Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΔΝΤ: Δεν έχει καμμία ασυλία ο γενικός διευθυντής
ΔΝΤ: Δεν έχει καμμία ασυλία ο γενικός διευθυντής Εκτύπωση E-mail
18.05.11

Σε διευκρινήσεις υποχρεώθηκε να προβεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεκαθαρίζοντας ότι ο γενικός διευθυντής του, Ντομινίκ Στρος Καν δεν απολαμβάνει καμμίας ασυλίας, ύστερα από όργιο φημών. Το ΔΝΤ μπορεί να συνεχίσει το έργο του, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

"Η ασυλία του γενικού διευθυντή είναι περιορισμένη και δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με αυτή τη νομική πτυχή.

Το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπει ασυλία για τους ξένους υπαλλήλους αυτού του χρηματοπιστωτικού θεσμού. Η ασυλία αφορά "τις πράξεις στις οποίες προέβησαν κατά την άσκηση των επίσημων καθηκόντων τους, εκτός και αν το Ταμείο παραιτηθεί αυτής της ασυλίας" (άρθρο ΙΧ, εδάφιο 8).

Την Δευτέρα, το Ταμείο δήλωσε ότι η παραμονή του κ. Στρος-Καν στη Νέα Υόρκη το Σάββατο, ημέρα κατά την οποία κατηγορήθηκε για επίθεση εναντίον μιας καμαριέρας στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, ήταν ιδιωτικού χαρακτήρα.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν πέρασε την πρώτη νύχτα του στη φυλακή Ράικερς της Νέας Υόρκης, και τώρα αναμένει από ένα Σώμα ενόρκων να αποφασίσει αν θα του απαγγείλει επίσημα κατηγορίες ή όχι.

Το Σώμα των ενόρκων (Grand Jury), 16 έως 23 ένορκοι, πρέπει να συνεδριάσει "εντός τριών ημερών, αρχίζοντας από την Δευτέρα, σύντομα, μυστικά, τη απουσία δικαστή, για να ακούσει τα αποδεικτικά στοιχεία της κατηγορούσας αρχής και να αποφασίσει αν θα τον παραπέμψει σε δίκη.

"Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει εξέταση κατ' αντιπαράσταση (ο κατηγορούμενος) δεν μπορεί να καλέσει μάρτυρες", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράντολφ Τζόνκαϊτ, καθηγητής στη Νομική Σχολή της Νέας Υόρκης.

Αν το Σώμα των ενόρκων παραπέμψει τον Στρος-Καν, απαγγέλοντάς του και επίσημα κατηγορίες, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστού ανώτερου δικαστηρίου --αλλά επίσης πρώτου βαθμού-- στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης για να του ανακοινωθεί επισήμως το κατηγορητήριο. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Σώματος των ενόρκων δεν απαιτείται να είναι ομόφωνη.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του ο DSK θα αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του. Οι δικηγόροι του σκοπεύουν επίσης να εφεσιβάλουν την απόφαση περί προφυλάκισής και θα ζητήσουν να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

"Κανονικά, (η δίκη) θα διεξαχθεί σε χρονικό διάστημα τριών μηνών έως ενός έτους", δήλωσε ο Τζόνκαιτ.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, 62 ετών, μεταφέρθηκε την Δευτέρα το βράδυ στην τεράστια φυλακή Ράικερς, σε ένα νησί του Ιστ Ρίβερ, βόρειοανατολικά του Μανχάταν, και τοποθετήθηκε μόνος του σε ένα κελί, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της φυλακής.

"Δεν είναι σε επαφή με τους άλλους κρατουμένους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος. "Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μένει πάντα στο κελί του. Οταν θα βγαίνει, θα συνοδεύεται πάντα από ένα φρουρό", πρόσθεσε.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, εξάλλου ότι το ΔΝΤ μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του και να εκπληρώσει την αποστολή του στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομίας, σε πείσμα των κατηγοριών για τέλεση σεξουαλικού εγκλήματος από τον εκτελεστικό γενικό διευθυντή του.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι απλά αρνήθηκε να σχολιάσει όταν του ετέθη ερώτημα, "εάν ο διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν στο αξίωμα του εκτελεστικού γενικού διευθυντή του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι ένας Ευρωπαίος".
ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6461&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote