Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Λιβύη: Οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν τους αντάρτες
Λιβύη: Οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν τους αντάρτες Εκτύπωση E-mail
03.04.11

Τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανταρτών προκάλεσε συμμαχικός βομβαρδισμός στα περίχωρα της Μπρέγκα, ενώ η συμμαχία ελέγχεται και για τον θάνατο επτά αμάχων στην ίδια πόλη.Ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters είδε τουλάχιστον τέσσερα καμένα αυτοκίνητα, ανάμεσα τους και ένα ασθενοφόρο, στην άκρη του δρόμου κοντά στην ανατολική είσοδο της πολης και άντρες να προσεύχονται.

 


«Μερικοί από τους πιστούς στον Καντάφι, περασαν ανάμεσα στους αντάρτες και εξαπέλυσαν αντιαεροπορικά πυρά», δήλωσε ένας από τους αντικαθεστωτικούς και πρόσθεσε: «Μετά από αυτό οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις τους βομβάρδισαν».

Στο μεταξύ, στη Μπρέγκα συνεχίζονται και σήμερα με αμείωτη ένταση οι μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές. Νωρίς το πρωί, οι αντικαθεστωτικοί είχαν κερδίσει έδαφος μέσα στην πόλη, όμως αργότερα, οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν αντεπίθεση και οι αντάρτες υποχώρησαν προς την Αντζαμπίγια.


Μυστικές διαπραγματεύσεις

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο Καντάφι φαίνεται ότι βρίσκεται σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τη Δύση, ενώ ο εκπρόσωπός του απέρριψε την πρόταση των ανταρτών για κατάπαυση του πυρός.

Η λιβυκή κυβέρνηση χαρακτήρισε «εξωφρενικούς» τους όρους της εκεχειρία που πρότεινε η διοίκηση των ανταρτών.

Ο εκπρόσωπος του Καντάφι, Μούσα Ιμπραήμ, είπε ότι τα στρατεύματα του συνταγματάρχη δεν πρόκειται ποτέ να αποσυρθούν από την πολιορκία των πόλεων που τώρα ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Καταδίκασε επίσης τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», σημειώνοντας ότι προκάλεσαν θύματα μεταξύ των αμάχων την Πέμπτη.

Ωστόσο, το καθεστώς Καντάφι φαίνεται ότι στο παρασκήνιο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δυτικούς, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αμπντούλ Ατι αλ Ομπέιντι, μιλώντας στο βρετανικό Channel 4 παραδέχτηκε ότι «προσπαθούμε να μιλήσουμε με τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Αμερικανούς για να σταματήσουμε τη σφαγή. Προσπαθούμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση».

Την εκδοχή των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ενισχύει και ρεπορτάζ του Guardian, σύμφωνα με το οποίο ένας έμπιστος συνεργάτης του ισχυρού υιού του Καντάφι Σαϊφ αλ Ισλάμ συναντήθηκε με βρετανούς αξιωματούχους την Τετάρτη στο Λονδίνο.

Καταγγελίες για συμμαχικό χτύπημα

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ ερευνά τις καταγγελίες ότι επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από συμμαχικό χτύπημα κοντά στην Μπρέγκα. Η μαρτυρία ενός γιατρού από την Ατζαμπίγια δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, λέει η Συμμαχία.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, συμμαχικά αεροσκάφη χτύπησαν αυτοκινητοπομπή των κυβερνητικών δυνάμεων, με άρματα, πυροβολικό κα φορτηγά που μετέφεραν πυρομαχικά.

Ο βομβαρδισμός ενός εξ αυτών των φορτηγών σε έναν δρόμο προκάλεσε ισχυρότατη έκρηξη που έπληξε και τα γύρω σπίτια. Τρία από τα θύματα ήταν οι κόρες μίας οικογένειας ηλικίας από δώδεκα έως δεκαέξι ετών.

Αλ Τζαζίρα: ΗΠΑ και Αίγυπτος εκπαιδεύουν αντάρτες

Την ίδια στιγμή, πάντως, ρεπορτάζ του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα υποστηρίζει ότι οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Αιγύπτου εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τους αντάρτες στη Λιβύη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας αντάρτης, ο οποίοςαρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του, ο ίδιοις και οι σύντροφοί του εκπαιδεύτηκαν σε παράνομες εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη, όπου από την αρχή της εξέγερσης κυριαρχούν οι αντικαθεστωτικοί.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι επαναστάτες παρέλαβαν ένα φορτίο με πυραύλους Κατιούσα με καράβι, μέσω Αιγύπτου, και πως Αμερικανοί και Αιγύπτιοι στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών, έφθασαν στη Λιβύη για να τους εκπαιδεύσουν στις τεχνικές χρήσης των νέων πυραύλων.

Την περασμένη Τετάρτη η εφημερίδα «The New York Times» είχε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι οι αμερικανικές και οι βρετανικές ειδικές υπηρεσίες είχαν αναπτύξει μυστικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Λιβύης, για να συλλέξουν πληροφορίες για τους στόχους των αεροπορικών επιδρομών της συμμαχίας, αλλά και για να έρθουν σε επαφή με ηγέτες της στρατιωτικής αντίστασης κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν στρατεύματα των ΗΠΑ σε επίγειες επιχειρήσεις, ενώ και η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει απόφαση για τον εξοπλισμό των ανταρτών στη Λιβύη και επιμένει ότι δεν έχει διείσδυση στις τάξεις των ηγετών των εξεγερμένων.

Εν τούτοις ο πρόεδρος Ομπάμα ούτε απέκλεισε, ούτε επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν με στρατιωτικό εξοπλισμό τους αντικαθεστωτικούς.

Παράλληλα, σ
ύμφωνα με τις αναφορές από το μέτωπο, οι κανταφικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή του και έχουν προωθηθεί κοντά στην Μπρέγκα.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Μισράτα, τη μόνη πόλη στη δυτική Λιβύη που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, χτυπώντας αδιακρίτως μέχρι και το νοσοκομείο της πόλης.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6332&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote