Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ενταση κυβέρνησης - δικαστών
Ενταση κυβέρνησης - δικαστών Εκτύπωση E-mail
15.04.11

Σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο δείχνουν ότι βρίσκονται οι σχέσεις της πολιτικής με την ελληνική Δικαιοσύνη. Η εκτελεστική εξουσία φαίνεται να έχει τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τη δικαστική, ενώ ορισμένες επιλογές ανώτατων δικαστικών λειτουργών έχουν προκαλέσει έντονη ενόχληση σε εκπροσώπους της νομοθετικής εξουσίας. Αφορμές αποτελούν η πορεία της εξέτασης σκανδαλωδών υποθέσεων και η προσπάθεια θεσμικής αντιμετώπισης προβλημάτων κατά τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης.

Εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας ο υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή την άρνηση του προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδα, του εισαγγελέα κ. Ιω. Τέντε και των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου να ανταποκριθούν θετικά σε πρόσκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για συνάντηση και συζήτηση ζητημάτων σχετικών και με την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, είπε χωρίς περιστροφές χθες στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου: «Ενιοι εκ των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών δεν έχουν κατανοήσει ότι κατά το Σύνταγμα η πρώτη εξουσία είναι η νομοθετική. Δεν είναι ούτε η εκτελεστική ούτε η δικαστική εξουσία. Είναι υποχρέωσή τους το να προσέρχονται στη Βουλή όταν τούτο ζητείται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».


Υπενθυμίζεται ότι, επικαλούμενοι ακριβώς το ισότιμο των τριών εξουσιών, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας και το σύνολο των αντεισαγγελέων του ανώτατου αυτού δικαστηρίου απάντησαν αρνητικά σε πρόσκληση για συζήτηση που τους απηύθυνε ο πρόεδρος της προαναφερθείσας κοινοβουλευτικής επιτροπής κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου. Αντίθετη είναι η στάση του προέδρου του ΣτΕ κ. Π. Πικραμμένου ο οποίος έχει ενημερώσει ότι θα παραστεί στις εργασίες της επιτροπής. Στη χθεσινή συνεδρίασή της, πάντως, προσήλθαν και αντάλλαξαν απόψεις με τους βουλευτές - μέλη της πέντε εκ των συνολικά δέκα αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου (Ζώης, Θεοχαρίδης, Γιαννακάκης, Ασημακοπούλου, Μπρίλη), με τους υπολοίπους να διαμηνύουν εμμέσως ότι εξαιτίας άλλων λειτουργικών υποχρεώσεών τους δεν μπορούσαν να παραστούν. Ο κ. Παπαϊωάννου και τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών επί πολλή ώρα, και αφού είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα οι δικαστικοί λειτουργοί, αναζητούσαν τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε και να υπάρξει απάντηση στους ανώτατους δικαστικούς για την άρνησή τους, αλλά και να μη δοθεί -τουλάχιστον από την επιτροπή- η αίσθηση πως τροφοδοτείται συγκρουσιακό κλίμα.


«Πρέπει με επιστολή να εκφράσουμε τη λύπη μας για τη μη προσέλευση» σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, με τον κ. Απ. Κακλαμάνη να υπογραμμίζει ότι περισσότερο ανησυχητικό, ακόμα και από την άρνηση του προέδρου του Αρείου Πάγου, είναι το γεγονός ότι δίχως έστω μία διαφωνία ο εισαγγελέας και όλοι οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου δήλωσαν εγγράφως ότι δεν επιθυμούν να προσέλθουν στο Κοινοβούλιο.


«Η στάση (ενν. των δικαστικών λειτουργών) καταδεικνύει αντιπαλότητα και απαξία», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.

Kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6353&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote