Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μπρέιβικ: «Αποτρόπαιες, αλλά απαραίτητες οι πράξεις μου»
Μπρέιβικ: «Αποτρόπαιες, αλλά απαραίτητες οι πράξεις μου» Εκτύπωση E-mail
24.07.11

Ο 32χρονος Νορβηγός Μπέχρινγκ Μπρέιβικ που συνελήφθη για τη διπλή επίθεση της Παρασκευής και ομολόγησε τις πράξεις του, τις χαρακτήρισε «αποτρόπαιες, αλλά απαραίτητες». Σύμφωνα με δηλώσεις του  δικηγόρου του, Γκήαρ Λίπσταντ, στο TV2, ο Μπρέιβικ «είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά ταυτόχρονα θεωρούσε ότι ήταν απαραίτητες». Ο Λίπσταντ είπε ακόμη, ότι ο πελάτης του θέλει να μιλήσει για τον εαυτό του και να εξηγήσει τις πράξεις του, στο δικαστήριο, αύριο Δευτέρα.

Ο δικηγόρος  έχει αναλάβει την υπεράσπιση του φερόμενου ως δράστη, της «χειρότερης σφαγής που έγινε στη Νορβηγία μετά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», όπως έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του νορβηγικού Τύπου.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει αύριο, Δευτέρα, και τότε οι δικαστικές αρχές θα αποφασίσουν αν ο φερόμενος ως δράστης ακροδεξιός Νορβηγός, θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης.

Το παρασκήνιο της προετοιμασίας του μακελειού

Από το φθινόπωρο του 2009 δείχνει να προετοίμαζε τις επιθέσεις, στο Όσλο και το νησί Ουάγια, ο Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, σύμφωνα με βιογραφικές του σημειώσεις που είχε δημοσιεύσει στο Ίντερνετ.

Μέσα σε 1500 σελίδες, τις οποίες προμηθεύτηκε το γαλλικό πρακτορείο, ο 32χρονος Νορβηγός που έσπειρε το θάνατο και τον πανικό στη Νορβηγία, με αποτέλεσμα 93 άνθρωποι -σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό- να χάσουν τη ζωή τους, δηλώνει ότι «η τρομοκρατία είναι ένα μέσο να αφυπνιστούν οι μάζες» και αυτό που πίστευε ήταν ότι θα καταγράφονταν στη συνείδηση του κόσμου «ως το χειρότερο τέρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Το μανιφέστο αυτό δημοσιεύτηκε την ημέρα που έγιναν τα γεγονότα», δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο Σβέινουνγκ Σπόνχαϊμ σε συνέντευξη Τύπου.

«Έχουμε επιβεβαίωση γι'αυτό», προσέθεσε. Οι φόνοι θα προσελκύσουν την προσοχή στο μανιφέστο, το οποίο ονομάζεται
«2083-Μια Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας», γράφει ο Μπρέιβικ. 

«Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος», σημειώνει.

Ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο αυτό επιτίθεται επίσης στην «ισλαμική αποικιοκρατία και τον εξισλαμισμό της δυτικής Ευρώπης» και στην  «άνοδο του πολιτιστικού Μαρξισμού/της πολυπολιτιστικότητας». «Θέλει να αλλάξει την κοινωνία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο δικηγόρος του Γκέιρ Λίπσταντ στο δίκτυο NRK, ο οποίος είχε σημειώσει επίσης ότι ο πελάτης του «πιστεύει ότι οι πράξεις του ήταν στυγερές, αλλά ότι στο δικό του το μυαλό ήταν απαραίτητες» και ότι επιθυμεί να τις εξηγήσει στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

Αίτηση για συμμετοχή σε αντισλαμιστική οργάνωση

Μία ευρωπαϊκή αντισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε χθες, Σάββατο ότι ο συλληφθείς ως ύποπτος για τις πολύνεκρες επιθέσεις της Παρασκευής στο Όσλο είχε επιχειρήσει να εγγραφεί στη σελίδα της στο Facebook, αλλά είχε απορριφθεί εξαιτίας των νεοναζιστικών του διασυνδέσεων.

Ο Αντερς Γκρέιβερς, ιδρυτής της οργάνωσης «Σταματείστε την Ισλαμοποίηση της Ευρώπης», είπε ότι ο συλληφθείς Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ είχε κάνει αίτηση πριν από 18 μήνες.

Ο Μπρέιβικ είχε πει σε ανάρτησή του στο Ίντερνετ τον Δεκέμβριο του 2009 (http://www.document.no/anders-behring-breivik/) ότι είχε συζητήσει με την οργάνωση, αλλά ο Γκρέιβερς απάντησε ότι η οργάνωση δεν έχει καταγράψει κάτι τέτοιο.

«Δεν είχε έρθει ποτέ σε επικοινωνία μαζί μας και δεν μας είχε ποτέ δώσει κάποια συμβουλή,» είπε ο Γκρέιβερς στο Ρόιτερς.

Αλλά όπως είπε ο ίδιος, είναι πιθανό ο Μπρέιβικ να είχε συμμετάσχει σε κάποια διαδήλωσή τους.

Πρόσθεσε ότι ένα από τα μέλη της οργάνωσης στις Νήσους Φερόες είχε ελέγξει τους «φίλους» του Μπρέιβικ στο Facebook και είχε διαπιστώσει ότι ένας από αυτούς χρησιμοποιούσε ως φωτογραφία στο προφίλ του μία του Δανού νεοναζί ηγέτη, Γιόνι Χάνσεν.

«Μας συμβούλευσε να μην επιτρέψουμε σε αυτόν τον τύπο να ενταχθεί στην οργάνωση ή να μπορεί να γράφει στον «τοίχο» της σελίδας μας στο Facebook,» είπε ο συνιδρυτής της οργάνωσης Στίβεν Γκας.

Η οργάνωση, η οποία υποστηρίζει ότι διαθέτει 30.000 οπαδούς στο Facebook, ιδρύθηκε από τον Γκρέιβερς και τον Γκας το 2007 με στόχο «να εμποδίσει το Ισλάμ να μετατραπεί σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη."

Ο Γκας είπε ότι η οργάνωση δεν είναι πολιτική και είναι αντίθετη τόσο στο Ισλάμ όσο και στο ναζισμό.

Βίντεο κατά του Ισλάμ στο YouTube

Παράλληλα, ένα βίντεο, το οποίο ανέβηκε στο YouTube και υποκινεί σε έναν «πόλεμο» κατά του Ισλάμ, δείχνει φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη, ο οποίος φοράει ένα αδιάβροχο και κρατάει ένα αυτόματο όπλο.

Οι φωτογραφίες εμφανίζονται στο τέλος του σχεδόν 12λεπτης διάρκειας βίντεο με τον τίτλο «Ιππότες Σταυροφοριών 2083» που ανέβηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=vQOfH8Dj1mw.

Οι ίδιες φωτογραφίες που εμφανίζονται στο βίντεο είχαν αναρτηθεί και στη σελίδα του Μπρέιβικ, στο Facebook, η οποία τώρα έκλεισε.

Σε μία νορβηγική ιστοσελίδα συζήτησης (www.freak.no) υπήρχε σύνδεσμος που παρέπεμπε στο μανιφέστο των 1500 σελίδων.

Δεν είναι γνωστό ποιος ανέβασε το βίντεο στις 22 Ιουλίου από κάποιον ονόματι Άντριου Μπέργουικ.

Ο άνθρωπος αυτός υπογράφει και το βιβλίο. Ο συγγραφέας αναφέρει μέσα από τις σελίδες του ότι το όνομα Αντριου Μπέργουικ είναι η αγγλική εκδοχή του Αντερς Μπρέιβικ.


ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6614&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote