Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μίκης Θεοδωράκης: “Αναγκάστηκα να καταλάβω την πλατεία Αριστοτέλους”
Μίκης Θεοδωράκης: “Αναγκάστηκα να καταλάβω την πλατεία Αριστοτέλους” Εκτύπωση E-mail
10.06.11

“Αναγκάστηκα να έρθω σήμερα και να καταλάβω μόνος μου την πλατεία Αριστοτέλους μετά την απαγόρευση για τη χρήση της από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, για να υπερασπιστώ το δικαίωμα που έχω σαν ελεύθερος πολίτης. Είναι μια πράξη που με γεμίζει ντροπή. Είναι ντροπή για μένα, για εσάς, για τους εξουσιαστές και ντροπή για τη δημοκρατία”.

 Με αυτά τα λόγια ο Μίκης Θεοδωράκης υπερασπίστηκε την απόφασή του να καταλάβει χθες την πλατεία Αριστοτέλους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί σήμερα η προγραμματισμένη εκδήλωση της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών “Σπίθα” με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο. “Είναι ντροπή, μετά από τόσους αγώνες που κάναμε για να εδραιωθεί η δημοκρατία και η ισοπολιτεία, να αναγκάζεται ένας άνθρωπος σαν εμένα, που έχω περάσει τόσα και τόσα, να αναγκάζομαι να κάνω αυτή τη μορφή πάλης που δεν μου αρέσει”, επανέλαβε ο Μίκης.


Ο μεγάλος έλληνας μουσικοσυνθέτης έφθασε στη Θεσσαλονίκη μετά το μεσημέρι. Αφού ξεκουράστηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, στην πλατεία Αριστοτέλους, εξήλθε περίπου στις 8.00 το απόγευμα. Υποβασταζόμενος αλλά αποφασισμένος και με τόλμη, συνοδεία μελών της “Σπίθας”, κατευθύνθηκε στην πλατεία και κάθισε σε μια πολυθρόνα που είχε τοποθετηθεί νωρίτερα. Γύρω του συγκεντρώθηκαν μέλη και φίλοι της κίνησης, που τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και λουλούδια, ενώ από μια πρόχειρη μεγαφωνική εγκατάσταση ακούγονταν τραγούδια του.


Ο Μίκης Θεοδωράκης υποστήριξε ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δέχτηκε πιέσεις να μην παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους, ενώ εκτίμησε ότι ανάλογες πιέσεις δέχτηκε και ο πρύτανης του ΑΠΘ να αποσύρει τη συμμετοχή του ως ομιλητή στην εκδήλωση. “Συντονίστηκαν και οι δύο μέσα σε 24 ώρες. Φανταστείτε τι πιέσεις δεχτήκανε. Με πήρε τηλέφωνο και ένας καθηγητής που ήταν ομιλητής και μου είπε ότι απειλείται, γι’ αυτό δεν θα έρθει. Τους καταλαβαίνω”, είπε ο Μίκης, σημειώνοντας ότι οι πιέσεις ασκήθηκαν από αυτούς που “πανικοβλήθηκαν όταν είδαν 60.000 κόσμου στην συγκέντρωση στα Προπύλαια και γνωρίζουν ότι θα ακουστούν σκληρά λόγια”.


Ο Μίκης ανέφερε ότι δέχτηκε τηλεφωνήματα από τον Γιάννη Μπουτάρη, στα οποία δεν απάντησε, ούτε πρόκειται να απαντήσει “αν δεν έρθει εδώ να πει ότι έκανε λάθος που αρνήθηκε τη χρήση και να τραγουδήσει μαζί μας. Η πλατεία ανήκει σε όλους μας. Είμαι ένας από τους δέκα εκατομμύρια συνιδιοκτήτες της Ελλάδας”, τόνισε. Όσον αφορά τα αισθήματά του για τον δήμαρχο, “δεν τον γνωρίζω. Δεν έχω τίποτε μαζί του. Κάνει καλό κρασί”, είπε.


Η κατάληψη της πλατείας διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ. Οι συγκεντρωμένοι φίλοι του μουσικοσυνθέτη τραγουδούσαν μαζί του τις γνωστές μελωδίες που έχει γράψει. “Θα έρθω αύριο (σήμερα) από το πρωί μέχρι να αρχίσει η εκδήλωση, και θα φοράω μαγιό, γιατί θα κάνει ζέστη”, δήλωσε αστειευόμενος ο Μίκης.


Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επέμεινε στην απόφασή του να μην παραχωρηθεί η πλατεία Αριστοτέλους, υποστηρίζοντας την πολιτική της δημοτικής αρχής να σταματήσουν οι πολιτικές εκδηλώσεις στον χώρο και να δίνεται η πλατεία μόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή για τα παιδιά. Επανέλαβε την αντιπρόταση που έκανε στη “Σπίθα” η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στη Νέα Παραλία ή στην Αρχαία Αγορά. Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Μίκη, αλλά υπογράμμισε ότι “η καταπάτηση μιας απόφασης του δήμου δεν συνάδει με την ιδεολογία του”.


Ο Μίκης Θεοδωράκης, πάντως, είναι αποφασισμένος απόψε στις 7.00 να μιλήσει στην πλατεία Αριστοτέλους. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι επίσης ο πολιτειολόγος Κώστας Ζουράρις, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης και ο αναπληρωτής καθηγητής Θεσμών του Πανεπιστημίου Κρήτης Νότης Μαριάς.


Αντιδράσεις - δηλώσεις


Οι αντιδράσεις για την άρνηση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους για την εκδήλωση της “Σπίθας” κορυφώθηκαν χθες με δηλώσεις πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων.


“Διαφωνούμε απόλυτα με την αυταρχική απόφαση του κ. Μπουτάρη να απαγορεύσει τη χρήση της ιστορικής πλατείας Αριστοτέλους, μιας πλατείας που συνδέθηκε με όλες τις πολιτικές εξελίξεις της πόλης μας, σε ένα πρόσωπο-σύμβολο για τη δημοκρατία, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης”, δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, προσθέτοντας: “Είναι μια απόφαση προσωπική του κ. Μπουτάρη, η οποία ούτε δεσμεύει ούτε αντανακλά τις θέσεις του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και των Θεσσαλονικέων. Προσβάλλει τα δημοκρατικά ήθη της Θεσσαλονίκης. Προφανώς, ο κ. Μπουτάρης εξοφλεί ανοιχτά γραμμάτια προς την κυβέρνηση του μνημονίου και τις άλλες δυνάμεις που τον στήριξαν να βγει δήμαρχος. Εμείς διαφωνούμε απόλυτα με αυτή την απόφαση και την θεωρούμε ντροπή για τη δημοκρατική ιστορία της Θεσσαλονίκης”.


Απίστευτη χαρακτήρισε την απόφαση ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης και πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής και ζήτησε την ανάκλησή της. Ο κ. Παπαθεμελής δήλωσε πως “η αιτιολόγηση της απόφασης απευθύνεται σε ηλιθίους. Η απαγόρευση ανακαλεί τις εφιαλτικότερες μνήμες της δικτατορίας, τότε που τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Μας λένε, και το διαπιστώνουμε, ότι είμαστε υπό κατοχή, αλλά όχι και ως αυτό το σημείο, όχι και στο δικαίωμα του συνέρχεστε”.


Στήριξη στον Μίκη Θεοδωράκη παρείχε ο έκπτωτος περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος κατέκρινε τη στάση του Γιάννη Μπουτάρη. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα είναι παρών στη σημερινή συγκέντρωση.


“Ιδιότυπη προσωπικότητα” χαρακτήρισε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Alter τόνισε πως “δεν μπορεί κανείς να τον ερμηνεύσει πάρα πολύ εύκολα. Ενώ είναι έτοιμος να αναγείρει ανδριάντα του Κεμάλ Ατατούρκ, δεν δέχεται τον πνευματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, όλης της Ελλάδος μάλλον, να διαδηλώσει στην πλατεία Αριστοτέλους. Δεν μπορώ να τον κρίνω. Τον θεωρώ αρκετά περίεργη και ιδιόμορφη προσωπικότητα”.


Να σέβεται τα σύμβολα και να διαβάζει τους νόμους προέτρεψε τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη ο πρώην δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Σε ανακοίνωσή του για το θέμα ο κ. Παπαγεωργόπουλος τονίζει ότι βάσει του Συντάγματος οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις είναι ελεύθερες και μόνο η αστυνομία μπορεί να τις απαγορεύσει για συγκεκριμένους λόγους. Η άδεια για δημόσια υπαίθρια συγκέντρωση δίνεται από τη δημοτική αρχή μαζί με άδεια της αστυνομίας για να προληφθεί περίπτωση δύο συγκεντρώσεων την ίδια μέρα και ώρα στον ίδιο χώρο.



Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν ρωτήθηκα ποτέ


“Εμφανίστηκα στην ανακοίνωση που διάβασα ως κεντρικός διοργανωτής μιας εκδήλωσης για την οποία δεν ρωτήθηκα ποτέ ούτε για το περιεχόμενό της ούτε για τους συντελεστές της”, δήλωσε χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, αιτιολογώντας για δεύτερη φορά την απόφασή του να μη συμμετάσχει στην εκδήλωση της “Σπίθας”. “Τον Μίκη Θεοδωράκη τον σέβομαι και τον θαυμάζω απεριόριστα. Είναι ένας αξιοθαύμαστος Έλληνας, που έχει κάνει περήφανη τη χώρα μας με το έργο του. Αρχικά, όταν μιλήσαμε, ο Μίκης Θεοδωράκης με ρώτησε αν το πανεπιστήμιο διοργανώνει κάποια εκδήλωση αντίστοιχη με αυτή που έγινε στην Αθήνα, για να μιλήσει. Του απάντησα ότι το πανεπιστήμιο δεν διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις για πολιτικούς φορείς, δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Στη συνέχεια μου πρότεινε να μιλήσω στην εκδήλωση και δέχθηκα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν ρωτήθηκα και δεν συμφώνησα σε όσα εκ των υστέρων ανακοινώθηκαν, γι’ αυτό και απέσυρα τη συμμετοχή μου”, υπογράμμισε ο πρύτανης.


“Σε ό,τι αφορά το θέμα της πλατείας Αριστοτέλους, δεν έχω να πω τίποτε, δεν είμαι εγώ αυτός που τη διαχειρίζεται. Θα ήθελα όμως να συμπληρώσω ότι τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται μεταξύ τους, αλλά οφείλονται σε κακή συνεννόηση των διοργανωτών. Εμένα δεν με ενημέρωσαν, ενώ για τον χώρο που επέλεξαν θα έπρεπε πρώτα να συζητήσουν με τον δήμο και μετά να τον ανακοινώσουν", δήλωσε σχετικά με το θέμα ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος.

Μακεδονία

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6508&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote