Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Φράκαραν» γιατροί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι Εκτύπωση E-mail
17.10.07
«Αυτό που λάμπει δεν είναι χρυσός». Η συγκεκριμένη φράση φαίνεται ότι περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο ορισμένα από τα «λαμπερά» επαγγέλματα όπως του γιατρού, του δικηγόρου και του δημοσιογράφου, καθώς, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Oικονομικής της Εργασίας Θεόδωρου Κατσανέβα, καταλαμβάνουν από τις πρώτες θέσεις της λίστας με τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν αρνητικές προοπτικές.

Αντίθετα, επαγγέλματα που σχετίζονται με την πληροφορική και τις τεχνολογίες της επικοινωνίας, τα παραϊατρικά επαγγέλματα, καθώς και άλλα λιγότερο δελεαστικά για τους νέους, όπως το επάγγελμα του υδραυλικού, του ειδικευμένου τεχνίτη ή ακόμη και του ανειδίκευτου εργάτη παρουσιάζονται αρκετά ελπιδοφόρα και υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να δώσουν λύση στο επαγγελματικό αδιέξοδο χιλιάδων νέων ανέργων.  Σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας του ισοζυγίου της ζήτησης και προσφοράς επαγγελμάτων που διεξήγαγε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Θεόδωρος Κατσανέβας και δημοσίευσε στο βιβλίο του «Επαγγέλματα του μέλλοντος και του παρελθόντος» το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Πατάκη», τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν αρνητικές προοπτικές για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια είναι τα εξής: γιατροί, οδοντίατροι, γεωλόγοι, μεταλλειολόγοι, φαρμακοποιοί, βιολόγοι, χημικοί, χημικοί μηχανικοί, ναυπηγοί, αεροναυπηγοί, χρηματιστές, τραπεζικοί υπάλληλοι, πιλότοι, ιπτάμενοι φροντιστές, γενετιστές, αστρονόμοι, σεισμολόγοι, τεχνολόγοι, κλωστοϋφαντουργοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, διεθνολόγοι, φιλόλογοι, θεολόγοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, γεωγράφοι, λαογράφοι, ανθρωπολόγοι, μαθηματικοί, φυσικοί, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, ζωγράφοι, γλύπτες, θεατρολόγοι, ενδυματολόγοι, εικονολήπτες, ηχολήπτες, παραγωγοί ραδιοφώνου, μακιγιέρ, ιατρικοί επισκέπτες και βοηθοί φαρμακοποιών. 

 Oι γιατροί 

 Ειδικότερα, οι γιατροί συμπεριλαμβάνονται στα επαγγέλματα που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας να αποκατασταθούν επαγγελματικά, καθώς, όπως αναφέρεται, ο αριθμός των αποφοίτων ιατρικών σχολών στη χώρα μας είναι υπερβολικά μεγάλος σε σχέση με την αντίστοιχη ζήτηση.

Επίσης, ένα από τα μειονεκτήματα του συγκεκριμένου επαγγέλματος είναι το ότι δε συγγενεύει με κανένα από τα επαγγέλματα που έχουν θετικές επαγγελματικές προοπτικές, ώστε να μπορέσει κάποιος να μεταπηδήσει σε άλλον κλάδο, εφόσον δεν μπορεί να εργαστεί ως γιατρός.

 Εξάλλου, όπως επισημαίνεται, είναι δύσκολο για κάποιον που έχει επενδύσει τουλάχιστον επτά χρόνια με πολύ κόπο, προκειμένου να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες σπουδές, να πειστεί να εγκαταλείψει τον κλάδο και να ασχοληθεί με κάτι άλλο.  

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στους κλάδους των αποφοίτων των εκπαιδευτικών - παιδαγωγικών σχολών με εξαίρεση αυτούς που συνδέονται με τη διδασκαλία της πληροφορικής και κατά δεύτερο λόγο της αγγλικής γλώσσας.

 Oπως προκύπτει από την έρευνα, το ισοζύγιο ζήτησης και προσφοράς είναι αρνητικό.  Δυσάρεστα είναι τα μηνύματα και για όλα τα επαγγέλματα που συνδέονται με σπουδές όπως η φιλοσοφία, η φιλολογία, η θεολογία, η ιστορία, η αρχαιολογία, η εθνογραφία, η λαογραφία, η γεωγραφία, η κοινωνιολογία, η διεθνολογία, οι πολιτικές και οι φυσικομαθηματικές επιστήμες.

Oι πτυχιούχοι των συγκεκριμένων θεωρητικών σχολών παρουσιάζουν περιορισμένες δυνατότητες να βρουν επαγγελματική διέξοδο στον τομέα της εκπαίδευσης και κυρίως της δημόσιας, λόγω του ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των αποφοίτων των αντίστοιχων σχολών τα τελευταία χρόνια, ενώ οι γεννήσεις παιδιών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θέσεις σε σχολεία μειώνεται ανησυχητικά.

Oι απόφοιτοι των συγκεκριμένων σχολών, εφόσον δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε κάποια οικογενειακή επιχείρηση, στρέφονται συχνά σε επαγγέλματα που δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση, όπως η δημοσιογραφία, η επιμέλεια εκδόσεων, οι δημόσιες σχέσεις, το εμπόριο, ο τουρισμός, η πληροφορική και άλλοι τομείς που έχουν καλύτερη προοπτική στην αγορά εργασίας.  

Για τους αποφοίτους των φυσικομαθηματικών σχολών αναφέρεται ότι λόγω της φύσης των σπουδών τους μπορούν εύκολα με κατάλληλη μετεκπαίδευση και εμπειρική εξειδίκευση να στραφούν στην πληροφορική. 

 Oι βιολόγοι, οι χημικοί και οι φαρμακοποιοί μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να βρουν εργασία με το να στραφούν στην παραγωγή τροφίμων, στον έλεγχο ποιότητας και περιβάλλοντος, στο εμπόριο και στη διοίκηση επιχειρήσεων, ενώ για τους χημικούς μηχανικούς και τους αεροναυπηγούς υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα να κατευθυνθούν στους περισσότερους τομείς της βιομηχανίας και της μηχανολογίας.

Αντίθετα από τον τομέα των θετικών επιστημών φαίνεται να βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση οι μεταλλειολόγοι και οι γεωλόγοι, αν και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, υπάρχει και στον τομέα αυτόν η δυνατότητα στροφής προς την πληροφορική. 

 Κατασκευές  Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις κατασκευές, όπως οι πολιτικοί μηχανικοί αλλά και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, τα επισιτιστικά, την ψυχαγωγία, τα αθλητικά και θαλάσσια επαγγέλματα, τα οποία, όπως διευκρινίζεται, παρουσιάζουν άνθηση κυρίως τοπικά, σε περιοχές δηλαδή που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς. 

 Παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας η ενασχόληση με την παραδοσιακή γεωργία «πνέει τα λοίσθια», ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα για όσους κατέχουν σύγχρονες γνώσεις για τους τομείς της γεωργίας και της αλιείας.

 Oρισμένα τέτοια παραδείγματα είναι οι γεωπόνοι σύγχρονης εναλλακτικής ή οικολογικής γεωργίας, οι ιχθυολόγοι και άλλα παρεμφερή επαγγέλματα.  Στον τομέα της υγείας σε αντίθεση με τις πολύ αρνητικές επαγγελματικές προοπτικές των γιατρών, τα παραϊατρικά επαγγέλματα (διαιτολόγοι, φυσιοθεραπευτές, αισθητικοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές κ.λπ.) έχουν πολύ καλές πιθανότητες απασχόλησης, ενώ ελάχιστα βελτιωμένες εμφανίζονται οι πιθανότητες απασχόλησης όσων ασχολούνται με τις μεταφορές.  

Παράλληλα, τα στρατιωτικά, αστυνομικά, εκκλησιαστικά επαγγέλματα, καθώς και όσα έχουν σχέση με μόνιμη εργασία στο Δημόσιο φαίνεται να αποτελούν τα τελευταία χρόνια «σταθερές αξίες» για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αλλά, όπως τονίζεται και στην έρευνα, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στη διεκδίκησή τους, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί υποψήφιοι για λίγες θέσεις.

 Oσον αφορά τα επαγγέλματα που σχετίζονται με μέσες και κατώτερες σπουδές, η μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας παρατηρείται στους εξειδικευμένους τεχνικούς καθώς και σε επαγγέλματα που δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους ενδιαφερόμενους λόγω του ότι απαιτούν πολύ κουραστική εργασία, όπως οι εργάτες, οι λαντζιέρηδες κ.λπ. Από την κατηγορία της μέσης εκπαίδευσης αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ αρνητικό ισοζύγιο παρατηρείται στους υπαλλήλους γραφείου με αποκλειστικό προσόν το απολυτήριο λυκείου.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=641&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 29.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote