Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Περνούν τα στρες τεστ οι ελληνικές τράπεζες
Περνούν τα στρες τεστ οι ελληνικές τράπεζες Εκτύπωση E-mail
15.07.11

Οχτώ από τις συνολικά 90 ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) η οποία διενεργήθηκε υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Μεταξύ αυτών -με τα δεδομένα της 31ης Απριλίου- ήταν και δύο ελληνικές τράπεζες, η Eurobank και η Αγροτική ωστόσο κατάφεραν να περάσουν τη «βάση» όλες με διορθωτικές κινήσεις που έκαναν στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, η αρχική «βαθμολογία» της Eurobank διαμορφώθηκε στο 4,9%, οριακά κάτω από το όριο αναφοράς, το οποίο για τους σκοπούς της φετινής άσκησης διαμορφώθηκε στο 5% από το 6% που ήταν πέρυσι. Το «σκορ» της Αγροτικής ήταν σημαντικά κάτω του ορίου (-0,8%). 

 

Για τα stress test των τραπεζών σημείο εκκίνησης αποτέλεσαν τα στοιχεία ισολογισμού της 31 Δεκεμβρίου 2010, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυτός των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων και τα σενάρια που διαμορφώθηκαν από την ΕΚΤ καλύπτουν χρονικό ορίζοντα δύο ετών. Βασική διαφορά με την προηγούμενη χρονιά ήταν ότι οι απαιτήσεις έναντι κεντρικών κυβερνήσεων που περιέχονται στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών αντιμετωπίστηκαν με μεθοδολογία αντίστοιχη με εκείνη λοιπών χαρτοφυλακίων που ενέχουν πιστωτικό κίνδυνο.  
 
Σύμφωνα με τα παραπάνω η «βαθμολογία» των υπολοίπων τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα που είχαν ληφθεί ως και το τέλος του Απριλίου, διαμορφώθηκε ως εξής:
 
Εθνική Τράπεζα: 7,7%
Alpha Bank: 7.4%
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: 5,5%
Τράπεζα Πειραιώς: 5,3%
 
Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, αν ληφθούν υπόψιν τα πρόσθετα μέτρα στα οποία έχουν ληφθεί ή υλοποιούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (όπως π.χ. αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου) από την 1η Μαΐου και μετά τότε όλες οι τράπεζες «περνάνε» τα στρες τεστ. Με βάση αυτό τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:
 
Εθνική: 9,7%
Alpha Bank: 8,2%
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: 7,1%
Τράπεζα Πειραιώς: 6,3%
Eurobank: 7,6%
Αγροτική Τράπεζα: 6%. 
 
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή, τα απαιτούμενα κεφάλαια υπολοίπονται κατά 2,5 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο οι οχτώ τράπεζες που "κόπηκαν" θα πρέπει να καλύψουν ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα ισχυροποίησης της κεφαλαιακής τους θέσης.
 
Η ίδια σύσταση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και σε ακόμη δεκαέξι τράπεζες οι οποίες«βαθμολογήθηκαν» μεταξύ του 5% και του 6%, με έμφαση σε αυτές που πλησιάζουν το κατώτατο όριο. 
 
Ανέβηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τα αποτελέσματα 

Αμέσως μετά την αναγγελία των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής στις τράπεζες της Ε.Ε. το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρά έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
 
Πιο συγκεκριμένα στις 19:05 ώρα Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη το ευρώ ανταλλασσόταν προς 1,4172 δολάριο, από 1,4141 δολάριο που ήταν χθες, Πέμπτη 14 Ιουλίου, στις 24:00 ώρα Ελλάδας.
 
 
Δηλώσεις για τα αποτελέσματα των στρες τεστ

 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε αναφερόμενος στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων, "τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, υπό ακραίες θεωρητικές υποθέσεις και καταστάσεις, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα... Οι 5 τράπεζές μας είναι καθαρά πάνω από το όριο ή δίπλα στο όριο με διαφορά εκατοστού."
 
Επιπρόσθετα τόνισε ότι " η μία κρατική τράπεζα –η Αγροτική- βρίσκεται σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, σε πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και λαμβάνονται μέτρα και για τη δική της κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα ξεπεράσει έτσι το όριο που θέτει το πανευρωπαϊκό τεστ." 
 

Ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπογράμμισε  ότι "τα αποτελέσματα της άσκησης είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών μας, οι οποίες ακολουθώντας και τις προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δρομολόγησαν επιχειρηματικές κινήσεις με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης τους, παρά τις δυσκολίες του περιβάλλοντος. Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία επιβάλλουν όχι απλώς συνέχιση, αλλά ένταση των προσπαθειών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή."

 

Η Επιτροπή των Βρυξελλών προσκάλεσε τις οκτώ τράπεζες που δεν πέτυχαν τα τεστ αντοχής στον τομέα τους αλλά και τις 16 που πέτυχαν με δυσκολία το τεστ "να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους".

"Δίνουμε προτεραιότητα στις λύσεις, που θα προέλθουν απ τον ιδιωτικό τομέα" ακόμα κι αν "ένα στέρεο πλαίσιο" προσδιορίστηκε, ώστε και οι κυβερνήσεις να βοηθούν εν ανάγκη, βεβαιώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση σήμερα ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, και ο Επίτροπος για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ που θυμίζουν, επίσης, ότι τα φετινά τεστ "ήταν κατα πολύ αυστηρότερα των προηγουμένων".

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών που απέτυχαν στα τεστ αντοχής αλλά και "εκείνων που πέτυχαν οριακά". Το Ταμείο ανέφερε ότι είναι σημαντικό οι εθνικές αρχές να επιτεθούν στα τρωτά σημεία των τραπεζών, τα οποία ανιχνεύθηκαν χάρη στα τεστ αντοχής.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) προασπίστηκε με σθένος την Πανευρωπαϊκή Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων (stress test), χαρακτηρίζοντάς την "αυστηρή" και επισημαίνοντας ότι οργανώθηκε με μια διαφάνεια "χωρίς προηγούμενο".

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Λονδίνο παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της άσκησης, ο πρόεδρος της ΕΒΑ, Αντρέα Ενρία είπε ότι μολονότι οι συνθήκες που σχετίζονται με την κρίση χρέους των χωρών "έχουν αλλάξει πολύ" τις τελευταίες εβδομάδες, τα stress test διατηρήθηκαν "σκληρά και συνεπή".

Ο Ενρία προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαμαρτυρίες που εξέφρασαν η Ισπανία και η Γερμανία, όπου ορισμένες τράπεζες αμφισβήτησαν τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της άσκησης. Μάλιστα η γερμανική τράπεζα Helaba αρνήθηκε να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματά της.

Ο Ερία υπενθύμισε ότι στα τεστ εφαρμόζονται "τα ίδια κριτήρια" σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και εκτίμησε ότι "έχει έρθει ο καιρός για να δίδονται" στις αγορές όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία και δεδομένα.

H Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει και αποδέχεται πλήρως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή σχετικά με την πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Επεσήμανε ότι η άσκηση διενεργήθηκε με βάση την παραδοχή των στοιχείων Ισολογισμού του Δεκεμβρίου 2010 και δεν λαμβάνονται υπόψη οι γενικές προβλέψεις που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα, ορισμένα γεγονότα που ήδη έχουν συμβεί καθώς και μελλοντικές επιχειρηματικές στρατηγικές και διοικητικές ενέργειες και δεν αποτελεί πρόβλεψη για τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας.  

Υποστήριξε ότι αν συνυπολογιστεί η θετική επίδραση που θα έχουν σειρά επιχειρηματικές αποφάσεις και ενέργειες που έχουν σχεδιαστεί και ένα μέρος τους ήδη υλοποιείται από την Τράπεζα, η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής το 2012 θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής Τράπεζας αποδεικνύεται η υψηλότερη στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα αν δεν συνυπολογιστούν οι προσωρινές κρατικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί στις τράπεζες με τη μορφή των προνομιούχων μετοχών. Επεσήμανε, ακόμη, ότι «τα αποτελέσματα του stress test επιβεβαιώνουν την ορθότητα της  στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας». 

Η Eurobank σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι:

Υλοποιεί ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων της, οι οποίες έχουν γνωστοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως η απορρόφηση της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου ΔΙΑΣ που έχει ήδη ολοκληρωθεί και η στρατηγική συνεργασία με την Raiffeisen Bank International στην Πολωνία που βασίζεται σε δεσμευτική συμφωνία, οι οποίες θα υπερκαλύψουν την ανωτέρω οριακή υστέρηση εντός των επομένων τριών μηνών.

Έχει αποφασίσει τη χρήση των γενικών προβλέψεων, που έχει ήδη σχηματίσει για κάλυψη μελλοντικών ζημιών, εφόσον χρειαστεί, την έκδοση μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ομολογιακού δανείου καθώς και την διάθεση πλειοψηφικού μεριδίου στην θυγατρική της στην Τουρκία.
  enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6592&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote