Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ο Καταλανός, ο Καταριανός και το Ελληνικό
Ο Καταλανός, ο Καταριανός και το Ελληνικό Εκτύπωση E-mail
08.05.11

Η κυβέρνηση υπαναχωρεί για το Ελληνικό. Η Qatar Investment Au-thority (QIA) «παγώνει» τις κινήσεις της για την περιοχή του πρώην αεροδρομίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε έγγραφη παρέμβασή της προς τα αρμόδια όργανα. Οσο για τον καταλανό αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο, φέρεται να προγραμματίζει να επισκεφτεί την Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες.

Τα δεδομένα γύρω από το θέμα ανατράπηκαν. Οι εμπλεκόμενοι επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και η κυβέρνηση ελπίζει να φύγει το Ελληνικό από την επικαιρότητα και σε ευθετότερο χρόνο να δοθεί η δυνατότητα για επανεκκίνηση της διαδικασίας. Ενδεικτικό του πόσο ρευστή είναι η κατάσταση είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, το Κατάρ εξετάζει εναλλακτικά σενάρια επενδύσεων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κρήτης.


Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μετρά τις παράπλευρες απώλειες στον οικονομικό και πολιτικό τομέα αλλά και σε επίπεδο επικοινωνίας-εντυπώσεων. Στον οικονομικό τομέα, γιατί το σχέδιο «αξιοποίησης του Ελληνικού» είχε ενταχθεί στο περίφημο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ και παράλληλα είχε προβληθεί από την κυβέρνηση ως αρκετά ώριμο λόγω της διακρατικής συμφωνίας με το Κατάρ. Μετά μάλιστα το... φιάσκο του Αστακού, είχε δοθεί μεγάλο βάρος στην προώθηση ενός τόσο φιλόδοξου προγράμματος.


Στον πολιτικό τομέα, καθώς η συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων στα χέρια του υπουργού Επικρατείας φέρεται να είχε προκαλέσει τριβές και ενστάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Επιχειρηματικοί κύκλοι, πάντως, εκτιμούν πως η μεγαλύτερη ζημιά έγινε σε επικοινωνιακό επίπεδο από τη στιγμή που η προωθούμενη επένδυση είχε προβληθεί σε ξένους παίκτες (τραπεζίτες, διαχειριστές, νομικά γραφεία), το Κατάρ είχε προχωρήσει σε συμφωνίες με τραπεζικό οίκο και μελετητική εταιρεία και ορισμένοι έκαναν ήδη ασκήσεις επί χάρτου.


Είναι ενδεικτικό πως τους τελευταίους 2-3 μήνες, και ενώ ο Χοσέ Αθεμπίγιο δεν είχε παρουσιάσει κανένα απολύτως προσχέδιο στον πρωθυπουργό, έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σχέδια-προτάσεις όπως για παράδειγμα του Σπύρου Τσαγκαράτου, «μακέτες» με 2 και 3 ουρανοξύστες δίπλα στο... κύμα του Αγίου Κοσμά, διαφάνειες με μαρίνες και πολυτελείς κατοικίες.


Από τον Φεβρουάριο η «Κ.Ε.» προσπαθούσε να βγάλει άκρη με αυτά τα περίφημα σχέδια του καταλανού διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα. Ωστόσο, σε σχετική απάντηση του Χάρη Παμπούκη προς τον Μιλτιάδη Βαρβιτσίωτη αναφερόταν πως «ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Χοσέ Αθεμπίγιο παρουσίασε στις 9/2 στον πρωθυπουργό προφορικά το αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή του Ελληνικού. Οταν αυτό οριστικοποιηθεί, προφανώς θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα ενημερωθεί αναλυτικά η Βουλή».


Ακολούθησαν ταξίδια στο Κατάρ αλλά μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, που «έσκασε» το θέμα, ούτε το περίφημο σχέδιο είχε δοθεί στη δημοσιότητα ούτε η Βουλή είχε ενημερωθεί. Ενδιάμεσα ο Πάτρικ Θήρος (πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ- Κατάρ) διευκρίνιζε (με συνέντευξή του στη Βασ. Σιούτη) πως «οι Καταριανοί περιμένουν από την ελληνική πλευρά ένα ξεκάθαρο, εμπεριστατωμένο σχέδιο αξιοποίησης, κάτι που δεν έχει γίνει».


Ο ελληνοαμερικανός παράγοντας βρίσκεται πολύ κοντά στον εμίρη του Κατάρ και είχε έγκαιρα εκφράσει τις επιφυλάξεις του, αμέσως μετά το... φιάσκο του Αστακού. Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει πως οι άραβες επενδυτές, έχοντας στα χέρια τους τη διακρατική συμφωνία με την ελληνική πλευρά, θεωρούσαν πως το σχέδιο είχε πράγματι ενδιαφέρον, εάν μάλιστα υλοποιούνταν με όρους που έχουν «κλείσει» και άλλες δουλειές. Μακροχρόνια μίσθωση, οικονομική αξιοποίηση κάθε πτυχής της συμφωνίας και υψηλή δόμηση είναι το τρίπτυχο της QIA.


Η ίδια πηγή υποστηρίζει πως το αραβικό επενδυτικό σχήμα θεωρούσε απαραίτητη προϋπόθεση την υπογραφή συμφωνίας με ισχύ εκμετάλλευσης για τουλάχιστον 30 χρόνια. Με ξεκάθαρους τίτλους ιδιοκτησίας και χωρίς νομικές εμπλοκές από διεκδικήσεις τρίτων, κάτι που η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε σήμερα.


Η QIA φέρεται να ζητούσε τον αποκλειστικό έλεγχο της αξιοποίησης με τη δημιουργία μιας εταιρείας, στην αρμοδιότητα της οποίας θα υπάγονταν επιμέρους δραστηριότητες. Αυτές θα διαχωρίζονταν και αυτόνομα η καθεμία θα αποτελούσε ξεχωριστή θυγατρική, που θα αναλάμβανε την ευθύνη λειτουργίας. Με τη σειρά της η θυγατρική λ.χ. θα υπέγραφε συμβόλαιο λειτουργίας-εκμετάλλευσης με όποια εταιρεία (ξένη ή ελληνική) ενδιαφερόταν να αναλάβει τη μαρίνα σκαφών, την κατασκευή πολυτελών κατοικιών, την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου και άλλων χρήσεων γης. Ομως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα τέτοιο σχέδιο θα έφτανε (σε όρους συνολικής κάλυψης γης) έως και το 70% του ευρύτερου χώρου και προϋπέθετε άμεση πρόσβαση στην παρακείμενη παραλία. Κάτι που δύσκολα θα περνούσε η κυβέρνηση, καθώς από τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για Μητροπολιτικό Πάρκο και τις δεσμεύσεις της Διυπουργικής τον περασμένο Δεκέμβριο για λελογισμένη αξιοποίηση (έως 25%-30% όπως άφηναν να διαρρεύσει τότε) θα παρουσιαζόταν σχέδιο που θα άφηνε λιγότερο πράσινο και ελεύθερους χώρους.


Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η QIA φέρεται να έλυσε τη συμφωνία που είχε συνάψει με την Credit Suisse και μεγάλο επενδυτικό γραφείο του λονδρέζικου City για να «τρέξουν» το σχέδιο αξιοποίησης στο Ελληνικό.


Οσον αφορά τον από δω και πέρα ρόλο του καταλανού αρχιτέκτονα, κυβερνητική πηγή σημείωνε πως η Barcelona Strategic Urban Systems/BcnSus έχει οριστεί τεχνικός σύμβουλος στο... έργο και μέχρι νεωτέρας δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Ωστόσο, μένει να φανεί εάν θα εκδηλωθούν στην πράξη αντιδράσεις από την πλευρά ελληνικών γραφείων και αρχιτεκτόνων. «Δεν είναι δυνατόν στη χώρα που έχει βγάλει λαμπρά μυαλά όπως ο Γιώργος Κανδύλης ή ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης, να μεθοδεύεται ο αποκλεισμός ελλήνων διεθνώς καταξιωμένων μελετητών» σημείωνε κορυφαίος παράγοντας του χώρου.


Εκτός εάν, όπως υποστηρίζουν κοινοτικές πηγές, η ελληνική πλευρά υποχρεωθεί να αναθεωρήσει ακόμη και το ίδιο το πρόγραμμα ανάθεσης συμβούλων. Αυτό γιατί, σύμφωνα με νομικούς κύκλους των Βρυξελλών, η διαδικασία της Διυπουργικής από μόνη της μπορεί να προσβληθεί δικαστικά από οποιονδήποτε Ευρωπαίο θεωρήσει πως δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.


Πρακτικά, η επιμονή του υπουργού Οικονομικών τη μια με την περίφημη προσωπική εταιρεία της μίας λίρας (με τον 32χρονο, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας), την άλλη με την ανάθεση των συμβούλων (χωρίς να έχει ανακοινωθεί το παραμικρό για τις αμοιβές) ενδέχεται να δημιουργήσει και νέες εμπλοκές.


Η γενικόλογη και αόριστη διατύπωση πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι «εμπειρία και κύρος» έχει τεθεί από τα μέσα Απριλίου στο... μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. Δεν αποκλείεται δηλαδή η ελληνική πλευρά, εάν συνεχίσει να πορεύεται με αυτόν τον τόσο πρόχειρο και ανερμάτιστο τρόπο, να βρεθεί και πάλι μπροστά σε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις.


Ελευθεροτυπία

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6427&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote