Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Χ. Κλίντον: Υποστηρίζουμε σθεναρά την προσπάθεια της Ελλάδας
Χ. Κλίντον: Υποστηρίζουμε σθεναρά την προσπάθεια της Ελλάδας Εκτύπωση E-mail
17.07.11

Ξεκινώντας τις δηλώσεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Είμαι χαρούμενος γιατί η Χίλαρι Κλίντον μου έκανε και ποδαρικό. Ελπίζω να μας φέρεις γούρι. Νομίζω ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές. Η Ελλάδα και ΗΠΑ είναι φυσικοί σύμμαχοι και φίλοι, όχι μόνο για τα αμοιβαία συμφέροντα που υπάρχουν αλλά και το πάθος για την ελευθερία..

.. Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα. Οι ΗΠΑ έχουν σταθεί στο πλευρό μας και δεσμευόμαστε, σε αυτήν την προσπάθεια να βγούμε νικητές. Πολλοί έχουν ποντάρει στην κατάρρευση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Θα τους διαψεύσουμε.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού αλλά και για την επχειρηματικότητα. Κάναμε αποτίμηση για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μ. Ανατολή και θα είμαστε σε συντονισμό μέχρι το Σεπτέμβριο, ούτως ώστε να αναζωογονήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία. Στα Βαλκάνια στόχο είναι να οικοδομήσουμε μία σχέση συνεργασία ς με όλες τις χώρες.

Ενημέρωσα την υπουργό για το Κυπριακό, πιστεύω βαθιά ότι η πρόοδος είναι ευφικτή. Ζητείται η πολιτική βούληση από την Άγκυρα. Είμαι ικανοποιημένος διότι σήμερα θα υπογραφεί μία συμφωνία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων».

Από την πλευρά της, η κ. Κλίντον ανέφερε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βρίσκομαι εδώ και αισθάνομαι τιμή που είμαι η πρώτη. Παρέχουμε ισχυρή υποστήριξη στην Ελλάδα για τις προσπάθειές της. Συμπαραστεκόμαστε στο λαό και την κυβέρνησή της, γιατί ξαναφέρνετε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης. Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση, όχι μόνο για την κρίση, αλλά και για όλο το φάσμα των θεμάτων. Μιλήσαμε για το μέλλον της Λιβύης και είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια της Ελλάδας και την φιλοξενία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Καταδικάσαμε τη βία και την τρομοκρατία. Θα στηρίξουμε το όραμα για μία δημοκρατική Συρία και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη Ελλάδα για τον εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής. Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη συνεχή συμμετοχή σας σε κοινές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο. Εκτιμώ τη δουλειά του Γιώργου Παπανδρέου για την ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε κοινούς θεσμούς. Μας συνδέουν κοινές αξίες. Είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά της Ελλάδας σε αυτές τις αξίες.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και να ξαναφέρει την οικονομία της Ελλάδας πιο ανταγωνιστική. Δεν ήταν εύκολες αποφάσεις. Αυτές οι ενέργειες θα χτίσουν ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον για τον ελληνικό λαό. Τώρα χρειάζεται συνέχεια και αποφασιστικότητα. Αν και τα αποτελέσματα μπορεί να μην φανούν αμέσως, θα αποδώσουν με την πάροδο του χρόνου. Οι επιπτώσεις της αδράνειας θα ήταν πολύ χειρότερες. Ο δρόμος είναι μόνο προς τα μπροστά. Έχω πίστη στη δύναμη του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα ενέπνευσε στον κόσμο στο παρελθόν και είμαι σίγουρη ότι θα το ξανακάνει».

Συνάντηση με Γ. Παπανδρέου

Οι εξελίξεις στο θέμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και το Κυπριακό, το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η ενέργεια και η «αραβική Άνοιξη» και ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή ήταν τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης που είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την ανάγκη συνολικού και αποτελεσματικού πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, προκειμένου, όπως επισημάνθηκε, να δοθούν σαφή μηνύματα προς τις αγορές και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κερδοσκόποι.

Η κυρία Κλίντον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έδειξε κατανόηση για τις δυσκολίες και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, ενώ επανέλαβε την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, καθώς και στις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται.

Σχετικώς με την αναφορά της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών από την Τουρκία στην ανάγκη για λύση του Κυπριακού η οποία πρέπει να εξευρεθεί «σύντομα», κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή - δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ούτε επιδιαιτησία, ούτε αυτόματες κινήσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρξει εποικοδομητική στάση και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κάτι που μέχρι τώρα δεν υπάρχει.

Συνάντηση με Κ. Παπούλια

Τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την στήριξή του στις ελληνικές προσπάθειες εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος, νωρίτερα σήμερα την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις ελληνικές προσπάθειες.

Η κυρία Κλίντον εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία της ότι «παρά τους δύσκολους καιρούς και τις σκληρές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν, η Ελλάδα είναι τώρα σε έναν δρόμο που θα είναι πολύ θετικός σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ανάπτυξη και την ευημερία της». Πρόσθεσε δε ότι κάποιες επώδυνες θυσίες θα είναι απαραίτητες, αλλά δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχω μεγάλη αισιοδοξία στην αντοχή και την ευφυΐα του ελληνικού λαού και είμαι εδώ για να δώσω ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης για την δύσκολη δουλειά που σας περιμένει».

Η Αμερικανίδα υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών, τόσο μέσω του ΝΑΤΟ όσο και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, η οποία, όπως είπε, «εμπλουτίζει σημαντικά και τα δύο έθνη».

Ο κ. Παπούλιας από την πλευρά του δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ομπάμα για τις παρεμβάσεις του προς τον Νικολά Σαρκοζί και την Άγκελα Μέρκελ και αναφέρθηκε στα 2,5 εκατομμύρια Αμερικανών ελληνικής καταγωγής, στις 5000 καθηγητών με ελληνικές ρίζες που διδάσκουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια και στους 9 ελληνοαμερικανούς βουλευτές του Κογκρέσου.

Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης

Τη θερμή συμπαράσταση της αμερικανικής κυβέρνησης τόσο «στο μέλλον της Ελλάδας» όσο και «στην προστασία του παρελθόντος της», έδωσε σήμερα από το Μουσείο της Ακρόπολης η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον. Από την αίθουσα με φόντο τον Παρθενώνα, ο υπουργός Εξωτερικών Στ.Λαμπρινίδης και η Αμερικανίδα ομόλογός του υπέγραψαν από κοινού, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Π.Γερουλάνου, ένα Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας σχετικά με την «επιβολή περιορισμών σε αρχαιολογικό και βυζαντινό υλικό μέχρι και τον 15ο αιώνα». Ατενίζοντας εξάλλου την Ακρόπολη, η Αμερικανίδα αξιωματούχος παρατήρησε πως «το έθνος που έχτισε τον Παρθενώνα και εφηύρε τη δημοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία».

Στο καλωσόρισμά του στο «σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο, που αναδεικνύει την ενότητα των αρχαίων χώρων» ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η χώρα μας «υποφέρει από τη λαθραία εκσκαφή και την παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών», στην καταπολέμηση της οποίας θα προσφέρει η συγκεκριμένη συμφωνία. Ο κ.Λαμπρινίδης ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Πολιτισμού Π.Γερουλάνο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου που εργάστηκαν σκληρά για να είναι σήμερα έτοιμο προς υπογραφή το Μνημόνιο και απευθυνόμενος στην Αμερικανίδα ομόλογό του αναφέρθηκε στα «εκατομμύρια Αμερικανών επισκεπτών που θα δουν αυτούς τους θαυμάσιους θησαυρούς», ενώ παραπέμποντας σε προηγούμενη αναφορά της κ.Κλίντον πως «δεν είναι κοινές μόνον οι πολιτικές μας, είναι και οι αξίες μας», καλωσόρισε «στο σπίτι της» την κ.Κλίντον.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε σχετικά πως η διμερής συμφωνία θα προστατεύσει από κλοπές και λαθρεμπορία τα πολιτιστικά αγαθά, καθώς θα είναι παράνομη η εισαγωγή τους στις ΗΠΑ αν δεν υπάρχει προηγούμενη πιστοποίηση από τις ελληνικές αρχές, ακυρώνοντας το κίνητρο της υπεξαίρεσης. Η κ.Κλίντον παρατήρησε πως αυτή είναι η 15η συμφωνία με το ίδιο αντικείμενο που υπογράφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες («από την Καμπότζη ως την Κύπρο») και έχει αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα αποτελεσματική, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν μακρά (40χρονη) παράδοση αφοσίωσης στη διατήρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Συνάντηση με Βενιζέλο

Τη σημασία της αμερικανικής υποστήριξης στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον.

«Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι καθοριστικός στο Δ.Ν.Τ., αλλά επίσης είναι σημαντικό το δίκτυο των επαφών τους με τις χώρες της ευρωζώνης» διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε πως οι ΗΠΑ «σημειώνουν το παραμικρό θετικό βήμα της χώρας μας - είτε προς την κατεύθυνση καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και συλλογής δημοσίων εσόδων, είτε προς την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

Υπογραμμίζοντας εξάλλου ότι «το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό και άρα η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μια συνολική εθνική αφήγηση για αυτό που κάνει και τις προοπτικές που υπάρχουν», ο κ. Βενιζέλος απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του «να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος». Και σε αυτό τον στόχο, τόνισε ο Έλληνας υπουργός, «η αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη να βοηθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις - τόσο στο πεδίο των επενδύσεων, όσο και ευρύτερα της πραγματικής οικονομίας».

Περιορισμοί εισαγωγής στις ΗΠΑ πολιτιστικών αγαθών

Η ελληνική κυβέρνηση και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής υπέγραψαν σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας για την επιβολή περιορισμών εισαγωγής στις Η.Π.Α. πολιτιστικών αγαθών ελληνικής προέλευσης, που χρονολογούνται από την Ανώτερη Παλαιολιθική εποχή (20.000 π.Χ. περίπου) έως και το τέλος της Βυζαντινής περιόδου (15ος αι. μ.Χ.).

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Λαμπρινίδης με την Αμερικανίδα ομόλογό του κ. Χίλαρι Κλίντον η οποία έφθασε στο Μουσείο της Ακρόπολης το απόγευμα, όπου ξεναγήθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και το διευθυντή του Μουσείου κ. Δημήτρη Παντερμαλή.

«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική Συμφωνία αυτή που υπεγράφη σήμερα ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Είναι μια Συμφωνία η οποία βάζει και την Αμερική μέσα στον αγώνα που γίνεται κατά της αρχαιοκαπηλίας. Η Αμερική έχει υπογράψει ήδη αντίστοιχα μνημόνια με άλλες 14 χώρες, η Ελλάδα είναι η 15η και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί η αμερικανική αγορά είναι πάρα πολύ μεγάλη σε θέματα που αφορούν την αρχαιοκαπηλία. Πιστεύω ότι αυτή η Συμφωνία θα μας δώσει τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα που κάνουμε κατά της μετακίνησης και διαπραγμάτευσης ειδών αρχαιοκαπηλίας», δήλωσε μετά το τέλος της τελετής υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνος.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας είναι η ευτυχής κατάληξη του επίσημου αιτήματος που υπέβαλε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προς το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δια του ελληνικού ΥΠΕΞ, όπως προβλέπει ο Νόμος. Είναι ο καρπός μακροχρόνιας προετοιμασίας και επίπονων προσπαθειών ανώτερων και ανώτατων στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Πολιτικής Ηγεσίας του, οι οποίες ξεκίνησαν το 2002 με την συγκρότηση ειδικής επιστημονικής επιτροπής για την προετοιμασία του φακέλου.

Οι διαδικασίες μπήκαν στην τελική ευθεία τον τελευταίο χρόνο, οπότε ομάδα Ελλήνων εμπειρογνωμόνων εκλήθη από ειδική επιτροπή του αμερικανικού ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον για την υποστήριξη του ελληνικού αιτήματος.

Για να αποσταλεί το επίσημο αίτημα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού κατήρτισε φάκελο που τεκμηριώνει ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας κινδυνεύει από διαρπαγές και αρχαιοκαπηλικές δραστηριότητες, παρά την πρόληψη που εφαρμόζουμε και τα ισχυρά μέσα που διαθέτουμε σε νομοθετικό και διοικητικό επίπεδο και παρά την στενή συνεργασία με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως τις διωκτικές και τελωνειακές αρχές.

Η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την μείωση της παράνομης διακίνησης ελληνικών αρχαιοτήτων και θα παρέχει την δυνατότητα επιστροφής στην χώρα μας αυτών που έχουν παράνομα διακινηθεί και εξαχθεί από την ελληνική επικράτεια.

Η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ άμεσα και αφού προηγουμένως η μία χώρα ενημερωθεί από την άλλη με ρηματική διακοίνωση ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες μετά την υπογραφή διαδικαστικές λεπτομέρειες.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε κατ' εφαρμογή του άρθρου 9 της Σύμβασης της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1970 για τα Ληπτέα Μέτρα για την Απαγόρευση και Παρεμπόδιση της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταβίβασης της Κυριότητας Πολιτιστικών Αγαθών στην οποία και οι δύο χώρες είναι Συμβαλλόμενα Μέρη.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6598&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote