Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Το πιστόλι στον κρόταφο για 40 ημέρες
Το πιστόλι στον κρόταφο για 40 ημέρες Εκτύπωση E-mail
04.06.11

Την επόμενη εβδομάδα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στo Υπουργικό και στη Βουλή. Στόχος να ψηφιστεί έως τα μέσα του επόμενου μήνα. Προϋπόθεση για την πέμπτη δόση και το νέο δάνειο η ψήφισή του. Ποια τα μέτωπα για την κυβέρνηση εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ

Με οικονομικό και πολιτικό θρίλερ θα εξελιχθούν ο Ιούνιος και ο Ιούλιος για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται με το πιστόλι της τρόικας στον κρόταφο.

Εως τις 15 Ιουλίου, οι δανειστές μας με το ένα χέρι θα κρατούν τα ρολά της χρεοκοπίας και με το άλλο τα χρήματα της πέμπτης δόσης.

Μέχρι τότε η Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο. "Ή θα ψηφίσουμε ναι, ή θα σηκώσουμε το χέρι και θα κλείσουμε τα ρολά" είναι το δίλημμα όπως διαμορφώθηκε έπειτα από ενάμιση μήνα διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, και έχοντας στα χέρια τη διαβεβαίωση Γιούνκερ για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας και για το 2012, ο Γ. Παπανδρέου επέστρεψε στην Αθήνα από το Λουξεμβούργο "έτοιμος για τη μητέρα των μαχών" σύμφωνα με τους συνεργάτες του.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κινηθεί σε όλα τα μέτωπα για να επιβιώσει. Με τους "αγανακτισμένους", αυθόρμητους και καθοδηγούμενους, με την αντιπολίτευση, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και με τον ίδιο της τον εαυτό, τους υπουργούς.

Και με το μέλλον αβέβαιο, καθώς και οι επόμενες δόσεις έχουν προϋποθέσεις και τα επόμενα δάνεια έχουν σκληρούς όρους, αφού δεν προβλέπεται έξοδος στις αγορές.

Η διαδικασία
Στη Βουλή η κυβέρνηση θα φέρει δύο νόμους. Το μεσοπρόθεσμο με τη μορφή ενός άρθρου (ως οιονεί προϋπολογισμός), το οποίο και αποτελεί και εκ των ων ουκ άνευ υποχρέωση για την πέμπτη δόση και έναν γενικό εφαρμοστικό νόμο με τα φορολογικά μέτρα, τις περικοπές και τις αποκρατικοποιήσεις.

Θα δώσει έτσι στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να διαφοροποιήσει τη στάση της.

Αυτό δεν ισχύει για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι χωρίς το άλλοθι της κομματικής πειθαρχίας θα πρέπει να πουν ναι σε όλα.

Αλλιώς θα ακολουθήσουν στην έξοδο τον Γ. Δημαρά και τους υπόλοιπους που έχουν αποπεμφθεί έως σήμερα, και ίσως η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.

Εχει σημασία να τονιστεί πως ο Γ. Παπανδρέου έχει πει από την αρχή της θητείας του ότι δεν θα δεχθεί να είναι πρωθυπουργός υπό ομηρεία. Να κυβερνά, δηλαδή, με οριακή πλειοψηφία, όπως έκανε ο Κ. Καραμανλής.

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση μπορεί να μην αντέξει αν οι απώλειες ξεπεράσουν τους 2-3 βουλευτές, καθώς σήμερα διαθέτει 156 έδρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα με μοναδική κόκκινη γραμμή τη σωτηρία της χώρας.

Με αυτή τη γραμμή θα θέσει και τους πάντες ενώπιον των ευθυνών τους. Θα ρωτήσει τους βουλευτές αν θεωρούν πως είναι κάποιοι πιο ευαίσθητοι από τους άλλους. Αν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών.

Είναι προφανές πως αυτή η τακτική θα θέσει σε σοβαρή δοκιμασία τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ.

Η τελευταία πράξη του δράματος ξεκινά τη Δευτέρα, οπότε και θα συνέλθουν σε διαδοχικές συνεδριάσεις εντός της εβδομάδας το άτυπο υπουργικό, το υπουργικό και ο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ με διευρυμένη σύνθεση και παρουσία όλων των υπουργών που εμπλέκονται στο μνημόνιο.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Σε ό,τι αφορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα κανείς, ούτε καν από την ομάδα των 16, δεν λέει ότι θα καταψηφίσει. "Δεν μπορούμε να ρίξουμε την κυβέρνηση" αναγνωρίζουν. Αλλά, ξεκαθαρίζουν πως θα ζητήσουν ουσιαστική συζήτηση και απόδοση ευθυνών. "Εχω πει πως δεν θα ψηφίσω ξανά σοβαρό νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος" δήλωσε χθες στο MEGA ο Θ. Ρομπόπουλος. Αλλιώς, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων, ακόμη και παραιτήσεων, ώστε να μπουν στη Βουλή οι επιλαχόντες.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ζητείται ξεκάθαρη τοποθέτηση

Ξεκινώντας από το υπουργικό, ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει από όλους τους υπουργούς να τοποθετηθούν. Ξεκάθαρα. Χωρίς μισόλογα, τοποθετήσεις του στυλ αυτό θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς και χωρίς διαρροές διαφοροποίησης μετά το πέρας της συνεδρίασης.

"Ή θα πάμε όλοι μαζί, ή θα προχωρήσουμε όσοι συμφωνούμε" είναι η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου. Αναμένονται, έτσι, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις υπουργών που έχουν εγείρει ενστάσεις κατά καιρούς για την ακολουθούμενη πολιτική. Από τον Ευ. Βενιζέλο, τον Κ. Σκανδαλίδη, τον Χ. Καστανίδη και τον Χρ. Παπουτσή μέχρι τη Λ. Κατσέλη και την Τ. Μπιρμπίλη.

Σε κατ" ιδίαν συζητήσεις μέλη του υπουργικού συμβουλίου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιλέξουν την έξοδό τους από την κυβέρνηση. Αν και τα σχετικά προηγούμενα είναι ελάχιστα, η περίοδος δεν είναι συμβατική, οπότε τίποτα δε μπορεί να αποκλειστεί.

Σε ό,τι αφορά στην αντιπολίτευση και ειδικότερα την αξιωματική, ο Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην ανάγκη συναίνεσης. Αν και στο πρόγραμμά του δεν έχει εντάξει νέα συνάντηση με τον Α. Σαμαρά, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί στελέχη της αγοράς προερχόμενα από την αγορά για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση ή σε ειδικά εγχειρήματα, όπως αυτό των αποκρατικοποιήσεων.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ
Οι κοινωνικές αντιδράσεις

Πάνω απ" όλα, όμως, τον πρωθυπουργό τον απασχολούν οι κοινωνικές αντιδράσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν έναν βασικό διαχωρισμό. Μεταξύ των "αγανακτισμένων" και των "καθοδηγούμενων" και εφιστούν την προσοχή στους πρώτους να μην παρασύρονται από τους δεύτερους. Γιατί στο Σύνταγμα έχουν εντοπιστεί ομάδες ακροδεξιών που οδηγούν τον κόσμο σε ακραίες εκδηλώσεις απέναντι στη Βουλή, τον ναό της δημοκρατίας μας.

Σε ό,τι αφορά στις ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ που σπεύδουν όπου μιλά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε προχθές με τον Γ. Πεταλωτή, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει σκληρή στάση. Η εντολή στα στελέχη είναι να βγαίνουν στον κόσμο και να μη διστάζουν να κατονομάζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6492&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote