Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αποφυλακίζεται ο Ντομινίκ Στρος-Καν
Αποφυλακίζεται ο Ντομινίκ Στρος-Καν Εκτύπωση E-mail
19.05.11

Προσωρινά ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο παραιτηθείς διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Νέα Υόρκη και με βραχιόλι ηλεκτρονικού εντοπισμού μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης του.

 

Στο αίτημα αποφυλάκισης αναφέρεται ότι το ζεύγος Στρος Καν-Σενκλέρ αγόρασε την κατοικία της Ουάσινγκτον το 2007 και διευκρινίζεται ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι στο όνομα της συζύγου του Αν Σενκλέρ.


Η υπεράσπιση του Ντομινίκ Στρος Καν επιμένει στις στενές σχέσεις που διατηρεί η Αν Σεκλέρ με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπενθυμίζουν ότι η σύζυγος του Ντομινίκ Στρος Καν έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη ότι τελείωσε το λύκειο στις ΗΠΑ ότι αυτή τη στιγμή ετοιμάζει ένα βιβλίο για την αμερικανική πολιτική ζωή. Στην ίδια αίτηση, όπως αποκαλύφθηκε την Τετάρτη από δικαστικά έγγραφα, προτείνεται ο κατ οίκον περιορισμός αλλά και η 24ωρη ηλεκτρονική παρακολούθηση μέσω κλειστού κυκλώματος, του Στρος Καν.


Ο Στρος Καν δεσμεύεται να παραμείνει επί 24ώρου βάσεως σε κατοικία στο Μανχάταν υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση, που είναι πιθανόν να συνίσταται σε ηλεκτρονικό βραχιόλι. Ακόμη και αν δεν αναφέρεται στην αίτηση, η κατοικία στο Μανχάταν είναι πιθανόν το σπίτι της κόρης του, η οποία είναι μόνιμος κάτοικος του Μανχάταν. Ο Στρος Καν έχει ήδη παραδώσει το γαλλικό του διαβατήριο στην αμερικανική δικαιοσύνη και δεσμεύεται να παραδώσει επίσης το ταξιδιωτικό του έγγραφο του ΟΗΕ στις αμερικανικές αρχές για να αποδείξει ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.


Πάντως, είτε απαλλαγεί είτε όχι ο Ντομινίκ Στρος-Καν από την κατηγορία του βιασμού, μία αστική αγωγή του θύματος θα μπορούσε να εκδικασθεί ανεξάρτητα από την έκβαση του ποινικού δικαστηρίου. Θεωρητικά, η αγωγή μπορεί να στραφεί τόσο κατά του δράστη, όσο και κατά του ξενοδοχείου, μολαταύτα νομικοί κύκλοι τονίζουν πως θα είναι δύσκολο να αποδοθεί αστική ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλον πλην του Στρος-Καν.


Ο Τζέφρι Σαπίρο, συνήγορος της καμαριέρας, έχει τονίσει πως «δεν υπήρξε κάποια συζήτηση» για κάποια αστική διεκδίκηση: «δεν έχει αντιμετωπισθεί ως πιθανότητα και δεν έχει συζητηθεί», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως προσπαθεί «καθημερινά όπως μπορεί» να βοηθήσει το θύμα.


«Επιβεβαιώθηκε πως η επίθεση πραγματώθηκε και η υπόθεση μπορεί να διεκδικήσει πάνω από ένα εκατ. δολάρια», τόνισε ο Τζόναθαν Ντάμασεκ, δικηγόρος ειδικευμένος σε τέτοιες υποθέσεις και ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση πολυάριθμων θυμάτων βιασμού. Ο Ντάμασεκ, στέλεχος του δικηγορικού ομίλου Χεκτ Κλίγκερ Πίντελ και Ντάμασεκ, πρόσθεσε πως η καμαριέρα, η οποία ζει στο Μπρονξ, μπορεί να κερδίσει πολλές περισσότερες αποζημιώσεις για ηθική και σωματική βλάβη, εάν καταθέσει αγωγή στον τόπο κατοικία της και όχι στο Μανχάταν, όπου φέρεται να διαπράχθηκε ο βιασμός. «Ένας δικαστής στο Μπρονξ θα είναι πιο φιλικός στα όσα της συνέβησαν», τόνισε ο ίδιος.


Όσον αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, απαιτούνται αδιάσειστα τεκμήρια, πέραν πάσης αμφιβολίας. Απεναντίας, σε μία αστική αγωγή, το θύμα μίας σεξουαλικής επίθεσης αρκεί απλώς να αποδείξει πως η επίθεση όντως πραγματοποιήθηκε επί τη βάσει απλών αποχρωσών ενδείξεων - ακόμη και των μισών τεκμηρίων εξ όσων απαιτούνται.


Εν τω μεταξύ οι αρχές στη φυλακή Ράικερς όπου κρατείται ο Ντομινίκ Στρος Καν έχουν λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία του έγκλειστου, συμπεριλαμβανομένου και του ενδεχόμενου της απόπειρας αυτοκτονίας, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους αξιωματούχος της Εισαγγελίας.


Παράλληλα, ένα νέο στοιχείο έρχεται να προστεθεί στην υπόθεση, μιας και πηγή προσκείμενη στον ξενοδοχειακό όμιλο αποκάλυψε ότι υπάλληλος του Sofitel της Νέας Υόρκης βρισκόταν μέσα στη σουίτα του Ντομινίκ Στρος Καν, όταν μπήκε η καμαριέρα που κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Η καμαριέρα έφτασε στη σουίτα 2806 του ξενοδοχείου Sofitel στο Μανχάταν και είδε ότι η πόρτα ήταν μισάνοιχτη, διευκρίνισε αστυνομική πηγή. Η νέα γυναίκα έσπρωξε την πόρτα, ένας υπάλληλος έπαιρνε εκείνη τη στιγμή το δίσκο με το πρωινό από τη σουίτα και της είπε ότι μπορεί να καθαρίσει το δωμάτιο, εξήγησε η ίδια πηγή. Η ίδια στη συνέχεια έσπρωξε το καροτσάκι της μέσα στη σουίτα και ο άλλος υπάλληλος έφυγε, προσθέτει η πηγή. Από την πλευρά της, πηγή προσκείμενη στην αλυσίδα ξενοδοχείων Sofitel διευκρίνισε πως σε αυτό του Μανχάταν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας μόνο στο λόμπι και στους δύο πρώτους ορόφους, όπου βρίσκονται οι αίθουσες συνεδρίων.


Την Πέμπτη η καμαριέρα εμφανίστηκε ενώπιον ενόρκων κεκλεισμένων των θυρών, για να καταθέσει όσα συνέβησαν μέσα στη σουίτα.


Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Γκιγκού, χαρακτήρισε «απολύτως αηδιαστική» τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση πριν ακόμη από τη δίκη του Στρος Καν, ενώ η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Λοράν Βοκιέ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει έναν σημαντικό ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έπειτα από τη παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν.


Στην αντικατάσταση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν και στο ενδεχόμενο να μην προέρχεται ο διάδοχός του από ευρωπαϊκή χώρα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky Italia», ο οικονομικός αναλυτής και ανταποκριτής της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» στη Νέα Υόρκη, Φεντερίκο Ραμπίνι.


Μία ακόμη πρόταση για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπεσε στο τραπέζι, αυτή την φορά από τον Nout Wellink, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ολλανδός τραπεζίτης πρότεινε ανάθεση της ηγεσίας του ΔΝΤ στον… Jean Claude Trichet, τον νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΑΠΕ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6467&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote