Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πρωτοφανείς επιθέσεις στη Νορβηγία
Πρωτοφανείς επιθέσεις στη Νορβηγία Εκτύπωση E-mail
23.07.11

Νεκρούς και συντρίμια άφησε πίσω της η ισχυρότατη έκρηξη στο συγκρότημα των κτιρίων που στεγάζουν υπουργεία αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού, στο Οσλο, ενώ ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους σε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων

 

Τουλάχιστον επτά θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί από την ισχυρότατη έκρηξη, που σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης και την αστυνομία, οφειλόταν σε βόμβα, ενώ ερευνάται αν συνδέεται με την έκρηξη αυτή, ένα άλλο αιματηρό περιστατικό με πυροβολισμούς σε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις, ωστόσο η νορβηγική αστυνομία εκτιμά ότι συνδέονται μεταξύ τους.

Αργά απόψε έγινε γνωστό ότι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων έχουν πάρει θέσεις γύρω από το κέντρο του Οσλο λίγες ώρες μετά την ισχυρή έκρηξη.

Ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται επίσης να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησής. "Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή" δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Nyhetskanalen, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούν αν η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.

"Ακόμη κι αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, είναι πάντα αρκετά δραματικό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο", επεσήμανε και πρόσθεσε εξάλλου ότι η αστυνομία τον έχει συμβουλεύσει να μην αποκαλύψει την τοποθεσία όπου βρίσκεται.

Το νησί Ουτόγια, όπου έγινε η επίθεση του ενόπλου στην κατασκήνωση
Το νησί Ουτόγια, όπου έγινε η επίθεση του ενόπλου στην κατασκήνωση

Δέκα άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο μετά την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην έδρα της κυβέρνησης. "Πολλοί από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένοι" δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου ο οποίος δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν υπάρχουν νεκροί από την έκρηξη.

Δημοσιογράφος που βρισκόταν επί τόπου ανέφερε πως η τεράστια έκρηξη σκόρπισε συντρίμμια στους δρόμους και συντάραξε ολόκληρο το κέντρο της πόλης περίπου στις 15:30 (16:30 ώρα Ελλάδας).

Πρωτοφανείς επιθέσεις στη Νορβηγία

Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως μετά την έκρηξη το κέντρο του Όσλο, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Πετρελαίου - όπου νωρίτερα είχε εκδηλωθεί φωτιά - και τη σύνταξη της εφημερίδας Verdens Gang.

"Για αρκετή ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας επικρατούσε χάος", είπε ένας δημοσιογράφος.

 

Επίσης η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους του Όσλο να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις. "Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις, να επιστρέψετε σπίτια σας", δήλωσε ο Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, που ασκεί χρέη αρχηγού της αστυνομίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Σπονχάιμ αρχικά δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε ένα αυτοκίνητο, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτή την εκδοχή.

Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας, ο Τορ Λάνγκλι, δήλωσε από τη πλευρά του στο πρακτορείο Reuters ότι "ενδέχεται να πρόκειται για παγιδευμένο αυτοκίνητο".

Τέσσερις νεκροί στην κατασκήνωση

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κατασκήνωση νεολαίων του Εργατικού Κόμματος, κοντά στο Όσλο, όπως γράφει η εφημερίδα Varden, επικαλούμενοι μαρτυρίες.

Πρωτοφανείς επιθέσεις στη Νορβηγία

"Από αυτά που είδα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι χτυπήθηκαν και σκοτώθηκαν", δήλωσε ένας από τους νεολαίους της κατασκήνωσης, ο Αντριαν Πράκον, στην εφημερίδα. Η νορβηγική αστυνομία δεν έδωσε επίσημο απολογισμό του μακελειού.

 

Ενας άνδρας που θεωρείται υπεύθυνος για τους πυροβολισμούς στην κατασκήνωση, στο νησί Ουτόγια, στα νότια του Όσλο, συνελήφθη.

Ο άνδρας αυτός μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, παρουσιάστηκε στην κατασκήνωση των νεολαίων, λέγοντας ότι επιθυμεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των συμμετεχόντων, μετά την έκρηξη στη νορβηγική πρωτεύουσα, γεγονός που προωθεί την υπόθεση μιας συντονισμένης επίθεσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

 


Ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης τον περιέγραψε ως γεροδεμένο άνδρα ύψους περίπου 1,90 μ. με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, οπλισμένο με μια καραμπίνα, μια πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

 

"Η κατάσταση στο Ουτόγια είναι κρίσιμη", είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 ο πρωθυπουργός Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επρόκειτο να εκφωνήσει αύριο Σάββατο ομιλία στο συνέδριο. Εξάλλου η πρώην πρωθυπουργός Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ αναμενόταν να παρευρεθεί σήμερα στο ίδιο συνέδριο.

 

Συνδέει τις δύο επιθέσεις ο αρχηγός της αστυνομίας

"Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο συμβάντων. Υπάρχουν μαρτυρίες που ενισχύουν αυτή την υπόθεση", δήλωσε ο Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, που ασκεί χρέη αρχηγού της αστυνομίας του Όσλο, σε συνέντευξη Τύπου.

Η αστυνομία δήλωσε εξάλλου ότι φοβάται πως υπάρχουν εκρηκτικά στο νησί Οτόγια. Οι φόβοι αυτοί βασίζονταν στις μαρτυρίες κάποιων από τους συμμετέχοντες στην συγκέντρωση, όπως επεσήμανε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο.

Επικοινωνία Παπανδρέου-Στόλτενμπεργκ

 

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, δεν βρισκόταν στο γραφείο του εκείνη την ώρα.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ελληνα πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτει η ανακοίνωση, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το γεγονός και την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.

"Δραματική υπενθύμιση της τρομοκρατίας"

Πρωτοφανείς επιθέσεις στη Νορβηγία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του στη Νορβηγία, που επλήγη από φονικές επιθέσεις, καλώντας συγχρόνως τη διεθνή κοινότητα σε "συνεργασία κατά της τρομοκρατίας".

"Θέλω να εκφράσω τα προσωπικά συλλυπητήριά μου στους Νορβηγούς" δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα από το Οβάλ Γραφείο, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κέι.

Πρωτοφανείς επιθέσεις στη Νορβηγία

Αυτές οι επιθέσεις ήλθαν "να θυμίσουν σε όλη τη διεθνή κοινότητα το διακύβευμα, να εμποδίζονται τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και την ανάγκη συνεργασίας στον τομέα των Πληροφοριών", τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε τη φονική επίθεση μέσα στο Οσλο "πράξη αποκρουστική και απαράδεκτη", με επιστολή, που απέστειλε στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

"Μόλις πληροφορούμαι, με βαθιά συγκίνηση, τη φονική έκρηξη σήμερα το απόγευμα στο κέντρο του Οσλο, την καταδικάζω με το μεγαλύτερο σθένος, την κρίνω αποκρουστική και απαράδεκτη", αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Στη βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Ουΐλιαμ Χέιγκ εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του τα συλλυπητήριά του "σε όσους έχασαν συγγενείς, ή τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση η οποία έγινε στο Οσλο".

Πρωτοφανείς επιθέσεις στη Νορβηγία

"Η Βρετανία καταδικάζει όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, συμπαραστέκεται στη Νορβηγία και τους συμμάχους μας απέναντι σε παρόμοιες ωμότητες". "Δεσμευόμαστε χωρίς ανάπαυλα να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία με όλες τις μορφές της", επισήμανε ο κ. Χέιγκ.

 

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6611&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 23.07.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote