Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αλλάζει το μοντέλο διακυβέρνησης
Αλλάζει το μοντέλο διακυβέρνησης Εκτύπωση E-mail
17.10.07

Ενα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, ριζικά διαφορετικό από αυτό της πρώτης του θητείας, ακολουθεί από τις 17 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Οι σπάνιες συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων (υπουργικό συμβούλιο – κυβερνητική επιτροπή) που χαρακτήρισαν την περίοδο 2004-2007 έχουν αντικατασταθεί από τις συνεχείς πλέον συσκέψεις.

Ο πρωθυπουργός συνήθιζε να συνομιλεί κατ’ ιδίαν με τους υπουργούς του, τώρα αντιθέτως μέσω των συνεδριάσεων «διαχέει» την κυβερνητική ευθύνη, επιδεικνύει συλλογικότητα στην καταγραφή των προβλημάτων αλλά και στη λήψη αποφάσεων. Οι συζητήσεις, οι «ζυμώσεις» και οι παραθέσεις των απόψεων στα κυβερνητικά όργανα έχουν αποφέρει ήδη καρπούς, καθώς έχουν αμβλυνθεί οι όποιες προσωπικές διαφορές υπουργών, έχουν περιοριστεί οι διαφοροποιήσεις και η κυβέρνηση επιδεικνύει ένα «ενιαίο πρόσωπο», μεγαλύτερη «αλληλεγγύη» απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Οι επαφές του στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον καθημερινές, με στελέχη κι υπουργούς, σε αντίθεση από την πρώτη του θητεία που ήταν ασφαλώς λιγότερες. Ο κ. Κώστας Καραμανλής δείχνει ότι παρακολουθεί προσωπικά κάθε υπουργείο, κάθε υπουργό κι υφυπουργό, κάθε πτυχή του κυβερνητικού έργου στο σύνολό του και σε κάθε λεπτομέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τις εκλογές είχε συγκαλέσει «νέου τύπου» συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, συνομιλώντας πρώτα κατ’ ιδίαν με τον εκάστοτε υπουργό κι ακολούθως καλούσε στη συζήτηση και τους υφυπουργούς. Το μήνυμά του ήταν σαφές εξαρχής: οι υφυπουργοί θα παίρνουν την άδεια των υπουργών τους για οιαδήποτε δράση, ακόμη και για τυχόν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Βεβαίως, ο κ. Καραμανλής ζήτησε εξαρχής να αποφεύγουν τα μέλη της κυβέρνησης τις εμφανίσεις στα «μίντια», γραμμή που τηρείται μέχρι στιγμής. Ακόμη και οι τοποθετήσεις των διοικητών ΔΕΚΟ ή άλλων προσώπων σε Οργανισμούς και κρατικές θέσεις πλέον ελέγχονται από το γραφείο του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, σε αντίθεση βεβαίως με την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, όταν οι επιλογές ανήκαν στην αρμοδιότητα των υπουργών. Ο πρωθυπουργός έχει αλλάξει και τις μεσημεριανές του συνήθειες: την πρώτη περίοδο γύρω στις 2 το μεσημέρι αναχωρούσε για το σπίτι του στη Ραφήνα, από το οποίο επέστρεφε το απόγευμα. Πλέον είτε παραμένει στο Μαξίμου είτε μεταβαίνει σε ένα από τα δύο σπίτια του στο Κολωνάκι (Πλουτάρχου, όπου είναι το πολιτικό του γραφείο, Λυκαβηττό όπου διατηρεί μικρό διαμέρισμα), στα οποία πραγματοποιεί κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με συνεργάτες του.

Το «νέο πρόσωπο» του κ. Κώστα Καραμανλή είναι ορατό και στη Βουλή. Στην πρώτη του θητεία ακολούθησε το «μοντέλο Σημίτη», που συνοψίζεται σε έμπρακτη κατάργηση της αποκαλούμενης «Ωρας του Πρωθυπουργού». Με την έναρξη της δεύτερης θητείας του, ήδη απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημήτρη Σιούφα, με την οποία του ζητά την επανενεργοποίηση της σχετικής διάταξης του Κανονισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι κινήσεις του όσον αφορά στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, όπως η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Την περασμένη τετραετία είχαν πανηγυρικό χαρακτήρα. Τώρα ήδη έχει αποφασίσει να αυξήσει τις συνεδριάσεις και να τις μετατρέψει σε «εργαλείο παραγωγής πολιτικής», σε τόπο έκφρασης ακόμη και αντιρρήσεων για κυβερνητικές αποφάσεις.

ελευθερος τυπος

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=634&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων