Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εικόνα διάλυσης στο ΠΑΣΟΚ
Εικόνα διάλυσης στο ΠΑΣΟΚ Εκτύπωση E-mail
20.04.11

Εικόνα διάλυσης και ολικής επαναφοράς σε «εμφυλιοπολεμικές» καταστάσεις του παρελθόντος του βγάζει προς τα έξω το ΠΑΣΟΚ, υπό την πίεση που προκαλούν στο εσωτερικό του η δραματική κατάσταση στην οικονομία μετά την αποτυχία του Μνημονίου και η έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον.

Εν μέσω του κλίματος αυτού, τα «αντάρτικα» εκδηλώνονται το ένα μετά το άλλο στο κόμμα, τα ξεσπάσματα των βουλευτών δείχνουν ανεξέλεγκτα, τα κορυφαία στελέχη ξεδιπλώνουν ανοιχτά πλέον προσωπικές στρατηγικές και το Μαξίμου παρακολουθεί αμήχανο και με έντονη καχυποψία τις εσωτερικές εντάσεις, που φθάνουν πολλές φορές σε σημείο αμφισβήτησης του πρωθυπουργού.
Με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει το πρωθυπουργικό περιβάλλον κυρίως τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, ο οποίος την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή θέση επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο ζητώντας επιτακτικά αναδιάρθρωση της οικονομίας, κόντρα στην επίσημη κυβερνητική «γραμμή». Το γεγονός δε ότι η παρέμβαση Σημίτη έλαβε χώρα παράλληλα με μία δυναμική ομάδα βουλευτών του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού μπλοκ» του ΠΑΣΟΚ έκανε συνεργάτες του κ. Παπανδρέου να επεξεργάζονται σενάρια για συντονισμένη προσπάθεια εκ των έσω, με στόχο την αποδόμηση του Γ. Παπανδρέου και την επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.
Πέραν αυτού, το Μαξίμου προβληματίζει ιδιαιτέρως η στάση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο τα νέα μέτρα, διαφοροποιήθηκε ανοιχτά από τη «γραμμή» Παπανδρέου, δημοσιοποίησε τις δικές του θέσεις και, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, πήρε θέση «μάχης» για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ.
Στάση αναμονής απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο δείχνουν να κρατούν και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται να παρεκκλίνουν από την έως τώρα στάση της απόλυτης συναίνεσης στις αποφάσεις του πρωθυπουργού κι αρχίζουν να παίρνουν αποστάσεις και να ξεδιπλώνουν τις προσωπικές στρατηγικές τους.
Την ίδια ώρα, σε μεγάλο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό και η στάση των βουλευτών του κόμματος, που υπό την πίεση που τους προκαλεί η κατακραυγή της κοινωνίας με την οποία έρχονται αντιμέτωποι στις εκλογικές περιφέρειές τους, έχουν σχεδόν καταστήσει «όμηρο» την κυβέρνηση, αμφισβητώντας ανοιχτά τις επιλογές της στην οικονομία και στέλνοντας το μήνυμα στο Μαξίμου ότι η στήριξή τους στα νέα μέτρα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Όπως όλα δείχνουν οι βουλευτές διεκδικούν οι ίδιοι πλέον τη πολιτική τους επιβίωση, την οποία αισθάνονται ότι δε μπορεί να τους διασφαλίσει το Μαξίμου!
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πλέον λειτουργούν ανεξέλεγκτα, με χαρακτηριστικές τις αντιδράσεις τους στο νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια», το οποίο επέστρεψαν στον Γ. Παπακωνσταντίνου ως «απαράδεκτο», αλλά και τις σκληρές δηλώσεις που πλέον πολύ συχνά κάνουν κατά της κυβέρνησης: «Μας οδηγείτε σε συλλογική κατάθλιψη», «η δημόσια διοίκηση είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που παρέλαβε η κυβέρνηση», «το επιτελείο συντονισμού της κυβέρνησης και το οικονομικό επιτελείο "έχουν πρόβλημα"», «τα νούμερα δεν βγαίνουν», «όταν η Ν.Δ. ενίσχυσε τις τράπεζες είχαμε ανεβεί στα κεραμίδια και φωνάζαμε, τώρα πώς να το υποστηρίξουμε;», «δεν έχουμε την πολιτική νομιμοποίηση ως κυβέρνηση να νομοθετούμε έτσι», «έρχεται πλήρης απορύθμιση στην αγορά εργασίας, θα έχουμε συνθήκες Βουλγαρίας και Λατινικής Αμερικής» κλπ.

ADESMEYTOS TYPOS

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6373&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote