Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Ναι μεν, αλλά» για ελληνική βοήθεια
«Ναι μεν, αλλά» για ελληνική βοήθεια Εκτύπωση E-mail
14.06.11

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας πιθανόν να θέσει όρους για την έγκριση της βοήθειας προς την Ελλάδα, όταν συνεδριάσει στις 5 Ιουλίου για την εκδίκαση σχετικών προσφυγών, με πιθανότερη την προϋπόθεση της έγκρισης των κυβερνητικών ευρωπαϊκών αποφάσεων από τη βουλή, γράφει το Spiegel.

 

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας θα συνεδριάσει στις 5 Ιουλίου με θέμα την προσφυγή κατά του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης, και ήδη διατυπώνονται υπονοούμενα πως πιθανόν να καταλήξει σε απόφαση... "ναι μεν, αλλά", γράφει το Spiegel.

Πρόσφατη δήλωση του προέδρου του δικαστηρίου αφήνει να εννοηθεί πως το δικαστήριο πιθανόν να θέσει όρους και προϋποθέσεις για την έγκριση των διασώσεσων και κατ' αυτό τον τρόπο να ενισχύσει την φήμη της Γερμανίας ως της χώρας που δημιουργεί προσκόμματα στην μάχη για τη διάσωση του ευρώ, αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel.

Οι δικαστές του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου δεν φημίζονται για την διατύπωση υπονοουμένων όσον αφορά μελλοντικές αποφάσεις τους. Ομως, στην ετήσια συνάντηση της Γερμανικής Ομοσπονδίας Δικαστών στο Στρασβούργο στις 3 Ιουνίου, ο πρόεδρος του Δικαστήριου, Αντρέας Φοσκύλε, έκανε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση που οδηγεί σε συμπεράσματα όπως τα παραπάνω, σημειώνει το δημοσίευμα του περιοδικού στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε κατά πόσον υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση πιθανόν να παραβιάζει τον πυρήνα του Γερμανικού Συντάγματος, ο Φοσκύλε δήλωσε ότι υπάρχουν, προσθέτοντας την πεποίθηση του ότι κάτι τέτοιο "δεν θα συμβαίνει στο εγγύς μέλλον".

Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, προσθέτει το Spiegel, εάν επρόκειτο για μια συνηθισμένη δήλωση πανεπιστημιακού καθηγητή. Ομως, ο Φοσκύλε, είναι ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, διαθέτει εσωτερική ενημέρωση, και η δήλωσή του επιτρέπει να βγουν κάποια συμπεράσματα για τις προσφυγές.

Προσφυγές και προϋποθέσεις
Οι προσφυγές έχουν γίνει από τον Πέτερ Γκαουβάιλερ, βουλευτή της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) - αδελφού κόμματος των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών - και από μια ομάδα ιειδικών με επικεφαλής τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νυρεμβέργης, Καρλ Αλμπρεχτ Σαχτσνάιντερ.

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, η δήλωση του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Kαρλσρούης, αφήνει να εννοηθεί ότι μάλλον θα υπάρξει μια απόφαση "ναι μεν, αλλά", με προϋποθέσεις που θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας, καθώς υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης παραβιάζουν την υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επίσης, πιθανόν είναι το Δικαστήριο να θέσει θέμα έγκρισης όλων των ευρωπαϊκών αποφάσεων της κυβέρνησης από το κοινοβούλιο, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

 


ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6519&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote