Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Ζυγίζουν» τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα
«Ζυγίζουν» τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα Εκτύπωση E-mail
15.06.11

Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η έκτακτη σύνοδος του Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν τις διαφορές τους, προσπαθώντας να διαμορφώσουν κοινή γραμμή στο κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών-κατόχων ελληνικών ομολόγων στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι ο τελευταίος γύρος των συζητήσεων για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η μορφή που θα λάβει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα με τη λεγόμενη πρωτοβουλία της Βιέννης (εθελοντική διακράτηση των ομολόγων και
ανταλλαγή τους με νέα ομόλογα όταν λήξουν) να κερδίζει έδαφος.

Κατά τη σχετική συζήτηση διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές  μεταξύ Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ζητούμενο παραμένει να βρεθεί ένας συμβιβασμός που δεν θα ερμηνευθεί από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ως πιστωτικό επεισόδιο.

Όπως μετέδωσε το δίκτυο Dow Jones Newswires, η σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών κράτησε περίπου τέσσερις ώρες. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας.  «Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συμπληρωματικά μέτρα» υπέρ της Ελλάδας. Βέβαια, μία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ένα στοιχείο του συμπληρωματικού προγράμματος, στο μέλλον... το συζητάμε αυτό», δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Σόιμπλε.

Γιούνκερ: «Στις 20 Ιουνίου η οριστικοποίηση της συμφωνίας»

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο κ. Γιούνκερ, τόνισε ότι «οι διαβουλεύσεις θα επικεντρωθούν σε όλες τις επιλογές», που επιτρέπουν στην Ελλάδα να μη χρεοκοπήσει.

«Οι υπουργοί των Οικονομικών θα εξετάσουν διεξοδικά όλες τις επιλογές σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «ο σκοπός» της συλλογικής αυτής διαβούλευσης «είναι να υπάρξει προσέγγιση, όσο γίνεται, στη συμφωνία» ενόψει του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την 20ή Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, οπότε αναμένεται η νέα συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας να οριστικοποιηθεί.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, επισήμανε ότι η ΕΕ συνυπολογίζει την «Πρωτοβουλία της Βιένης» σύμφωνα με την οποία θα κληθούν τράπεζες-πιστωτές να καταβάλουν ένα μέρος του τιμήματος της νέας συμφωνίας δανεισμού.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα επιδιώξουν να εξοφληθούν ελληνικά ληξιπρόθεσμα ομόλογα, αλλά θα δεχθούν να τα ανταλλάξουν με νεότερα.

Όμως η ουσία βρίσκεται στον «εθελοντικό χαρακτήρα» της εν λόγω κίνησης των τραπεζών, ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μη μπορούν να εκλάβουν την ανταλλαγή ομολόγων ως «πιστωτικό γεγονός».

Στον εθελοντικό χαρακτήρα της κίνησης των τραπεζών επέμεινε -από την αρχή- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Από την πλευρά του ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν τόνισε πως είναι σημαντικό να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό γεγονός» στην Ελλάδα, το οποίο θα μπορούσε να έχει «μεταδοτικό χαρακτήρα», αγγίζοντας την Ιρλανδία.

«Είμαστε σε τελείως διαφορετική θέση από την Ελλάδα», δήλωσε ο Νούναν στο δίκτυο CNBC. «Eφαρμόζουμε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των τραπεζών καθώς και νομισματικό πρόγραμμα».

Η ισπανίδα υπουργός, Έλενα Σαλγάδο, τόνισε πάντως ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, κατά την αναζήτηση λύσης στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και να ακούσουν «τα επιχειρήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ)». «Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση που θα είναι η κατάλληλη για την Ελλάδα, ταυτόχρονα όμως, όσο πιο ισορροπημένη γίνεται για την ευρωζώνη στο σύνολό της».

«Στόχος μας είναι η εκούσια συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, περιλαμβανομένων τραπεζών, συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστών στο νέο χρηματοδοτικό σχέδιο για την Ελλάδα», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέρ Ρέιντερς

Ντράγκι: «Εξαιρετικά δαπανηρή ενδεχόμενη χρεοκοπία»

Ο Μάριο Ντράγκι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και υποψήφιος για την θέση του διοικητή της, κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας πρέπει να αποφύγει το στοιχείο του καταναγκασμού, ενώ μία λύση τύπου πρωτοβουλίας της Βιέννης, δείχνει να ανταποκρίνεται στα κριτήρια.

Ο Ντράγκι τόνισε παράλληλα ότι το ευρώ είναι ισχυρό νόμισμα και ότι η κρίση δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την επιτυχία του κοινού νομίσματος. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΚΤ έχει εκφράσει ξεκάθαρα την άποψή της για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε ότι συμφωνεί με τη θέση της κεντρικής τράπεζας.

Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα αντιμετωπίσει τα βασικά αίτια της κρίσης, ενώ θα αφήσει πρωτογενές έλλειμμα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Το κόστος της χρεοκοπίας φαίνεται πως ξεπερνά τα οφέλη, υπογράμμισε.

Η θητεία του νυν διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

 ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6524&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote