Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Με διαγραφές απειλεί ο Κ. Καραμανλής
Με διαγραφές απειλεί ο Κ. Καραμανλής Εκτύπωση E-mail
21.10.07
Τη λογική της στρουθοκαμήλου υιοθετεί η κυβέρνηση μπροστά στα καθημερινά φαινόμενα ανταρσίας βουλευτών της. Η απόφαση ελήφθη τηλεφωνικά, ενώ ο Κ. Καραμανλής βρισκόταν στη Λισαβόνα και περιλαμβάνει τους εξής χειρισμούς:

Ο βουλευτής που διαφοροποιείται δεν θα καλείται να δώσει εξηγήσεις ούτε τηλεφωνικά εάν το θέμα επί του οποίου τοποθετήθηκε δεν είναι κεντρική πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση. 

Η «κόκκινη γραμμή» που έχουν πλέον χαράξει είναι η καταψήφιση νομοσχεδίου. «Εάν αυτό συμβεί, τότε η πρώτη διαγραφή θα είναι αναπόφευκτη και η συνέχεια θα είναι η προσφυγή στις κάλπες», βεβαιώνει συνομιλητής του πρωθυπουργού.  Μαξίμου και Ρηγίλλης βλέπουν μέσα από τις συνεχείς διαφοροποιήσεις εξωτερικό εχθρό αφού εκτιμούν ότι τα ΜΜΕ διογκώνουν τις δηλώσεις των βουλευτών της ΝΔ.

 «Παιδονόμος»

Ρόλο «παιδονόμου» στην Κ.Ο. αναλαμβάνει ο Λευτ. Ζαγορίτης, καθώς η επιλογή του Γιάννη Τραγάκη ως γραμματέα δεν φαίνεται να αποδίδει και ο Δημ. Σιούφας επιθυμεί να διατηρήσει το θεσμικό του ρόλο αποφεύγοντας τις τριβές με τους βουλευτές. Ειδικός ρόλος έχει ανατεθεί από τον πρωθυπουργό στο Βαγγ. Μεϊμαράκη για να παρέμβει σε περίπτωση που τα πράγματα φθάσουν στο απροχώρητο. 

 Οι βουλευτές που διαφοροποιούνται έχουν όλοι τους ένα κοινό χαρακτηριστικό. Φοβούνται ότι μέσω της κατανομής των ρόλων στο νέο κυβερνητικό σχήμα οδηγούνται στα αζήτητα.

Το βέβαιο είναι ότι η εικόνα που παρουσιάζει η πλειοψηφία των 152 αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε σε δραματικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, ούτε σε κορυφαίο συμβιβασμό στο Σκοπιανό, ούτε σε σκληρά οικονομικά μέτρα, όπως είναι η αύξηση του ΦΠΑ, χωρίς να κινδυνεύσει να ματώσει ή ακόμα και να καταρρεύσει... 

Τον χορό των ατάκτων έσυρε ο Γιάννης Μανώλης.

Ο βουλευτής Αργολίδας πέρασε δύσκολα κατά την προεκλογική περίοδο όταν είδε όλο τον μηχανισμό των καραμανλικών να στηρίζουν τον αντίπαλό του Δημ. Κρανιά. Υπουργική θέση δεν περίμενε αλλά είδε την άλλη αντίπαλό του Ελσα Παπαδημητρίου να παίρνει τη θέση της β αντιπροέδρου της Βουλής.

Οταν δεν τον τοποθέτησαν ούτε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων ο Γιάννης Μανώλης σήκωσε μπαϊράκι και παραιτήθηκε από τη συμμετοχή του στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Αν ο Γ. Μανώλης αντιμετωπίστηκε ως ο συνήθης διαμαρτυρόμενος, στο Μαξίμου αντέδρασαν με περισσή αμηχανία όταν άκουσαν το Μιλτ. Εβερτ.

 Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε την τακτική «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια». Βγήκε στον 9.84 το ραδιόφωνο του δήμου Αθηναίων, που ο ίδιος ίδρυσε και απευθύνθηκε στο Γιώργο Αλογοσκούφη και στη Ντόρα Μπακογιάννη.

 Η διαφωνία του για την άνοδο του ΦΠΑ που για την κυβέρνηση αποτελεί μονόδρομο, ήταν μόνο προειδοποιητική βολή για την κριτική που αναμένεται να ασκήσει επί της οικονομικής πολιτικής. 

Η δεύτερη διαφοροποίησή του αφορά στο Σκοπιανό αφού υπενθύμισε την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, που δεν δέχεται συμβιβασμό, που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Αν οι εθνοπατριωτικοί λόγοι είναι κίνητρο για διαφοροποίηση, οι τοπικοί λόγοι αποτελούν αιτία πολέμου.

Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι ο πρώην υφυπουργός Υγείας Θαν. Γιαννόπουλος, που προκάλεσε αναστάτωση στο Μαξίμου για δεύτερη φορά σε ένα μήνα από τις εκλογές. Ο κ. Γιαννόπουλος αποσαφήνισε ότι δεν συμφωνούσε απολύτως με τις θέσεις της ΝΔ για το ασφαλιστικό, όπως και δεν συμφωνούσε και το 2001 την περίοδο Γιαννίτση.

Εβαλε κατά των πρώην υπουργών Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη και Π. Παναγιωτόπουλου και περιέγραψε επίσης με μελανά χρώματα την κατάσταση στον χώρο της υγείας, όπου χρημάτισε υφυπουργός για τριάμισι χρόνια.

Δεν άφησε επίσης έξω από την κριτική του και τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη που σχεδιάζει ο Δημ. Αβραμόπουλος. Τοπικοί και πολιτικοί ήταν και οι λόγοι που προκάλεσαν τις βολές του Πέτρου Τατούλη για τον ΦΠΑ.

 Ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού είδε τον αντίπαλό του Ανδρέα Λυκουρέντζο να παίρνει τη θέση του υφυπουργού Παιδείας και δεν χάρηκε. Ούτε ο Θόδωρος Καράογλου χάρηκε που δεν υπουργοποιήθηκε αν και εξελέγη πρώτος βουλευτής στη Β Θεσσαλονίκης.  Ηλπιζε..

.Ο Νίκος Τσαρτσιώνης ήλπιζε στην υπουργοποίηση μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης αποφάσισε να μην παίξει με την επανεκλογή του στην Κοζάνη και ύψωσε τους τόνους.

Τα βαλε με τη ΔΕΗ, στοχεύοντας στον εκ Γρεβενών ορμώμενο υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, αφού προηγουμένως άδειασε τον επίσης νεοδημοκράτη νομάρχη. Επίδομα θέρμανσης ζητά και ο επίσης πρώην υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Καλαντζής.

Αν και εξελέγη πρώτος στην Καβάλα, η υπουργική του θητεία δεν ανανεώθηκε και δεν του προτάθηκε επίσης ούτε η θέση του γ.γ. της Κ.Ο. για την οποία είχε βολιδοσκοπηθεί. Ο Γιώργος Καλαντζής είναι μαζί με το Γιώργο Τσαρτσιώνη, τον Τάκη Σκανδαλάκη και τον Αδάμ Ρεγκούζα και τον Σάββα Τσιτουρίδη, οι τελευταίοι των λοχαγών, που επανεξελέγησαν αλλά δεν ελπίζουν πλέον ούτε σε ανασχηματισμό...  

Εκείνος που ήλπιζε σε υπουργείο αλλά δεν το πήρε είναι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που χτύπησε το καμπανάκι, θυμίζοντας στην κυβέρνηση να ακούει τους βουλευτές. Ο κ. Βαρβιτσιώτης πήρε τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την υποστήριξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την οποία, όμως, έχασε ο Αριστοτέλης Παυλίδης.

Γι αυτό και ο Δωδεκανήσιος απείλησε ότι θα καταψηφίσει νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τη χρηματοδότηση των βαλκανικών χωρών αν περιλαμβάνονται τα Σκόπια.  

Τα Σκόπια δεν θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, αλλά ο κ. Παυλίδης έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση και την κ. Μπακογιάννη, που αν και τον πρότεινε για την προεδρεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν επέμενε ως το τέλος. Οι «αντάρτες»

 Ο Γιάννης Μανώλης έσυρε τον χορό των ατάκτων. Ο Θανάσης Γιαννόπουλος προκάλεσε αναστάτωση στο Μαξίμου για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα από τις εκλογές.

 Ο Πέτρος Τατούλης διαφοροποιήθηκε για τον ΦΠΑ. Ο Νίκος Τσαρτσιώνης μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης ύψωσε τους τόνους.

Ο Αριστοτέλης Παυλίδης απείλησε ότι θα καταψηφίσει νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των βαλκανικών χωρών αν περιλαμβάνονται τα Σκόπια.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=657&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 21.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote