Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νομοσχέδιο στις ΗΠΑ καθορίζει το δημοσιογραφικό απόρρητο
Νομοσχέδιο στις ΗΠΑ καθορίζει το δημοσιογραφικό απόρρητο Εκτύπωση E-mail
18.10.07

ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ότι η ελεύθερη ροή πληροφοριών δεν θα πρέπει να διακοπεί, το Κογκρέσο έφερε για ψήφιση ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους δημοσιογράφους να τηρούν την ανωνυμία των πηγών τους στην εκδίκαση σχετικών υποθέσεων.Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο θα ενθαρρύνει τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών και απείλησε με βέτο του προέδρου Μπους.

 Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που αναμένεται να εγκριθεί από το Κογκρέσο, οι δημοσιογράφοι θα υποχρεούνται ωστόσο να αποκαλύπτουν τις πηγές τους όταν πρόκειται για αποτροπή ενεργειών που μπορεί να βλάψουν το έθνος.

Κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό για τον Λευκό Οίκο, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι τα προνόμια που δίνονται στους δημοσιογράφους «μπορεί να βλάψουν την ικανότητα διερεύνησης τρομοκρατικών ενεργειών ή απειλών προς την εθνική ασφάλεια». Υπέρμαχοι της ελευθερίας του Τύπου προώθησαν το ζήτημα φέτος στον απόηχο διαφόρων υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των κλητεύσεων που επιδόθηκαν σε δημοσιογράφους για να καταθέσουν σχετικά με τη διαρροή της ταυτότητας ενός στελέχους της CIA.

Περισσότερα από πενήντα πρακτορεία ειδήσεων υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, που όμως αναμένεται να βρει μεγάλη αντίσταση στη Γερουσία. Ο εκπρόσωπος των ρεπουμπλικανών, Μάικ Πενς, που σχεδίασε το νομοσχέδιο μαζί με τον δημοκρατικό Ρικ Μπάουτσερ, είπε ότι προωθεί το νομοσχέδιο επειδή πιστεύει ότι «ο μόνος τρόπος ελέγχου της κυβέρνησης σε πραγματικό χρόνο είναι ο ανεξάρτητος Τύπος», ενώ εξήγησε ότι «το νομοσχέδιο δεν αφορά την προστασία των δημοσιογράφων, αλλά το δικαίωμα της κοινής γνώμης να γνωρίζει».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Διεύθυνση Εθνικών Πληροφοριών είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα είναι αδύνατο πλέον να επιβληθούν ομοσπονδιακοί νόμοι που εμποδίζουν τη δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου από την άλλη, τονίζουν ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην εξισορρόπηση ανάμεσα στην ανάγκη προστασίας των δημοσιογραφικών πηγών και την ανάγκη για αποκάλυψη σημαντικών πληροφοριών στα δικαστήρια.

Εξαιρέσεις στο νομοσχέδιο αφορούν τις περιπτώσεις παρεμπόδισης εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης, της κατανόησης της πηγής μιας παλαιότερης τρομοκρατικής επίθεσης ή όταν τίθεται θέμα ύψιστης εθνικής ασφάλειας. Αποκάλυψη των πηγών μπορεί επίσης να διαταχθεί για να εμποδιστεί ο θάνατος ενός ανθρώπου, ή για να ταυτοποιηθεί ένα άτομο που αποκάλυψε εμπορικά μυστικά ή πληροφορίες που περιέχουν ιατρικά ή οικονομικά δεδομένα.

Ο λόγος κατάρτισης του επίμαχου νομοσχεδίου υπήρξαν οι περισσότερες από σαράντα υποθέσεις τα τελευταία τρία χρόνια όπου ζητήθηκε από δημοσιογράφους να αποκαλύψουν τις πηγές τους ή να καταθέσουν ως μάρτυρες στην εκδίκαση διαφόρων υποθέσεων. Η πρώην δημοσιογράφος των New York Times, Τζούντιθ Μίλερ, φυλακίστηκε για 85 ημέρες επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των κυβερνητικών στελεχών που της μίλησαν για την πράκτορα της CIA, Βάλερι Πλέιμ.

Ήδη από το 1972, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αναφέρει ότι το δημοσιογραφικό απόρρητο δεν εγγυάται από το σύνταγμα και ότι οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να αρνηθούν την εμφάνιση ή κατάθεση ως μάρτυρες στην εκδίκαση μιας υπόθεσης.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=647&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 18.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote