό για όλους την ανεργία», η οποία, όπως είπε, «παράγει κοινωνική δυστυχία» και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα εάν δεν αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία και τους παρασιτικούς μηχανισμούς που καταπίνουν την υγιή επιχειρηματικότητα».

Τρίτον, τόνισε ότι «η οικονομική κρίση έγινε κρίση πολιτικής, κρίση θεσμών και κάποιοι επιδιώκουν να γίνει κρίση της ίδιας της δημοκρατίας. Ενας από τους μεγάλους κινδύνους σήμερα είναι η διέγερση αντανακλαστικών φοβικών, μισαλλόδοξων, ακόμη και βίαιων, αντί του ορθού λόγου και της ψύχραιμης αναζήτησης λύσεων» και κατέληξε λέγοντας:

«Αναγνωρίζω τη θλίψη σας για τη δοκιμασία που περνά η πατρίδα μας. Αναγνωρίζω την απογοήτευσή σας, συμμερίζομαι τις αγωνίες σας».

Παρουσίες και απουσίες

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση για την 37η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας έδωσαν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α.Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ενώ η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχαν κάνει εκ των προτέρων γνωστό ότι δεν θα παραστούν. Επίσης, δεν παρευρέθησαν ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης αλλά και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Από πλευράς υπουργών και κυβερνητικών στελεχών διακρίναμε τους Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Παπαϊωάννου, Η. Μόσιαλο, Χρ. Παπουτσή, Στ. Λαμπρινίδη, Π.Μπεγλίτη και Δ. Δόλλη, ενώ ηχηρή απουσία ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, τον οποίο αντικατέστησε ο α’ αντιπρόεδρος Γρ. Νιώτης.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Μηνύματα για την 37η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας έστειλαν τα κόμματα:

ΠΑΣΟΚ – Γιώργος Παπανδρέου:

«Βρισκόμαστε στην καρδιά μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο, που πλήττει την ασφάλεια και την ευημερία της πλειοψηφίας των πολιτών. Και τα βαθύτερα αίτια της κρίσης αυτής αφορούν το πώς οργανώθηκε η κοινωνία και η οικονομία μας τα προηγούμενα χρόνια, τις στρεβλές αντιλήψεις, τις πελατειακές νοοτροπίες και πρακτικές που επικράτησαν στο πολιτικό σύστημα της χώρας και που απαξίωσαν ακόμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, για τους οποίους στο παρελθόν δώσαμε επίπονους και πολύχρονους αγώνες».

Ν.Δ. – Αντώνης Σαμαράς:

«Στις δύσκολες αυτές ώρες, μοναδικός γνώμονάς μας είναι το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον. Είναι η πίστη στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Είναι ο κοινός αγώνας των ανθρώπων αυτού του τόπου, για την αναγέννηση της χαμένης ελπίδας. Με Ανάπτυξη και Δικαιοσύνη».

ΚΚΕ:

«Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι, δεν γιατρεύεται, μόνο ανατρέπεται. Μοναδική διέξοδος για τον λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία».


ΛΑΟΣ:

«Ηλθε η ώρα λοιπόν για μια Νέα Μεταπολίτευση, που θα διορθώσει τα συσσωρευμένα λάθη αυτών των 37 ετών».


Δημοκρατική Συμμαχία – ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:

«Δύο είναι τα μεγάλα διδάγματα που οφείλουμε να συγκρατήσουμε: Πρώτον, ότι, όπως η τυραννία καταρρέει επειδή αγνοεί τον λαό, έτσι και η δημοκρατία παρακμάζει όταν υπηρετεί τον λαϊκισμό και ενισχύει τον κρατισμό: Οι θεσμοί και τα άτομα διαφθείρονται, η Οικονομία υπονομεύεται και η κοινωνία συνολικώς παρακμάζει.

Δεύτερον, ότι τη (σωτήρια) εξωτερική αρωγή, που συνοδεύεται αναπόφευκτα όμως και από εξάρτηση, πάντοτε, από το Ναυαρίνο μέχρι το Μνημόνιο, την κατέστησαν αναγκαία τα δικά μας λάθη και οι εσωτερικές μας έριδες».

Απείχαν από τη δεξίωση για την 37η Επέτειο από την Πτώση της Δικτατορίας σαράντα ένας αντιστασιακοί της περιόδου 1967-1974, αρνούμενοι όπως ανέφεραν σε επιστολή που απέστειλαν να προσφέρουν νομιμοποίηση στην «οικονομική δικτατορία που εξυφαίνεται σε βάρος του λαού».

Συγκεκριμένα, εκφράζουν την αντίθεσή τους στις «αντισυνταγματικές και πολιτικά επικίνδυνες μεθοδεύσεις που μετατοπίζουν την έδρα της πολιτικής νομιμότητας από το Κοινοβούλιο στις «αγορές» και υπογραμμίζουν: «Αρνούμαστε τη μετάλλαξη της χώρας μας σ’ αυτό που εμείς ονομάζουμε «ασήμαντη» δημοκρατία». Υπογραμμίζουν ότι: «Η δημοκρατική συνείδηση και το αίσθημα δικαίου μάς απαγορεύουν να συμμετάσχουμε σε μια εκδήλωση κενή περιεχομένου, επίφαση δημοκρατικής ευαισθησίας, ανούσια παράσταση δήθεν πολιτικής συναίνεσης και κοινωνικής ομοψυχίας, όπως, δυστυχώς, καταλήγει να είναι το δυσοίωνο τούτο έτος 2011 η προεδρική δεξίωση της 24ης Ιουλίου «για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας»…».

Την εν λόγω επιστολή υπέγραψαν οι: Ιωσήφ Αναστασίου, Γιάννης Βασιλειάδης, Πέτρος Βλάσσης, Μπάμπης Γεωργούλας, Μαργαρίτα Γιαραλή, Κωστής Γιούργος, Μίμης Δαρειώτης, Βασίλης Δεμουρτζίδης, Μπούλη Θεοφυλακτοπούλου, Παναγιώτης Καϊσίδης, Τάσος Καζλάρης, Θανάσης Καλαφάτης, Μαρία Καλλέργη, Παύλος Κλαυδιανός, Μπάμπης Κοβάνης, Γρηγόρης Κοκοζίδης, Δημήτρης Κωσταράκος, Βασίλης Κωτούλας, Αντώνης Μαργαρίτης, Δημήτρης Μαστροδήμος, Νίκος Μανιός, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Μάκης Μπαλαούρας, Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μπανιάς, Μάγδα Πίττακα, Χρήστος Ρεκλείτης, Γιώργος Σαγιάς, Σπύρος Σακέττας, Γιάννης Σταματάκης, Νικηφόρος Σταματάκης, Ελλη Στεφανίδου, Γιάννης Στρατής, Νίκος Συρμαλένιος, Περικλής Τερζής, Πόπη Τζεμπελίκου, Νίκος Τσαγκρής, Κλέαρχος Τσαουσίδης, Ελένη Φατούρου - Δούμα, Νίκος Χρυσανθόπουλος.


Adesmeytos typos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6616&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 26.07.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote