Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ανανέωση εμπιστοσύνης με 155 «ναι» - Φωτιές άναψε ο Πάγκαλος
Ανανέωση εμπιστοσύνης με 155 «ναι» - Φωτιές άναψε ο Πάγκαλος Εκτύπωση E-mail
22.06.11

Με 155 "ναι" έναντι 143 "όχι" έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση. Την προσωρινή αποχώρηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η ομιλία του Θόδωρου Πάγκαλου που, αναφερόμενος στην εκλεγείσα το 1981 κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την χαρακτήρισε ως την πρώτη δημοκρατική και ανεμπόδιστη έκφραση του ελληνικου λαού.

 

Με 155 "ναι" έναντι 143 "όχι", επί συνόλου 298 ψηφισάντων, η κυβέρνηση έλαβε απόψε την ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Είχε προηγηθεί η συζήτηση που διήρκεσε δύο ημέρες, καθώς και οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και των αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Λίγο προτού λάβουν το λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, περιέγραψε ως επιτακτική την αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας των μέτρων και δεσμεύθηκε για ρυθμίσεις που θα βάζουν τέλος στην αδικία. Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο ως πρόγραμμα λεηλασίας, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε την οικοδόμηση μία νέας δημόσιας διοίκησης, και αναζωογόνηση της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής. "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπονομεύσουμε το κύρος ενός δημοψηφίσματος", σημείωσε από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα ενώ το αίτημά του για εκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι θα καταψηφίσει το Μνημόνιο και θα συνεχίσει να προωθεί την επαναδιαπραγμάτευση.

Φωτιές άναψε ο Πάγκαλος - Αφορμή για απόδραση βρήκε η ΝΔ
Ακολούθησε εκρηκτική παρέμβαση του Θόδωρου Πάγκαλου που ανέβηκε στο βήμα και είπε τα εξής: "Ενθυμούμαι τον Οκτώβριο του 1981, λίγες μέρες μετά τις εκλογές όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ηταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση, χωρίς υποθήκες, χωρίς ξένο παράγοντα και παλάτι. Ηταν η πρώτη ανεμπόδιστη έκφραση της λαϊκής κυριαρχλίας από τη σύσταση του ελληνικού κράτους", είπε στην εισαγωγή του ο Θόδωρος Πάγκαλος που στη συνέχεια επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά: "Μόλις τσίμπησε ένα κακομοίρικο προβάδισμα στα δημοψηφίσματα ζήτησε εκλογές".

Η αναφορά του κ. Πάγκαλου περί "πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης" προκάλεσε την σφοδρές αντιδράσεις στα έδρανα της ΝΔ. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Κ. Τασούλας ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ανακαλέσει, απειλώντας, ότι σε αντίθετη περίπτωση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα αποχωρήσουν, όπως και τελικά έπραξαν για περίπου πέντε λεπτά.

Ο κ. Πάγκαλος ξαναζήτησε το λόγο. Εκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή σε θεσμικές εκτροπές του παρελθόντος και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση του 1981 ήταν η πρώτη χωρίς εξαναγκασμούς. "Είπα χωρίς εσωτερικούς και χωρίς άλλους εξαναγκασμούς. Το ΄74 ψηφίσαμε ελευθέρως. Μην μου πείτε ότι δεν επηρέαζε τους ψηφοφόρους το "Καραμανλής ή τανκς;" Η εκλογή του '63 και του '64 ανετράπη, το '65 κατά τον γνωστό τρόπο, το '61 ήταν η εκλογή βίας και νοθείας, το '58 ήταν το ειδικό εκλογικό σύστημα με αναλογική στις μεγάλες πόλεις…" απάντησε ο κ. Πάγκαλος, πυροδοτώντας την αποχώρηση της ΝΔ.

 

Ανανέωση εμπιστοσύνης με 155 «ναι» - Φωτιές άναψε ο Πάγκαλος

Ακολούθησε πυροσβεστική παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου που ζήτησε την επιστροφή των βουλευτών της ΝΔ: "Μπορεί να υπήρξε παρεξήγηση, "υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις της ιστορίας" είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να παραμείνουν και να μη δώσουν την εντύπωση ότι ψάχνουν αφορμή για να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία. "Πρώτη φορά συμπεριφέρεται η αντιπολίτευση με τέτοιο τρόπο λίγο πριν από τη λήξη μιας τόσο κρίσιμης συζήτησης. Θέλετε αφορμή για να φύγετε από την αίθουσα αυτή την κρίσιμη στιγμή χωρίς να ακούσετε τον Πρωθυπουργό τι θα πει; Κανείς δεν είπε ότι το 1974 δεν ήλθε Δημοκρατία", σημείωσε.

Αγαλμα...
Το λόγο ζήτησε στη συνέχεια ο Γιώργος Καρατζαφέρης που αφού έψεξε εμμέσως τον Θ. Πάγκαλο, είχε την όρεξη να ζητήσει να στηθεί άγαλμα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο προαύλιο της Βουλής, ως ένδειξη αναγνώρισης ότι η Δημοκρατία επανήλθε στην Ελλάδα το 1974...

Σαμαράς: Επεσαν τα προσωπεία
"Σήμερα έπεσε το προσωπείο της συναίνεσης. Ο κ. Πάγκαλος μας πήγε 30 χρόνια πίσω. Είναι μαύρη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ. Τόλμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να πει ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα γεννήθηκε το 1981, αν είναι δυνατόν", δήλωσε ακολούθως ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.

Παπανδρέου: Το '81 ήταν η εδραίωση της ομαλότητας

Κλείνοντας τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός απηύθυνε εκ νέου μήνυμα ελπίδας και συστράτευσης σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Για το φραστικό επεισόδιο που σημειώθηκε στη Βούλη, είπε ότι πράγματι η Δημοκρατία επανήλθε στην Ελλάδα το 1974 και κανείς δεν το αμφισβητεί, όμως το 1981 ήταν η εδραίωση της ομαλότητας του πολιτεύματος, με τον ερχομό στην εξουσία μιας πολιτικής δύναμης που εκπροσωπούσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Σημείωσε ακόμη ότι "με αυτή την κρίση, υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία που αν την πετάξουμε θα μας κρίνει ιστορία πολύ σκληρά" και συμπλήρωσε ότι "είναι δική μας ευθύνη να σταθούμε στα πόδια μας και να συνεχίσουμε χωρίς δάνειες δυνάμεις" και "θα τα καταφέρουμε".

Ένταση εξω από τη Βουλή

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας υπήρξε ένταση έξω από τη Βουλή, όταν άτομα τα οποία είχαν συμμετάσχει στη συγκέντρωση των αγανακτισμένων, άρχισαν να αποδοκιμάζουν τους βουλευτές που αποχωρούσαν.

Προς στιγμήν η ένταξη κλιμακώθηκε και παρ ολίγο να σημειωθούν επεισόδια, όταν διάφορα άτομα άρχισαν να πετούν εναντίον των αστυνομικών που ήταν παρατεταγμένοι στα λουλουδάδικα πέτρες και μπουκάλια νερού.

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών και τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6539&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote