Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αποχωρούν 33.000 Αμερικανοί από το Αφγανιστάν
Αποχωρούν 33.000 Αμερικανοί από το Αφγανιστάν Εκτύπωση E-mail
22.06.11

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σχέδιο για την αποχώρηση 10.000 αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, με αρχή από τον επόμενο μήνα, και 23.000 ακόμα έως το τέλος του καλοκαιριού του 2012.


Μετά από περίπου 10 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου, γεγονός που πυροδότησε την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικές δυνάμεις, με τη συνδρομή και του ΝΑΤΟ, δείχνουν ανίκανες να καταφέρουν ένα ικανοποιητικό πλήγμα στους Ταλιμπάν, που διαρκώς ανασυντάσσονται, κερδίζοντας υποστήριξη.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν παραμένει αδύναμη και εξαιρετικά διεφθαρμένη, ενώ δισεκατομμύρια δολαρίων εξωτερικής βοήθειας έχουν πέσει στο κενό.

Η ανακοίνωση του Ομπάμα έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση του με τον στρατηγό Πετρέους, ο οποίος του παρουσίασε σειρά επιλογών για την αποχώρηση μέρους των περίπου 100.000 αμερικανών στρατιωτών, με αφετηρία τον Ιουλίου.

Ο Ομπάμα αντιμετώπισε σκληρά διλήμματα μέχρι να καταλήξει σε αυτή την απόφαση, καθώς από τη μία είναι επιτακτική η ανάγκη να περιορίσει τις στρατιωτικές δαπάνες- καθώς επίσης τις απώλειες ανθρώπινων ζωών-, αλλά και να μην διακινδυνεύσει τις επιτυχίες του στρατού στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνός είχε εκτελεστεί ο Οσάμα μπιν Λάντεν στο γειτονικό Πακιστάν από αμερικανούς κομάντος.

Η σύλληψη του μπιν Λάντεν είχε αποτελέσει το επιχείρηση της διακυβέρνησης Μπους για την επέμβαση στο Αφγανιστάν, μετά την 11η Σεπτέμβρη του 2001.

nooz

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6542&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote