Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Διώξε τους κηπουρούς, ζητούν βουλευτές
Διώξε τους κηπουρούς, ζητούν βουλευτές Εκτύπωση E-mail
06.06.11

Όλα της κυβέρνησης δύσκολα κι ο... ανασχηματισμός «γκαστρωμένος», θα μπορούσε να είναι ένα απʼ τα ιλαροτραγικά σλόγκαν των ημερών!

 Εδώ, σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα του ανασχηματισμού, υπάρχουν τα εξής δεδομένα:


1. Όλοι πλέον τον θεωρούν κάτι παραπάνω από αναγκαίο.

2. Όλοι όσοι βλέπουν τον Γ. Παπανδρέου και συζητούν μαζί του, του τον προτείνουν.

3. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου –και με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν θα προκύψει εκεί κάτι απρόοπτο, που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές– θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στην κυβέρνηση.

4. Όλοι, πλην... Λακεδαιμονίων, δηλαδή της στενής ομάδας των «κηπουρών του Γιώργου», του εισηγούνται ότι ανασχηματισμός με στοιχειώδη προοπτική επιβίωσης απαιτεί την απομάκρυνση του Γ. Παπακωνσταντίνου και των... κηπουρών του, ή έστω κάποιων εξ αυτών!

5. Μάλιστα του υπογραμμίζουν ότι, αν κάνει ανασχηματισμό και δεν διώξει τον «τσάρο», τότε θα γίνει... επανάσταση!

6. Δύο πρόσωπα εκ των σημερινών υπουργών, οι Δημ. Ρέππας και Χ. Καστανίδης, θα διαδραματίσουν, για διαφορετικό λόγο ο καθένας, κομβικό ρόλο στον ανασχηματισμό, όποτε γίνει.

7. Μια άλλη βασική εισήγηση που έχει κατατεθεί είναι η αντικατάσταση αποτυχημένων υπουργών από τεχνοκράτες και πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ.

8. Επίσης ζητείται απʼ τον πρωθυπουργό η δημιουργία επιτέλους ενός ευέλικτου και μικρού κυβερνητικού σχήματος.

9. Όλα αυτά τα «μαγειρέματα» και τις διεργασίες έχει αναλάβει να τα κωδικοποιήσει η Ρ. Βάρτζελη.

Και εδώ θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι σχετικά με τις αλλαγές στην κυβέρνηση ο Γιώργος έχει συζητήσει με αρκετούς το τελευταίο διάστημα. Συνισταμένη απόψεων, σχετιζομένων με τον χρόνο πραγματοποίησης του ανασχηματισμού, είναι η πρόταση να γίνει μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Αυτό προκειμένου να μη χρεωθεί ο νέος υπουργός Οικονομικών τη «βρώμικη» δουλειά του Μεσοπρόθεσμου, αλλά να τη διεκπεραιώσει ο νυν «τσάρος» και να... προικίσει με αυτήν τον διάδοχό του, προτείνοντας κάποιες αλλαγές ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Μάλιστα το γεγονός ότι για το θέμα αυτό ο Παπανδρέου έχει συζητήσει με ορισμένα ιστορικά στελέχη, λέει πολλά. Μεταξύ αυτών οι Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Θανάσης Τσούρας. Μάλιστα οι προαναφερθέντες μαζί με τους Σ. Βαλυράκη, Δημ. Κρεμαστινό και άλλα ιστορικά στελέχη ήταν να τον συναντήσουν μαζί.

Σε ό,τι αφορά πιο συγκεκριμένα τους «κηπουρούς του Γιώργου», όλα δείχνουν ότι πρώτοι προς «σφαγή» για εκτόνωση αντιδράσεων είναι, πλην βεβαίως του Γ. Παπακωνσταντίνου, τουλάχιστον οι Δημ. Δρούτσας και Τ. Μπιρμπίλη.

Τι συμβαίνει με τον Ρέππα;

Έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων και εκ των εμπειρότερων κυβερνητικών στελεχών Δημ. Ρέππας, διαφωνώντας με κάθε μέτρο απόλυσης στις ΔΕΚΟ που θα καταργηθούν, όπως εισηγείται η «τρόικα» και έχει αποδεχθεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου, απείλησε ακόμα και με παραίτηση!

Αυτό το διεμήνυσε με σαφήνεια στον πρωθυπουργό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου τού ζήτησε να περιμένει, υποσχεθείς στον υπουργό αναβάθμισή του στον ανασχηματισμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παπανδρέου προτίθεται να αναθέσει στον Δημ. Ρέππα έναν ευρύτερο επιτελικό ρόλο, είτε στο επικοινωνιακό επιτελείο είτε γενικότερα. Ούτως ή άλλως ο πρωθυπουργός εμφανίζεται απογοητευμένος απʼ τις επιδόσεις του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης. Και στα πλαίσια αυτά ορισμένοι δεν αποκλείουν ακόμα και την αντικατάσταση του Γ. Πεταλωτή.

Έχει ακόμα ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι εκτός του Δημ. Ρέππα διαφωνούντες με συγκεκριμένα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου εμφανίζονται και οι Χ. Καστανίδης και Κ. Σκανδαλίδης.

Τι μαγειρεύεται στο παρασκήνιο...

Ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να έχει πάρει πια κάποιες αποφάσεις, καθώς δεν εξηγείται διαφορετικά η δημόσια δήλωση ενός έμπειρου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, και εκ των συνομιλητών του πρωθυπουργού, του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος πριν από λίγα εικοσιτετράωρα είπε ότι την 1η Ιουλίου θα υπάρχει η νέα κυβέρνηση.

Και επειδή δεν επαρκούν οι μέρες μέχρι την 1η Ιουλίου για εκλογές, ώστε μέσα από αυτήν τη διαδικασία να προκύψει η όποια νέα κυβέρνηση, ο έμπειρος πολιτικός προφανώς και εννοούσε ανασχηματισμό.

Ο κ. Παπαϊωάνου είναι ένα στέλεχος που συνομιλεί τακτικά με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συναντήθηκε πολύ πρόσφατα και συνομίλησε με τον Γ. Παπανδρέου τις μέρες του Πάσχα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, την πόρτα της οικίας του Γ. Παπανδρέου στο Καστρί πέρασε, ένα εικοσιτετράωρο πριν από τον κ. Παπαϊωάννου, ένα ακόμα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και από τους παλαιότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού και πάλι η συζήτησή τους κατά κύριον λόγο αφορούσε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Και το συγκεκριμένο στέλεχος του πρότεινε να προχωρήσει τώρα ο ανασχηματισμός, ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι νέοι υπουργοί να ενημερωθούν και να δουλέψουν εντατικά όλο το καλοκαίρι, ώστε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο να διαθέτει μια σχετικά φρέσκια κυβέρνηση, αλλά και να έχει να πει ουσιαστικά πράγματα για κρίσιμους τομείς και για την οικονομία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα περισσότερα σημεία περί του ανασχηματισμού οι απόψεις του εν λόγω στελέχους και του κ. Παπαϊωάννου συμπίπτουν.

Σε ό,τι αφορά τον συντονισμό της κυβέρνησης, έθεσαν επί τάπητος τα εξής εναλλακτικά σενάρια:


– Δημιουργία Κυβερνητικής Επιτροπής στην οποία θα μετέχουν όλα τα στελέχη πρώτης γραμμής.

– Δημιουργία τουλάχιστον 3 Κύκλων Κυβερνητικής Πολιτικής με έναν συντονιστή για τον κάθε κύκλο.

– Δημιουργία Επιτελικής Ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας που θα προγραμματίζει και θα σχεδιάζει τις κυβερνητικές δράσεις.

Πρότεινε μάλιστα τη σύνθεση ενός ικανού και αποτελεσματικού οικονομικού επιτελείου. Στενοί του συνεργάτες του προτείνουν τον Λουκά Παπαδήμο ως επικεφαλής, ο οποίος να χειρίζεται κυρίως τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους και τους άλλους δανειστές. Δίπλα του προτείνουν τον Γιώργο Φλωρίδη με ευθύνη στο Γενικό Λογιστήριο και τον Δημήτρη Γεωργακόπουλο (με ευθύνη στα έσοδα).

Την αντικατάσταση του Οικονομικού Επιτελείου προτείνουν στον πρωθυπουργό και άλλοι συνεργάτες και συνομιλητές του. Πέραν της προηγούμενης πρότασης, ο κ. Παπανδρέου έχει στα χέρια του και εισηγήσεις (σε περίπτωση που δεν δεχθεί ο κ. Παπαδήμος) για ένα δίδυμο στο υπουργείο Οικονομικών με Γ. Στουρνάρα και Γ. Φλωρίδη, ενώ στο πακέτο των εισηγήσεων υπάρχουν και ονόματα κορυφαίων υπουργών (για να μπορούν να επιβάλουν τα μέτρα), όπως του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ή και του Αντρέα Λοβέρδου, πλαισιωμένων είτε με τον Γ. Φλωρίδη είτε με τεχνοκράτες όπως ο Γ. Στουρνάρας.

Ωστόσο ο κ. Φλωρίδης, τον οποίο σχεδόν όλοι προτείνουν στον πρωθυπουργό να τον συμπεριλάβει στο οικονομικό επιτελείο, δεν δείχνει και τόσο «ζεστός» για να αποδεχθεί και βάζει και ορισμένους όρους. Ο κυριότερος είναι, αν τελικά πάει στο υπουργείο Οικονομικών, να μην υπάρχει εκεί κανένας από το επιτελείο και τους στενούς συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

 

ΠΑΡΟΝ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6496&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων