Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Οι μάχες των συνεντεύξεων
Οι μάχες των συνεντεύξεων Εκτύπωση E-mail
22.10.07

Αποστάσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ο Γ.Παπανδρέου, λέγοντας: «Φαινόμασταν να νοιαζόμαστε περισσότερο για το πάπλωμα». Νέες βολές κατά του προέδρου του κόμματος από τον Ευ.Βενιζέλο, που κάνει λόγο για βαρόνους και περιβάλλοντα και «ψεύτικες ρητορείες περί συμμετοχικής δημοκρατίας».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο Γ.Παπανδρέου επισημαίνει: «Το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία το '81 ως γνήσια έκφραση μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας. Το κίνημά μας ήταν πολιτικά αυτόνομο και έτοιμο να συγκρουστεί με παλιές αντιλήψεις, έτοιμο να κάνει τομές. Αντί να κρατήσει αυτή του την αυτονομία και καθαρή έκφραση των κοινωνικών δυνάμεων μεταμορφώθηκε σιγά αλλά σταθερά σε έναν απλό δίαυλο πρόσβασης στην κρατική εξουσία, διαχείρισης ή και οικειοποίησης της εξουσίας.

»Οι κυβερνήσεις μας έκαναν και σημαντικό έργο, αλλά από την κοινωνία είχαμε ξεκοπεί. Είχαμε ξεκοπεί από τις κοινωνικές εξελίξεις και τα προβλήματα του κόσμου. Οι πολιτικές μας προτεραιότητες φαίνονταν διαφορετικές από τα κοινωνικά στρώματα που θέλαμε να εκπροσωπήσουμε. Στην καθημερινότητα η πολιτική μας φαινόταν μακρινή και εμείς πολλές φορές αλαζονικοί».

Υπογραμμίζει, δε: «Φαινόμασταν να νοιαζόμαστε περισσότερο για το πάπλωμα και λιγότερο για το δημόσιο καλό. Οι εσωτερικές μας διαφοροποιήσεις να έχουν περισσότερο τη λογική της κατάληψης εξουσίας παρά την αλλαγή στην κοινωνία. Χάθηκε η πολιτική και αντικαταστάθηκε με την μικροπολιτική».

«Στην Ελλάδα έχουμε επιπλέον την επιβάρυνση ενός κρατισμού, μιας εξουσιολαγνείας και ενός πελατειακού συστήματος. Αυτές οι αντιλήψεις διάβρωσαν την εσωτερική λειτουργία του κινήματος που λέγεται ΠΑΣΟΚ στο σημείο που να είμαστε χωρίς εσωτερική πολιτική συνοχή αλλά με πολλές μικροομάδες, μικροσυμφέροντα και ομαδάρχες» επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου.

Ερωτηθείς εάν είχε εκφράσει τις απόψεις του αυτές, ως υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, απαντά: «Πίστευα, κυρίως, ότι έπρεπε να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση Σημίτη να ολοκληρώσει το αναγκαίο και αναπτυξιακό πρόγραμμά της» και προσθέτει πως: «Σε ό,τι δε με αφορούσε, γνωρίζετε πολύ καλά ποιες ήταν οι προτεραιότητές μου. Έδινα τότε τη μάχη και πέτυχα τη διαμόρφωση ενός νέου, ελπιδοφόρου διπλωματικού περιβάλλοντος».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι ο Δ.Τσοβόλας είναι καλοδεχούμενος, σημειώνοντας «τέτοιους ανθρώπους τούς έχουμε ανάγκη», χαιρετίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση κοινών ερωτήσεων για το ασφαλιστικό, παρατηρώντας πως «είναι θετικό βήμα προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε μια άλλη αριστερά», ενώ για τον Κ.Σημίτη υπογραμμίζει: «Θέλω να πιστεύω ότι ο Κώστας Σημίτης κρατά στάση αυστηρής ουδετερότητας».

Νέα πυρά από τον Ευ.Βενιζέλο

Για παλαιοκομματικές πρακτικές και αντιλήψεις εγκαλεί με έμμεσο τρόπο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ο κ. Βενιζέλος τονίζει: «Οι "βαρόνοι", το "καθεστωτικό" ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ του χθες δεν έχει καμιά σχέση με το ενωμένο, ανανεωμένο και δυνατό ΠΑΣΟΚ της νίκης. "Βαρόνοι", παράγοντες και «περιβάλλοντα» σχετίζονται με τις αρχηγικές πρακτικές και την έλλειψη δημοκρατίας και συλλογικότητας. Αυτές είναι αρχαϊκές και παλαιοκομματικές πρακτικές που ανθούν πίσω από μία ψεύτικη ρητορεία περί "συμμετοχικής δημοκρατίας" και διαβούλευσης.

»Η δική μας πρόταση αφορά έναν πρόεδρο που ενώνει και συνθέτει και μία συλλογική ηγεσία καταξιωμένη στη συνείδηση της κοινωνίας και νομιμοποιημένη από το συνέδριο. Η καλή προαίρεση του εκάστοτε προέδρου δεν αρκεί»

Σκανδαλίδης: Πρέπει να αλλάξουμε ρότα

«Όσο δεν αλλάζουμε ρότα δεν κερδίζουμε» επισημαίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Στη βάση του ΠΑΣΟΚ, η απογοήτευση για το εκλογικό αποτέλεσμα αντικαταστάθηκε με τη θλίψη και την αγανάκτηση από τη συζήτηση για το ποιος είναι ικανός και ποιος υπονομεύει ποιον, σημειώνει και τονίζει: «Σε αυτό το κλίμα η δική μου υποψηφιότητα υπήρξε λυτρωτική. Και πρέπει να σας πω ότι ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος νιώθω ήδη ο ηθικός νικητής αυτής της κορυφαίας διαδικασίας για το Κίνημα».

Αναφερόμενος στις περιοδείες του ανά τη χώρα, αναφέρει ότι η πολιτική του πρόταση κερδίζει συνεχώς έδαφος: «Σας διαβεβαιώνω ότι κάτι καινούργιο γεννιέται απέναντι στο ΠΑΣΟΚ των αξιωματούχων και της καρέκλας χωρίς χρώμα».

Για το αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου, ο Κ.Σκανδαλίδης εκφράζει την άποψη ότι «τις εκλογές τις έχασε το ΠΑΣΟΚ των θολών θέσεων, της μη συλλογικής λειτουργίας, το ΠΑΣΟΚ που αδυνατούσε να προχωρήσει σε ρήξεις και ανατροπές με τον ξεπερασμένο εαυτό του. Αυτό το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές. Και η αλήθεια είναι ότι όσο δεν αλλάζουμε ρότα, δεν κερδίζουμε».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=661&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote