Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αύξηση της ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα
Αύξηση της ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα Εκτύπωση E-mail
31.03.11

Η Ιαπωνία εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ατομική κρίση του κόσμου από το Τσέρνομπιλ το 1986, που έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιαπωνία, με 27.500 νεκρούς ή αγνοούμενους, τη στιγμή που η εταιρεία Tepco, που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ότι θα παροπλίσει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Τα ποσοστά συγκέντρωσης του ραδιενεργού ιωδίου-131 στο θαλασσινό νερό, κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην επαρχία Ναίιτσι βρέθηκαν υψηλότερα κατά 3.355 φορές από το επιτρεπτό όριο. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία αναμένεται να βοηθήσουν την Ιαπωνία να περιορίσει την ακτινοβολία. Η Tepco σε ανακοίνωσή της παραδέχθηκε ότι δεν είναι σε θέση να ψύξει τους αντιδραστήρες, υποσχέθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σταθεροποίησή τους και πρόσθεσε ότι οι αντιδραστήρες 1 - 4 που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα κλείσουν οριστικά. Η Ηλεκτρική Εταιρεία του Τόκιο επεσήμανε, ακόμη, ότι θα βολιδοσκοπήσει τους κατοίκους και την κυβέρνηση για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη λειτουργία των αντιδραστήρων 5 και 6 του καθώς και των αντιδραστήρων του δεύτερου πυρηνικού σταθμού που έχει η TEPCO στη Φουκουσίμα, Φουκουσίμα Νταϊνί. Η λειτουργία των αντιδραστήρων 5 και 6 του σταθμού Νταϊίτσι, καθώς και αυτών του σταθμού Νταϊνί διακόπηκε με ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Tepco, Τσουνεχίσα Κατσουμάτα εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πρόκληση ενόχλησης στην κοινωνία από τις πυρκαγιές, τις εκρήξεις και τη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό. Δήλωσε ότι λυπάται πολύ ειδικά για τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή που ήρθαν αντιμέτωποι με μία πολύ σοβαρή κατάσταση, αφού ορισμένοι χρειάσθηκε να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και άλλοι να απομακρυνθούν και δεσμεύθηκε για την αποζημίωση όσων έχουν υποστεί βλάβη από τη διαρροή ραδιενέργειας. Θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να άρει την εντολή εκκένωσης της περιοχής εντός των προσεχών εβδομάδων, πρόσθεσε.

Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα με τα οποία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση, μεταξύ των οποίων την κάλυψη των πυρηνικών αντιδραστήρων με κάποιο ειδικό ύφασμα, που θα μπορεί να συγκρατεί τα ραδιενεργά σωματίδια, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο. Ακόμη η κυβέρνηση διέταξε τον επείγοντα έλεγχο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας.

Η εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζει αναφέρει ότι με το ειδικό ύφασμα θα καλυφθούν οι στέγες και οι τοίχοι των εξωτερικών κτισμάτων των αντιδραστήρων 1, 3 και 4, που έχουν εν μέρει καταστραφεί από εκρήξεις. Δε διευκρινίζεται, ωστόσο από ποιο υλικό θα είναι κατασκευασμένο το ύφασμα αυτό. Προστίθεται ότι οι αρχές ενδέχεται να αναπτύξουν συστήματα εξαερισμού με στόχο να αποφευχθούν η συγκέντρωση αερίου και νέες εκρήξεις στα κτίρια των αντιδραστήρων.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ένα δεξαμενόπλοιο για να συγκεντρωθεί το μολυσμένο, με ραδιενέργεια, νερό που υπάρχει στα κτίρια των τουρμπίνων δίπλα στους αντιδραστήρες καθώς και σε μια σήραγγα που βρίσκεται κοντά στον αντιδραστήρα 2 και καταλήγει στο εξωτερικό του κτιρίου.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε, ακόμη, σήμερα εντολή για επείγοντα έλεγχο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν κάποια ημέρα τις ίδιες ζημιές. Σχετική επιστολή απέστειλε ο ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπάνρι Καϊέντα στους γενικούς διευθυντές εννέα τοπικών εταιριών ηλεκτρισμού της Ιαπωνίας καθώς και σε δυο ακόμα που διαχειρίζονται πυρηνικούς σταθμούς. Στην Ιαπωνία υπάρχουν 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες και όλοι τους βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Στο θαλασσινό νερό στην περιοχή που βρίσκεται ο αντιδραστήρας 1 ανιχνεύθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, ανακοίνωσε η Επιτροπή Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας την Τετάρτη. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ιωδίου 131 που έχει καταγραφεί ως τώρα.

Ωστόσο ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας επεσήμανε ότι η περιοχή έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους και δεν υπάρχουν αλιευτικές δραστηριότητες στο μολυσμένο νερό. “Το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημι-ζωής (η χρονική περίοδος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η εκπεμπόμενη ραδιοακτινοβολία από ένα ραδιενεργό στοιχείο) 8 ημερών και ακόμα και αν επικεντρωθούμε στις συνέπειες που μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή, αυτές θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά όταν θα έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι της περιοχής ", ισχυρίστηκε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα.

Η Tepco ανακοίνωσε πως δεν είναι σαφές πώς έγινε ραδιενεργό το θαλασσινό νερό κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Η ραδιενέργεια στο θαλασσινό νερό είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε σημαντική επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αξιωματούχος της εταιρείας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προεδρεύει της G20 και της G8 σχεδιάζει να επισκεφθεί το Τόκιο την Πέμπτη και να γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται την Ιαπωνία μετά την καταστροφή. Η Γαλλία παράγει περίπου το 75% της ηλεκτρικής της ενέργειας από αντιδραστήρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν συμφώνησαν να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

"Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον ιαπωνικό λαό στις προσπάθειές του να αγωνιστεί εναντίον των σαρωτικών επιπτώσεων αυτής της καταστροφής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα", αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Ο πρωθυπουργός Καν ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την αμερικανική βοήθεια" και οι δύο ηγέτες "επανέλαβαν τη σημασία μιας στενής συνεργασίας" ανάμεσα στις δύο χώρες για να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 120,5 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στους Ιάπωνες που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Η πρόεδρος του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού Μπόνι Μακ Έλβιν-Χάντερ υπενθύμισε ότι ο Ιάπωνας ομόλογός της είχε βοηθήσει τις ΗΠΑ την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου και του κυκλώνα Κατρίνα.

Άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Save the Children, συγκέντρωσαν 24,5 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων 13,9 εκατομμύρια στις ΗΠΑ. Η χριστιανική ΜΚΟ World Vision ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 6,5 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και έστειλε είδη πρώτης ανάγκης όπως ζεστά ρούχα και κλίνες σε τουλάχιστον 10.000 Ιάπωνες.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco, Μασατάκα Σιμίζου, εισήχθη σε νοσοκομείο το βράδυ της Τρίτης καθώς παρουσίασε υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο 66χρονος ασθένησε στις 16 Μαρτίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά το σεισμό, και πήρε άδεια μιας εβδομάδας. Ο Σιμίζου χρειάστηκε τότε να φύγει από την επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης που συστάθηκε από την κυβέρνηση και από την ηλεκτρική εταιρεία, είχαν αναφέρει πριν από μερικές ημέρες οι μεγάλες ιαπωνικές εφημερίδες. Υποτίθεται ωστόσο ότι από τότε είχε επιστρέψει στη δουλειά του. Στόχος επικρίσεων από τα μέσα ενημέρωσης επειδή ήταν απών από την αρχή της κρίσης, ο Σιμίζου εμφανίσθηκε για τελευταία φορά δημοσίως στις 13 Μαρτίου.

Στη διάρκεια της απουσίας του, ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο ήταν αυτός που εμφανιζόταν δημοσίως μετά το σεισμό και τη σειρά των ατυχημάτων που σημειώθηκαν στη συνέχεια στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Νταιίτσι (αρ. 1) που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Παράλληλα, πάνω από 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Tepco, για να διαδηλώσουν εναντίον της πυρηνικής ενέργειας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν το σύνθημα "Σταματήστε την πυρηνική ενέργεια".

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6320&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote