Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Καμία μυστική συμφωνία με Αθήνα για το όνομα
Καμία μυστική συμφωνία με Αθήνα για το όνομα Εκτύπωση E-mail
21.04.11

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει μυστική συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων για το πρόβλημα της ονομασίας που θα ανακοινωθεί μετά τις εθνικές εκλογές της 5ης Ιουνίου έδωσαν χθες, με πολύ εμφατικό τρόπο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβανόφ και ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλόσοσκι.

 Και οι δύο διέψευσαν ότι γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ενώ προσπάθησαν να εκπέμψουν μήνυμα πατριωτικής ισχύος και σταθερότητας στις πάγιες αδιάλλακτες θέσεις των Σκοπίων.

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση δημοσκόπησης, από ερευνητικό ινστιτούτο του κρατικού πανεπιστημίου των Σκοπίων, στην οποία για πρώτη φορά καταγράφεται μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων σλαβομακεδονικών κομμάτων σε ποσοστό κάτω του ορίου στατιστικού λάθους: Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE συγκεντρώνει 22%, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (SDSM) 20%. Ποτέ άλλοτε δεν έχει παρουσιαστεί μέτρηση με βάση την οποία ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι να μην είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί με απόσταση πολλών μονάδων από τον πολιτικό αντίπαλο.

Για την εφημερίδα “Utr. Vesnik”, “Γκρούεφσκι και Τσερβένκοφσκι βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής”. “Η διαφορά μειώνεται επικίνδυνα”, “προειδοποίησε” το πρωτοσέλιδο της “Spic”, ενώ εξίσου αναπτερωμένο εμφανίστηκε και το ηθικό της αντιπολιτευόμενης “Vreme”. Tα φιλοκυβερνητκά ΜΜΕ έσπευσαν ωστόσο να απαντήσουν με νέα έρευνα, “φιλικού” ινστιτούτου, που διακτινίζει τη διαφορά των μονομάχων στις 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Η “Dnevnik” κράτησε προσεκτικές αποστάσεις, σε μια προσπάθεια να επιβάλει την οικονομία στην ατζέντα των εκλογών: “Ψωμί και πετρέλαιο για τις εκλογές” ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος με αναφορά σε πρόσφατες μειώσεις φόρων και στην απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών. Αξιοσημείωτη, αν και όχι αιφνιδιαστική, η διαφοροποίηση και του κεντρικού πρωτοσέλιδου της “Nova Makedonija”: “Έρχεται ο Σεργκέι Λαβρόφ, ποιητής και υπουργός” προέταξε την είδηση της σύντομης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών στην Αχρίδα, όπου θα έχει προγραμματισμένες συναντήσεις για λίγες ώρες. Κατά τα άλλα, η προεκλογική αντιπαράθεση εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε εκατέρωθεν καταγγελίες για σκάνδαλα. Τέλος, ένα είδος στοιχειώδους συναίνεσης μοιάζει να έχει επιτευχθεί σε ορισμένα από τα διαδικαστικά ζητήματα των εκλογών όπως οι κανονισμοί του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου.

 

Πρωτιά στο MRO-DPMNE

Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου “Ντιμίτριγια Τσούποφσκι” (φέρεται προσκείμενο στο VMRO-DPMNE), η οποία διενεργήθηκε τηλεφωνικά από τις 14 έως τις 16 Απριλίου σε δείγμα 1.114 ατόμων, έδειξε ότι αν διεξάγονταν αύριο βουλευτικές εκλογές, το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της ΠΓΔΜ θα υποστήριζε το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, το VMRO- DPMNE προηγείται με 28,4% και ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM με 11,7%, οι αναποφάσιστοι καταγράφουν ποσοστό 20,1% ενώ ποσοστό 21% δήλωσε πως θα απέχει από την εκλογική διαδικασία. .


Μακεδονία

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6376&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote