Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αυτή τη φορά απέφυγε τα λάθη
Αυτή τη φορά απέφυγε τα λάθη Εκτύπωση E-mail
17.04.11

 Ο διεθνής παράγοντας, ιδιαίτερα ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, "δεν πρέπει να ξεγελιούνται από θεωρητικές διακηρύξεις και διαβεβαιώσεις περί δήθεν σπουδής για λύση του Κυπριακού", τόνισε χθες στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, για το Κυπριακό με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριών χρόνων από την εκλογή του.

Ο πρόεδρος υπέδειξε ότι η Τουρκία πρέπει να κριθεί από τις πράξεις της στην Κύπρο.
"Αρνείται να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα και συνεχίζει τον εποικισμό. Απορρίπτει δημιουργικές προτάσεις όπως την πρότασή μας για την Αμμόχωστο. Αρνείται να ακούσει τη φωνή των Τουρκοκυπρίων. Καθοδηγεί και στηρίζει την Τουρκοκυπριακή ηγεσία στη σκλήρυνση θέσεων που στοχεύουν ακόμα και σε αναίρεση συμφωνηθέντων. Είναι για αυτό το λόγο που θεωρούμε πως αντί να κατηγορούμε άδικα τη δική μας πλευρά πρέπει ενωμένοι να επικεντρωθούμε στο ξεσκέπασμα των μεθοδεύσεων της Τουρκίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Χριστόφιας.

    Για τις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι παρατηρείται μια σκλήρυνση των θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, "με αποτέλεσμα να έχουμε επιτύχει μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις".

    Σε αρκετές περιπτώσεις, εξήγησε, η φιλοσοφία της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να παίρνουν ως δεδομένο την ύπαρξη δύο ξεχωριστών οντοτήτων στο νησί. "Προσέγγιση που εμείς δεν μπορούμε ποτέ να αποδεχθούμε", τόνισε.

    Ο πρόεδρος επεσήμανε ότι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας αποτελεί στρατηγικό στόχο , σημειώνοντας ότι "το πραγματικό ερώτημα που τίθεται μπροστά μας, είναι η επιλογή μεταξύ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και της καταστροφικής διχοτόμησης".

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι ακολουθεί ευέλικτη τακτική σε συνδυασμό με αποφασιστική υπεράσπιση αρχών και διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που παρέχει η παρούσα διαδικασία "για να οδηγήσουμε το καράβι της Κύπρου στο απάνεμο λιμάνι της λύσης, της αποτίναξης της κατοχής, της επανένωσης, της αποτροπής της καταστροφικής διχοτόμησης".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι ακολουθεί μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική με στόχο να καταστεί η Κύπρος πιο ισχυρή διεθνώς, πράγμα, σημείωσε, που ασφαλώς επιδρά στο τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε την οριοθέτηση της ΑΟΖ τη σημαντικότερη ίσως εξέλιξη των τελευταίων χρόνων, μετά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αρχίσουν συνομιλίες και με την Συρία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι συνεχίζει να αποτελεί "το βασικότερο στήριγμά μας στην προσπάθεια που καταβάλουμε για επανένωση και αποτίναξη της κατοχής". Εξέφρασε την ειλικρινή και απόλυτη ικανοποίησή του για τις πραγματικά άριστες σχέσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, την Κυβέρνησή του, τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, οι οποίοι μέσα σε δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν την αμέριστη συμπαράσταση τους.

    Για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι υποφέρει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Άγκυρας και το συνεχιζόμενο εποικισμό. Τα πρόσφατα συλλαλητήρια και άλλες εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας αποδεικνύουν αυτό το γεγονός, σημείωσε. "Ο δικός μας ρόλος πρέπει να είναι να τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα", επεσήμανε. 
 

Δεν αποσύρονται προτάσεις
Σε ερώτηση αν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε αλλαγές και ακόμη σε απόσυρση προτάσεων που συγκεντρώνουν τα πυρά όλων των κομμάτων, όπως σταθμισμένη ψήφο και εποίκους ενώ που όπως αναφέρει η αντιπολίτευση σε ένα πιθανό δημοψήφισμα, αυτά δεν θα ωθήσουν τους Ε/κ να ψηφίσουν ναι, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «κανένας που υποστηρίζει θέσεις, απόψεις και χειρισμούς του Προέδρου και αποσύρει την υποστήριξη, δεν μπορεί να ευθύνεται ο Πρόεδρος».

Ο Πρόεδρος, είπε, έμεινε συνεπής σε αυτά τα οποία από κοινού «έχουμε συμφωνήσει στο Εθνικό Συμβούλιο, με κάποιες επιφυλάξεις ή και διαφωνίες, αλλά στην πλειοψηφία του το ΕΣ και τις θέσεις για την εκ περιτροπής Προεδρία και διασταυρούμενη ψήφο και όλες τις άλλες θέσεις και χειρισμούς τους έχει εγκρίνει. Κάποια στιγμή, όπως είπατε, τα κόμματα αποφάσισαν να μπουν στην επίθεση. Δεν νομίζω να είναι ευθύνη του Προέδρου κάτι τέτοιο», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή απόσυρση προτάσεων, συνέχισε, «θέλω να υπενθυμίσω μέρος της επιστολής που έχω στείλει στο ΔΗΚΟ. Ελεγε αυτή η επιστολή ότι οι διαπραγματεύσεις, όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει, διεξάγονται επί της αρχής ότι τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα. Οι διαπραγματεύσεις είναι μια ανοικτή και συνεχής διαδικασία και ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος», που είναι ο εκάστοτε διαπραγματευτής της ε/κ κοινότητας, έχει την ευχέρεια, αφού συνεκτιμηθούν και αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, αν το κρίνει και εάν αποφασίσει να αποσύρει να τροποποιήσει, να αναδιαμορφώσει ή να αντικαταστήσει προτάσεις. Αυτό, είπε, έχει χαιρετιστεί από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

Για το επίμαχο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και το θέμα των εποίκων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε ότι ο κ. Ερογλου, με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προτού γίνει λεγόμενος πρόεδρος, «έχει αναθεματίσει την πρόταση μας αυτή γιατί αυτό που παρασιωπείται από τη δική μας πλευρά, έχει εντοπιστεί από τον κ. Ερογλου ότι η διασταυρούμενη ψήφος δίνει λόγο στους Ε/κ ποιος θα είναι ο Τ/κ ηγέτης, ποιος θα είναι αυτός που κάποια στιγμή θα προεδρεύσει της Κυπριακής Δημοκρατίας για δύο χρόνια. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Ερογλου θεωρεί ότι οι Τ/Κ θα χάσουν την ταυτότητα τους και δεν έχει αποδεχθεί αυτή τη θέση. «Και το μέγα ερώτημα είναι, είναι φρόνιμο, είναι σοφό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως διαπραγματευτής της δικής μας πλευράς, έχοντας υπόψη αυτά τα γεγονότα, να πει ότι αποσύρει την πρότασή μας; Είμαι βεβαίως ότι ο καθένας μπορεί να κρίνει πόσο σοφό ή άτοπο θα είναι να γίνει κάτι τέτοιο», ανέφερε.

Δεν θα είμαι υποψήφιος εκτός εάν...
Σε παρατήρηση ότι έχει εκφράσει λύπη για την έλλειψη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο ενώ το τελευταίο διάστημα έχει δώσει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση και όχι μόνο, να λέει ότι συμπεριφέρεται ως κομματάρχης και όχι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι δεν δέχεται κριτική για τους χειρισμούς στο Κυπριακό και επίσης εάν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή και κάτω από ποιες προϋποθέσεις αν το σκέφτεται, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «δεν θα αγχώνομαι αν θα είμαι υποψήφιος».

Για μένα, είπε, η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ήταν στόχος ζωής και δεν είναι στόχος ζωής». Εχω αναλάβει αυτό το ρίσκο, μπήκα σε αυτή τη διαδικασία και περιπέτεια με ένα και μοναδικό στόχο, αν είναι δυνατόν να λύσουμε το κυπριακό για να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Ανέφερε ότι «εάν βρεθούμε κοντά στη λύση του Κυπριακού, ή αν υπογραφτεί λύση του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μου, θα προβληματιστώ πάρα πολύ αν θα εγκαταλείψω». Πρόσθεσε ωστόσο «μακάρι να λυθεί το κυπριακό» και όποιος αν θέλει να είναι Πρόεδρος θα πρέπει να συνεχίσει, κατά τη δικιά μου εκτίμηση, μόνο ο λαός θα αποφασίσει, για να υλοποιήσει τη λύση η οποία δεν θα είναι η λύση για κωδωνοκρουσίες ή πανηγυρισμούς, όπως κατά εμένα δεν ήταν και το 1959 η λύση του Κυπριακού με τη Ζυρίχη».

Στόχος η ομοψυχία ... αλλά
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια του, «θα τείνω χέρι φιλίας προς τα κόμματα, αρνούμαι, λέει, να ακούσω κόμματα. Ακούω τα κόμματα με πολλή προσοχή. Όμως είμαι Πρόεδρος εκλεγμένος και έχω εντολές από το λαό. Δεν είναι δυνατό ο οποιοσδήποτε κομματάρχης και το οποιοδήποτε κόμμα, να θέλει να επιβάλει, σώνει και καλά, την θέλησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από ένα διάλογο αρνείται να δεχθεί τη θέληση αυτού του κόμματος ή κομματάρχη, να θεωρείται ότι ο άνθρωπος αυτός δεν θέλει να ακούσει κανένα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και λυπάμαι να παρατηρήσω δεν είναι κριτική που γίνεται, είναι κάτι εξοντωτικό. Μακάρι να ήταν μια απλή κριτική, ή σκληρή κριτική, δεν είναι σκληρή κριτική αυτή».

Διερωτήθηκε αν δεν έκανε τίποτε καλό αυτή η κυβέρνηση, κατά τα κόμματα, «ούτε στην εσωτερική διακυβέρνηση ούτε σε κανένα χειρισμό του κυπριακού;»

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι σήμερα είδε και ανακοινώσεις ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ ήρθε στην Κύπρο λόγω του Δημοκρατικού Συναγερμού. «Εάν είναι έτσι, μπράβο του Συναγερμού. Εγώ ξέρω αν είναι έτσι», είπε, γιατί εκτιμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε η ίδια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέλω να επισκεφθώ την Κύπρο. Και την προσκάλεσα και την φιλοξένησα για εκείνες τις λίγες ώρες και εκφράστηκε με αυτόν τον ωραίο τρόπο που έχει εκφραστεί η κ. Μέρκελ.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναγνώρισε τις προσπάθειες του ΔΗΣΥ στο εξωτερικό όπως και, οποιοδήποτε άλλου κόμματος, προσθέτοντας ωστόσο ότι στο τέλος της ημέρας, «διερωτώμαι, προς τι, προσπαθεί ο καθένας, να καρπωθεί όλα τα καλά και να αφήσει μόνο κακά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ύψιστη τιμή να είμαι μέλος του ΑΚΕΛ
Για τις επικρίσεις ότι συμπεριφέρεται ως κομματάρχης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτό έκρινα ανάξιο να το απαντήσω. Τι ζητούν κάποιοι, να αρνηθώ τον εαυτό μου;” διερωτήθηκε και είπε «είμαι παιδί του ΑΚΕΛ. Είναι κατανοητό αυτό και δημοκρατικό μου δικαίωμα και μεγάλη μου τιμή και περηφάνια το ότι με έχει αναγιώσει ένα τέτοιο κόμμα, το οποίο μόνο καλά έχει δώσει στον τόπο, υπερασπίστηκε τη δημοκρατία, υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, έδωσε θυσίες». Ανέφερε ότι μιλούσε την ώρα που το κόμμα τιμούσε την μνήμη δύο ηρωομαρτύρων της ελληνοτουρκικής φιλίας, μελών και στελεχών του κόμματος. «Πρέπει να απεκδυθώ και την ιδιότητα του μέλους του ΑΚΕΛ;», διερωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι όπως είπε και χθες σε εκδήλωση στη Σκαρίνου, χαρακτήρισε «ύψιστη τιμή» για τον ίδιο γιατί έχει ενταχθεί σε αυτό το κόμμα το οποίο του έδωσε όλα τα εφόδια που του έδωσε και τον ανέδειξε στα δημόσια αξιώματα που τον ανέδειξε. «Και αυτό δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν επίτιμος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και παρίστατο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΔΗΣΥ ενώ ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος δεν αρνήθηκε την ιδιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ και λάμβανε μέρος σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΔΗΚΟ. «Εγώ θα πρέπει να πάω να κλειστό στο σπίτι γιατί έτσι θέλουν κάποιοι;» διερωτήθηκε. Δεν θα τους κάνω αυτό το χατίρι. Απευθύνομαι στον Κυπριακό λαό, όσο με στηρίζει τον ευχαριστώ, και επαναλαμβάνω οι θητείες είναι πενταετείς».

Απογραφή και ολίσθημα Ντάουνερ
Ερωτηθείς τι έχει ακριβώς λεχθεί για το θέμα της απογραφής και αν έχει επιτευχθεί συμφωνία, και αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ λέει ανακρίβειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο απλό να πει, όπως είπε ένας πολιτικός χθες, ότι πιστεύει τον κ. Ντάουνερ αντί τον Πρόεδρο. «Ακούσατε την δήλωση του κ. Ντάουνερ χθες; Ο κ. Ντάουνερ ουσιαστικά έχει παραδεχθεί ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Και ασφαλώς δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Εμείς», είπε, υποβάλαμε μια δημιουργική πρόταση να αναλάβουν τα ΗΕ την ευθύνη, ή ο ΟΑΣΕ ή άλλοι περιφερειακοί οργανισμοί, για να διενεργηθεί σε όλη την Κύπρο, απογραφή πληθυσμού με στόχο να φανεί πόσοι είναι Κύπριοι και μη Κύπριοι, προπαντός στην κατεχόμενη περιοχή».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Ερογλου ανέφερε πως έχει «κράτος και θα κάνω τη δική μου απογραφή. Και ασφαλώς», συνέχισε, «εμείς διαφωνήσαμε. Και κακώς υπήρξε αυτό το ολίσθημα, πρέπει να πω. Είναι δυνατό, και πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών να πουν πράγματα τα οποία να μετανιώσουν, αν θέλουν να μετανιώσουν». Τόνισε ότι αυτοί που παίρνουν τον ρόλο του διευκολυντή, θα πρέπει να είναι πραγματιστές και αντικειμενικοί, και να προσπαθούν να αποφεύγουν τα ακούσια ή και τα εκούσια λάθη

Καμία αποενοχοποίοηση της Άγκυρας

Σε παρατήρηση ότι γίνεται αντικείμενο επίκρισης ότι με την πολιτική του περί κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες έχει αποενοχοποιηθεί η Τουρκία και εάν όντως είναι αποενοχοποιημένη η Τουρκία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι καθόλου αποενοχοποιημένη είναι η Τουρκία. Ο Εγκεμέν Μπαγίς, είπε, πολύ πρόσφατα, δήλωσε με σαφήνεια ότι το κυπριακό είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στον δρόμο της Τουρκίας. Αν αποενοχοποιείται η Τουρκία, η ΕΕ θα μας εξωθούσε και θα μας υποχρέωνε να ανοίξουν κεφάλαια», εξήγησε, σημειώνοντας ότι «δεν το κάνει αυτό η ΕΕ». Αντίθετα πέρσι, δέχθηκαν, ως ένα περαιτέρω τιμωρητικό μέτρο για την Τουρκία, μέσω της απόφασης του Συμβουλίου, η Κύπρος να παγώσει ακόμη έξι κεφάλαια, ενώ το Κοινοβούλιο στην έκθεσή του, η οποία, κατά τη δική μου γνώμη, είναι πολύ θετική για την Κύπρο και πολύ αρνητική για την Τουρκία. Η Τουρκία, είπε, προσπαθεί να περάσει όλα αυτά τα χρόνια, τον περιβόητο κανονισμό για το απευθείας εμπόριο και δεν τα καταφέρνει, και έχω δηλώσει στον κ. Μπαρόζο και στους άλλους ότι αν γίνει κάτι τέτοιο από όργανα της ΕΕ, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας και υπάρχουν μέσα, και ευρωπαϊκά δικαστήρια τα οποία μπορούμε να καταφύγουμε».

Ανέφερε ότι υπάρχει και μια διαφορά άποψης μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας της Επιτροπής, της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου και της Νομικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου. Οι δύο νομικές υπηρεσίες, είπε, του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τάσσονται υπέρ του ότι το Πρωτόκολλο 10 ισχύει και δεν μπορεί να υπάρξει κανονισμός για απευθείας εμπόριο γιατί παραβιάζει το Πρωτόκολλο 10 και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «δίνουμε τη μάχη συνέχεια και μαζί με τους ευρωβουλευτές μας, και μαζί με τις ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο».

Διζωνική ή διχοτόμηση
Σε ερώτηση ότι στην ομιλία του ανέφερε ότι καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και τη διχοτόμηση και αν αυτή η αναφορά είναι γενική ή αν καταρρεύσει η διαδικασία το επόμενο βήμα θα είναι η διχοτόμηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε «ποια είναι η επιλογή». Ανέφερε ότι ρωτά συνέχεια τους πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι λένε ότι πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική. «Ποια είναι η εναλλακτική στρατηγική επιτέλους; Κουβέντες μεγάλες. Δεν επέδειξε κανένας συγκεκριμένη στρατηγική», είπε, προσθέτοντας ότι η «διχοτόμηση ήταν και παραμένει ένας κίνδυνος που επικρέμεται πάνω από το σβέρκο της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε υποφέρουμε είτε όχι. Και η παράταση του αδιεξόδου δυστυχώς, και αν συνεχιστεί επ’ άπειρον, τι άλλο από τη ντε φάκτο διχοτόμηση έχουμε. Και πολλαπλασιασμό των εποίκων στην Κύπρο, και περαιτέρω χρήση και κατάχρηση των ε/κ περιουσιών». Από εκεί και πέρα, είπε, η δική του προσπάθεια είναι να αποδώσει καρπούς η προσπάθεια».


politis

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6360&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote