Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Tο μεταναστευτικό σχέδιο Ομπάμα
Tο μεταναστευτικό σχέδιο Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
13.05.11

Τα σχέδια μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής νομοθεσίας αναμενόταν να παρουσιάσει χθες στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού στο Ελ Πάσο του Τέξας ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη στήριξη των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, αναγκαία για την επανεκλογή του το 2012.

 

 

Περισσότερα τα οφέλη

 

Το κόστος της προτεινόμενης μεταρρύθμισης εκτιμάται στα 54 δισ. δολάρια, αλλά τα κρατικά έσοδα θα είναι της τάξης των 66 δισ. δολαρίων. «Είναι προς όφελός μας η μετατροπή των ανθρώπων αυτών σε νόμιμους φορολογούμενους εργαζομένους», είπε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα. Το σχέδιο του Λευκού Οίκου προβλέπει επίσης την παράταση πέραν του Ιουνίου της παρουσίας 1.200 ανδρών της εθνοφρουράς στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό, παρότι το θέμα της χρηματοδότησής τους δεν έχει επιλυθεί ακόμη.

 

 

Οι ΗΠΑ φιλοξενούν σήμερα περισσότερους από 11 εκατ. λαθρομετανάστες, η πλειονότητα από αυτούς Λατινοαμερικανοί. Τον Δεκέμβριο, η προσπάθεια του Λευκού Οίκου να περάσει τον «νόμο του ονείρου» (Dream Act), που θα επέτρεπε τη νομιμοποίηση τέκνων λαθρομεταναστών που ήλθαν στις ΗΠΑ ως παιδιά, απέτυχε, προκαλώντας την απογοήτευση των ισπανόφωνων στη χώρα. Στο παραδοσιακά συντηρητικό Τέξας, ο Ομπάμα αναμένεται να υπενθυμίσει ότι Ρεπουμπλικανοί, όπως ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους ο νεότερος, υποστήριξαν τη ριζική μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όμως, αντιτίθενται στην προσφορά αμνηστίας σε λαθρομετανάστες, ζητώντας την άμεση απέλασή τους. «Ο πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να εκλιπαρεί όσο θέλει και να εκφωνήσει όσες ομιλίες επιθυμεί. Η πρόταση για αμνηστία δεν πρόκειται καν να φθάσει στην επιτροπή στην οποία προεδρεύω», έλεγε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Τέξας και επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Λαμάρ Σμιθ. Τον Αύγουστο, ο Ομπάμα υπέγραψε νομοθέτημα κόστους 600 εκατ. δολαρίων, το οποίο ενισχύει τα μέτρα φύλαξης στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού και επιτρέπει τη στρατολόγηση 1.500 επιπλέον συνοριακών φρουρών, τελωνειακών υπαλλήλων και άλλων αξιωματούχων διωκτικών υπηρεσιών.

Η αποτυχία του Ομπάμα να ωθήσει την ψήφιση ευνοϊκής μεταναστευτικής νομοθεσίας έχει απογοητεύσει πολλούς ισπανόφωνους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ απέλασαν πέρυσι σχεδόν 400.000 λαθρομετανάστες.

Τα 50,5 εκατ. ισπανόφωνων κατοίκων των ΗΠΑ αποτελούν ποσοστό 16% του συνολικού πληθυσμού και αντιπροσωπεύουν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μειονότητα στη χώρα. Οι ισπανόφωνοι ψήφισαν υπέρ του Ομπάμα σε ποσοστό δύο προς ένας στις εκλογές του 2008.

kathimerini

Σύμφωνα με συμβούλους του προέδρου, ο κ. Ομπάμα θα υποστήριζε στην ομιλία του ότι η ενίσχυση των μέτρων φύλαξης στα σύνορα, μαζί με το άνοιγμα διαδικασιών νομιμοποίησης για μερίδα των σημερινών λαθρομεταναστών στις ΗΠΑ, θα βελτιώσει την οικονομία και θα εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6442&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 13.05.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote