Αρχική arrow ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ arrow ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ Ν.ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ Ν.ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ Εκτύπωση E-mail
11.04.11

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλλε ο γραμματέας της επιτροπής εθνικών θεμάτων της Ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων Νέας Υόρκης Ν.Σταματάκης, την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια.

Με αφορμή την παραίτηση της Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων, της οποίας διετέλεσα γραμματέας, είδαν το φώς της δημοσιότητας σειρά απαράδεκτων και κακίστου επιπέδου αναλύσεις στο χώρο της διαδικτυακής ομογενειακής δημοσιογραφίας, ενώ η μοναδική ημερήσια εφημερίδα κατέπεσε στο χαμηλότατο επίπεδο δεοντολογίας του να περικόπτει μια ολόκληρη παράγραφο από τη πολύ σύντομη και περιεκτική ανακοίνωση της Επιτροπής μας....

 

Είναι να λυπάται κανείς για το επίπεδο της πολιτικής ζωής της Ομογένειας, της οποίας τα μέσα ενημέρωσης θάπρεπε να είναι οι ζωοδότες... Ας ξεκαθαρίσουμε όμως, ως αρχή, ορισμένα πράγματα και είμαι βέβαιος ότι θα επανέλθουμε με τις λεπτομέρειες για να σταματήσουν επιτέλους οι γνωστοί «σπεκουλαδόροι» να ψευδολογούν:

1) Κάποτε πρέπει η Ομογένεια να απαλλαγεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, όπου "αγώνας" και μάλιστα για τα εθνικά θέματα είναι "αρπάζω μια σημαία και κατεβαίνω να ξελαρυγγιαστώ στα Ηνωμένα Εθνη ή στην Ουάσιγκτον".
  Αυτός είναι ο κακώς εννοούμενος δήθεν "αγώνας" για να σβηστούν "αναμμένες φωτιές" - που συνήθως έχουν ανάψει κάποιοι "Ελληνες" του Εθνικού Κέντρου με πράξεις εθνικής προδοσίας ή μειοδοσίας (βλέπε Κυπριακό, Σκοπιανό).  Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες μπορεί να είναι πολλές φορές χρήσιμες, αλλά αγώνας με την καλή έννοια είναι να έχει η Ομογένεια τη σωστή ηγεσία και οργάνωση και τη κατάλληλη στρατηγική και τακτική ώστε να μην χρειαστεί να κατεβεί στο δρόμο για να διορθώσει τα αδιόρθωτα.

2) Βασικό στοιχείο μιας τέτοιας οργάνωσης είναι να μη λαβαίνει η Ομογένεια υποδείξεις και εντολές από κανένα υπάλληλο καμιάς κυβέρνησης, ελληνικής ή κυπριακής ή αμερικανικής ή άλλης, ΑΛΛΑ να έχει ένα σύνολο θέσεων για τα εθνικά θέματα, ψηφισμένο από τα μέλη και ατις οργανώσεις της με δημοκρατικές διαδικασίες.
  Τις θέσεις αυτές (που θα ανανεώνονται και θα ψηφίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα) θα υποστηρίζει η Ομογένεια και όχι τις υποδείξεις του οιουδήποτε υπουργού ή πρέσβη ή άλλου τρίτου. Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν συχνές επαφές και ανταλλαγές απόψεων και ίσως και κάποιος συντονισμός με το Εθνικό Κέντρο. Αλλά ποτέ υπόγειες συναλλαγές, κανένα πατρονάρισμα, καμία υπόδειξη «πορείας δράσης» και προπαντός ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ της ηγεσίας της Ομογένειας και των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ.

3) Μια ανεξάρτητη οργάνωση και στάση της Ομογένειας θα επιτρέψει την υιοθέτηση θέσεων που ίσως να είναι πιο απαιτητικές από τις θέσεις της επίσημης Ελλάδας ή της Κύπρου.
  Αλλά αυτό δεν είναι ούτε "ακρότητα" ούτε "υπερπατριωτισμός".  Είναι, εκτός των άλλων, ένα τεράστιο διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του Ελληνισμού, επειδή η κάθε ελληνική ή κυπριακή κυβέρνηση θα έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να ισχυριστεί ότι δέχεται "αφόρητες πιέσεις" από τον Ελληνισμό της Διασποράς και αδυνατεί να κάνει εύκολες υποχωρήσεις. 

Η Επιτροπή Εθνικών Θεμάτων των τελευταίων έξι μηνών - γιατί η Επιτροπή αυτή της Ομοσπονδίας αδρανούσε για πολλά χρόνια - επετέλεσε ένα σημαντικό έργο και ανάμεσα σε άλλα έφερε το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο προσκήνιο της ελληνικής πολιτικής σκηνής με την παρουσία-ομιλία εδώ του καθ.Καρυώτη (του πλέον ειδικού στο θέμα της ΑΟΖ) και τη συνεργασία του με τον καθηγητή Μαρκεζίνη την οποία προωθήσαμε με πρωτοβουλία του προέδρου μας κ.Παυλάκου.

Πλην όμως η επικρατούσα άποψη - με την οποία ατυχώς η πλειοψηφία της ηγεσίας μας και των μέσων ενημέρωσης συντάσσεται - είναι ότι το θέμα της ΑΟΖ είναι "ευαίσθητο" και επικίνδυνο και πρέπει να το θάψουμε ακολουθώντας οδηγίες από την «σώφρονα» κυβέρνηση των Αθηνών.
  Η άποψη αυτή "πατάει στα σύννεφα" επειδή βασίζεται στην θέση ότι η Ομογένεια έχει τη δύναμη να "προκαλεί πολέμους"...  Τέτοια δύναμη η Ομογένεια ποτέ δεν είχε και ποτέ δεν θα έχει. Η Ομογένεια έχει μόνο τη δύναμη να εκφράζει τις γνήσιες εθνικές θέσεις σε όλα τα μεγάλα θέματά μας και να ασκεί επιρροή στο πλαίσιο της μεγάλης αμερικανικής δημοκρατίας στην οποία ζούμε. 

Το τραγικότερο είναι ότι η άποψη αυτή – του να «κουκουλώσουμε» τα δήθεν «ευαίσθητα» εθνικά θέματα μη τυχόν και δυσαρεστήσουμε την διεφθαρμένη ως το κόκκαλο ελληνική πολιτική ηγεσία (η οποία δήθεν«ακολουθεί σώφρονα στάση» ενώ ήδη ξέρουμε ότι έχει ξεπουλήσει τα ελληνικά ιερά και όσια και οδηγεί τη γενέτειρα στην ηθική, κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία) – είναι παντελώς απαράδεκτη. Είναι φανερό ότι η άποψη αυτή ακολουθεί την πεπατημένη και ευνοεί τους γνωστούς μεταπράτες της ομογενειακής εξουσίας (και των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης) που έχουν εθιστεί να παίζουν το ρόλο του μεσίτη με το εθνικό κέντρο....  Μαζί με ότι άλλο αυτή η "διαπλοκή" συνεπάγεται.... Και οι οποίοι τρέχουν να χαιρετήσουν τον κάθε αποτυχημένο υπουργό και τον κάθε τουρίστα διπλωμάτη και να φωτογραφηθούν αυτάρεσκα δίπλα τους – και να ζητήσουν ψιθυριστά ποιός ξέρει τι «χάρες» και τι «ρουσφέτια»...

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Σε λίγους μήνες είναι πιθανόν η Ελλάδα να έχει απωλέσει κάποια κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ του Αιγαίου. Ηδη προχθές η Τουρκία παρέδωσε χάρτες της ΑΟΖ Καστελορίζου στον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα. Εάν, ό μη γένοιτο, συμβεί κάτι τέτοιο τότε οι ίδιοι δήθεν "σώφρονες" - και πρώτοι και καλύτεροι οι δήθεν «σώφρονες» (αλλά στην πραγματικότητα ανεγκέφαλοι) των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης – θα μας καλούν να ξελαρυγγιαστούμε στα Ηνωμένα Εθνη και να διαβάζουμε τα «πύρινα» άρθρα τους, τα έμπλεα εθνικοφροσύνης... Τότε ξαφνικά, εκ των υστέρων και όταν όλα θα έχουν χαθεί, όλοι οι τωρινοί «σώφρονες» θα πλειοδοτούν σε πατριωτισμό....

Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά.... Και για την ελληνική ΑΟΖ αλλά και για την Ομογένεια...

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Νίκος Σταματάκης
Γραμματέας της παραιτηθείσης Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ HELLENIC VOICE NY

Επειδή προφανώς η κριτική αποτελεί για εσάς και ίσως και για κάποια άλλα μέλη της επιτροπής σας σημάδι διαπλοκής, -όπως υπαινιχθήκατε στην επιστολή σας- θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα που αφορούν στην ουσία της τεχνητής έξαρσης που δημιουργήθηκε.

Αρχικα, όπως και εσείς αναγνωρίζεται στην επιστολή σας, το θέμα προβολής της ΑΟΖ δεν εγκρίθηκε απο το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, όπως αντίθετα, ψηφίστηκε η υπόδειξη του καθηγητή Μαρκεζίνη να είναι ο τελετάρχης της φετεινής παρέλασης.

Διαβάζω οτι αναφέρεστε σε ψηφοφορίες και δημοκρατικές διαδικασίες μέσω των οποίων θα εγκρίνονται οι θέσεις που θα υιοθετηθούν απο την Ομογένεια και συμφωνώντας απόλυτα με την άποψη αυτή, θα ήθελα να μάθω σε ποια γενική συνέλευση των μελών της Ομοσπονδίας, τέθηκε το θέμα προβολής της ΑΟΖ προς ψήφιση και ποιά ηταν τα αποτελέσματα;

Προφανώς εσείς όπως και ο κ. Παυλάκος, πρέπει να γνωρίζεται τους πραγματικούς λόγους της άρνησης του κ. Μαρκεζίνη να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της παρέλασης και φυσικά μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχετε ανακοινώσει τίποτα.

Παράλληλα ο κ. Παυλάκος στην πρόσφατη πανομογενειακή συγκέντρωση, ενώ θα μπορούσε να ενημερώσει τους παρόντες για τα πραγματικά αίτια, προτίμησε να αποκρύψει το γεγονός επιρρίπτοντας ευθύνες στην διοίκηση της Ομοσπονδίας, η οποία κατά την δική μου άποψη, φέρει μερίδιο ευθύνης σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε το συγκεκριμμένο θέμα.

Αποψη, η οποία έχει αναρτηθεί απο τις 27 Φεβρουαρίου με τίτλο “ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΣΠΕΙΡΑΝ” και κριτικάρει την αδιαφάνεια, καθώς επίσης και τον τρόπο χειρισμού των αξιωματούχων της Ομοσπονδίας στο επίμαχο θέμα.

Eξ’οσων γνωριζω, η επιτροπή εθνικών θεμάτων της Ομοσπονδίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα να χαράσσει την εξωτερική πολιτική της Ελλαδας και πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να αποφασίζει ερήμην της πλειοψηφίας για τα θέματα που θεωρεί οτι θα πρέπει να προβληθούν.

Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ και στην έλλειψη προβολής των υπολοίπων εθνικών θεμάτων στην φετεινή παρέλαση, τα οποία εκ των υστέρων ανακαλύψατε οτι απουσίαζαν, ενώ φυσιολογικά λόγω αρμοδιότητας της επιτροπής σας, θα έπρεπε να τα έχει υποβάλλει εγκαίρως, προκειμένου να ψηφιστούν απο την πλειοψηφία.

Ακολουθήστε λοιπόν τις δημοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες προβάλλεται σαν ασπίδα των θέσεων σας και μην ανεβάζεται τον πήχυ της έντασης ψηλά,προκειμένου να μπορείτε να περνάτε απο κάτω εσείς και όσοι ενστερνίζονται την άποψη οτι μπορούν να παραδίδουν μαθήματα εξωτερικής πολιτικής στην γενέτειρα.

Όσον αφορά το υπόλοιπο περιεχόμενο της επιστολής σας, δεν νομίζω οτι χρειάζεται καμία απάντηση, καθώς πολύ εύκολα ο κάθε αναγνώστης, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του .


 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6343&Itemid=32

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων