Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΗΠΑ: Οχι σε αναγνώριση του Συμβουλίου των εξεγερμένων Λιβύης
ΗΠΑ: Οχι σε αναγνώριση του Συμβουλίου των εξεγερμένων Λιβύης Εκτύπωση E-mail
15.05.11

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνώρισαν διπλωματικά το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, όργανο των εξεγερμένων στη χώρα.Πάντως, στην διάρκεια της επίσκεψης του εκπροσώπου του, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, στο Λευκό Οίκο, το χαρακτήρισαν «νόμιμο και αξιόπιστο».

Ο σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την εθνική ασφάλεια, Τομ Ντόνιλον,είπε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το Συμβούλιο «νόμιμο και αξιόπιστο συνομιλητή (που εκπροσωπεί το) λαό της Λιβύης», σύμφωνα με ανακοινωθέν της αμερικάνικης προεδρίας.

Ο Ντόνιλον επανέλαβε την θέση του προέδρου Ομπάμα ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι «έχει απολέσει τη νομιμότητά του» και «θα όφειλε να εγκαταλείψει την εξουσία αμέσως». Ο αμερικανός σύμβουλος επαίνεσε την προσπάθεια του Συμβουλίου να υπάρξει μια «πλουραλιστική μετάβαση σε μια δημοκρατική οδό στη Λιβύη».

Επίσης, ο Ντόνιλον συζήτησε με τον Τζιμπρίλ «το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συμμαχία μπορούν να προσφέρουν πρόσθετη βοήθεια» στο Συμβούλιο, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.

Οι μάχες στη Λιβύη

Μετά από τρεις μήνες σφοδρών μαχών, οι εξεγερμένοι ελέγχουν μέρος του ανατολικού τμήματος της χώρας ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι την πρωτεύουσα Τρίπολη και σχεδόν ολόκληρη την δυτική Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ πάντως είπε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις τόσο για την επίσημη αναγνώριση του Συμβουλίου όσο και για την χρηματοδότηση των εξεγερμένων. Εξήγησε ότι η Ουάσινγκτον έχει υπόψη της την ανάγκη να διατεθούν χρήματα για την αντιμετώπιση της «σοβαρής ανθρωπιστικής κατάστασης» στη Λιβύη και για τα λειτουργικά κόστη του Συμβουλίου, αλλά οι μηχανισμοί γι' αυτό είναι ακόμα υπό εξέταση.

Ο Ομπάμα είχε συνομιλία με το γενικό γραμματέα του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν για τη Λιβύη και δεσμεύθηκαν ότι «όσο το καθεστώς Καντάφι συνεχίζει να επιτίθεται στον ίδιο το λαό του, το NATO θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του για να προστατεύει τους αμάχους».

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6451&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote