Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η κυβέρνηση δεν εργάζεται σαν ομάδα
Η κυβέρνηση δεν εργάζεται σαν ομάδα Εκτύπωση E-mail
20.10.07
Η λειτουργικότητα της κυβέρνησης μετά τις εκλογές έχει σαφώς βελτιωθεί και η θετική αυτή εξέλιξη συνδέεται από τους αναλυτές με το αποτελεσματικότερο μάνατζμεντ που ασκεί τώρα ο πρωθυπουργός.

Προς το παρόν τουλάχιστον έχει εγκαταλειφθεί το χαλαρό στυλ ηγεσίας της πρώτης κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας.

Τώρα ο πρωθυπουργός ζωήρεψε με νέο αίμα την κυβέρνησή του, αξιοποιώντας τα ικανά στελέχη που περίμεναν τριάμισι χρόνια στον πάγκο.

Ταυτόχρονα ο κ. Κώστας Καραμανλής συνεργάζεται πιο τακτικά με τους υπουργούς του, ελέγχει πιο στενά την απόδοσή τους και επιβάλει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την εκπλήρωση του έργου που τους αναθέτει. 

Γκάφες 

Κάποιος όμως φαίνεται ότι βάσκανε την καλύτερη αυτή κυβέρνηση και πριν συμπληρωθεί σχεδόν ο πρώτος μήνας άρχισαν οι γκάφες και οι ανακολουθίες που δημιούργησαν τις πρώτες αμφισβητήσεις στους οικονομικούς παράγοντες αλλά και την κοινή γνώμη αν υπάρχει συνεπές κυβερνητικό πρόγραμμα και αν έχει γίνει σοβαρός σχεδιασμός και προετοιμασία για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν.

Η πρώτη αφορμή για τις αμφισβητήσεις δόθηκε όταν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης δήλωνε σε τηλεοράσεις και εφημερίδες ότι στις 15 Οκτωβρίου αρχίζει η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και πριν περάσει μια εβδομάδα από τον καταιγισμό αυτών των υποσχέσεων, έπαιρνε πίσω το μέτρο, ομολογώντας έτσι ότι δεν είχε γίνει καμία σοβαρή προετοιμασία για την εφαρμογή του.

Μια δεύτερη γκάφα ήταν ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα που αναγγέλθηκε χωρίς να έχει επίσης μελετηθεί η εφαρμογή του με συγκεκριμένη κλίμακα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η υποψία ότι τα βάρη θα πέσουν πάλι στους αδυνάτους.

 Ομως το γεγονός που κυρίως επέδρασε αρνητικά στο κλίμα ήταν η επαμφοτερίζουσα στάση της κυβέρνησης στο θέμα του ΦΠΑ. Ενώ τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά και ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 19% στο 21%, τώρα με έντεχνες διαρροές από του Μαξίμου και την πλατεία Συντάγματος καταβάλλεται προσπάθεια να εθισθεί στην ιδέα η κοινή γνώμη ώστε να είναι ασθενέστερες οι αντιδράσεις της όταν θα γίνει η φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα.

 Ολα αυτά αλλά και μια σειρά άλλες ανακολουθίες έχουν αρχίσει να κλονίζουν την εμπιστοσύνη των οικονομικών κύκλων για το αν αυτή η κυβέρνηση έχει μια ξεκάθαρη πολιτική στα μείζονα θέματα όπως το ασφαλιστικό και η δημοσιονομική εξυγίανση και κυρίως αν έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή τους.

 Την Τρίτη που μίλησε στον ΣΕΒ ο κ. Γ. Αλογοσκούφης όσοι τον άκουσαν έμειναν με αναπάντητα τα ερωτήματά τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εγκύρων οικονομικών κύκλων, το ασταθές βήμα της κυβέρνησης στις πρώτες ημέρες της θητείας της θα εξαλειφθεί μόνο αν ο πρωθυπουργός πάρει μια σειρά μέτρων που θα ενισχύσουν την εσωτερική της συνοχή και θα εξασφαλίσουν στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργών, τουλάχιστον των βασικών.

 Διότι αποτελεί κοινό μυστικό ότι η σημερινή κυβέρνηση και ειδικά ο σκληρός της πυρήνας κάθε άλλο παρά μια σφιχτοδεμένη ομάδα είναι που δουλεύει συλλογικά. Ο κάθε υπουργός έχει όχι απλώς το βιλαέτι του στο οποίο απαγορεύει την ανάμειξη οιουδήποτε άλλου υπουργού, αλλά και στον βαθμό που δεν ανακαλείται στην τάξη από τον πρωθυπουργό, κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει το έργο των συναδέλφων του.

Τα υπόγεια μαχαιρώματα είναι στην ημερήσια διάταξη και το νοσηρό κλίμα προβολής στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που διακατέχει όλους τους υπουργούς αποδιοργανώνει περαιτέρω την κυβέρνηση.

 Είναι μάλιστα μια ατυχής συγκυρία ότι ο σκληρός πυρήνας αποτελείται από υπουργούς που εκλέγονται στην Α΄ Αθηνών και οι ανταγωνισμοί τους για τη σειρά εκλογής έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους αξεπέραστες ψυχώσεις και αντιθέσεις.

 Το σύμπτωμα ότι η κυβέρνηση αυτή δεν δουλεύει συλλογικά σαν μια ομάδα, αλλά κάθε υπουργός επιχειρεί να προβληθεί έναντι των άλλων, είναι εμφανές από το γεγονός ότι καμιά ή μάλλον ελάχιστη πρόοδος γίνεται για να αντιμετωπισθούν τα χρόνια προβλήματα και τα χρόνια ελλείμματα της χώρας.

Για παράδειγμα, δεν θα υπήρχε τώρα πρόβλημα αύξησης του ΦΠΑ αν τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια είχαν συνεργασθεί συντροφικά οι αρμόδιοι υπουργοί για να κλείσουν τις τεράστιες τρύπες διαρροής του χρήματος των φορολογουμένων και απώλειας εσόδων. Π.χ. παρά τον νόμο για τις ΔΕΚΟ που ψήφισε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικώς και το μόνο θετικό του οποίου ήταν η κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, τα ελλείμματα όχι μόνο δεν περιορίσθηκαν αλλά αυξήθηκαν και ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ.

 Γιατί;

 Διότι οι κ. Γ. Αλογοσκούφης, Σιούφας και Λιάπης, δεν συμφώνησαν ποτέ για τη γραμμή ή μάλλον οι δύο τελευταίοι αντενεργούσαν σε ό,τι προσπαθούσε ο πρώτος. Οργια σπατάλης 

Στους δήμους, στις νομαρχίες γίνεται το όργιο της σπατάλης και της διακομματικής διαφθοράς και πόροι που φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, είναι αμφίβολο αν βοηθούν ανάλογα τους πολίτες. Κάθησαν ποτέ οι κ. Πρ. Παυλόπουλος και Γ. Αλογοσκούφης να βρουν ένα σύστημα διαφανές, που θα νοικοκυρεύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Φυσικά όχι, όπως δεν ασχολήθηκαν τόσα χρόνια και με τη βελτίωση του ανίκανου και διεφθαρμένου κρατικού μηχανισμού. Γύρω στα 15 δισ. ευρώ τον χρόνο διαθέτει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Ελληνας φορολογούμενος για την ασφάλιση και περίθαλψη. Και παρά ταύτα, τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά Ταμεία τελούν υπό χρεοκοπία.

Τα δημόσια νοσοκομεία μάλιστα σωρεύουν κάθε δύο χρόνια χρέη 250 εκατ. ευρώ προς φαρμακεμπόρους και φαρμακοβιομήχανους. Και εν τούτοις, τα δημόσια νοσοκομεία δεν συντάσσουν ισολογισμούς ούτε έχουν απολογισμό της διαχείρισής τους. Γιατί, λοιπόν, οι κ. Δημ. Αβραμόπουλος και Γ. Αλογοσκούφης δεν συνεργάζονται αντί ο πρώτος να ζητάει συνέχεια χρήματα και ο δεύτερος να αναβάλει τις πληρωμές;

Η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν δούλεψε και δεν δουλεύει συλλογικά και κανείς, δυστυχώς, δεν τραβάει το αυτί των υπουργών. 

 καθημερινη

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=655&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 20.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote