Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ισχυρή εντολή στον Βελτρόνι
Ισχυρή εντολή στον Βελτρόνι Εκτύπωση E-mail
16.10.07
«Μείναμε έκπληκτοι εμείς οι ίδιοι. Δεν αναμέναμε τέτοια προσέλευση!». Με αυτά τα λόγια ο εκλεγμένος με την άμεση ψηφοφορία της Κυριακής νέος γραμματέας του υπό διαμόρφωση Δημοκρατικού Κόμματος, Βάλτερ Βελτρόνι, σχολίασε το πιο εντυπωσιακό γεγονός των προκαταρκτικών εκλογών: τα τριάμισι εκατομμύρια Ιταλούς που στάθηκαν υπομονετικά στην ουρά για να ψηφίσουν.

Μια ένδειξη ενεργού συμμετοχής στην οικοδόμηση του νέου κόμματος της κεντροαριστεράς αλλά και ενεργού στήριξης προς τη δοκιμαζόμενη από τις δημοσκοπήσεις και τα προβλήματά της κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι. 

 «Δεν υπάρχει αμφιβολία.

 Αν το σχέδιο για τη δημιουργία του Δημοκρατικού Κόμματος ναυαγούσε, θα βούλιαζε μαζί του και την κυβέρνηση», σχολίασε ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι: «Το Δημοκρατικό Κόμμα γεννιέται ως κόμμα διακυβέρνησης.

 Η επιτυχία των εκλογών της Κυριακής καθιστά την κυβέρνηση πιο δυνατή, σε θέση να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

 Ο Πρόντι άφησε να πέσουν στο κενό και οι εικασίες που διατύπωσε αυτές τις μέρες ο αντιπολιτευόμενος Τύπος γύρω από υποτιθέμενη διαμάχη του με τον Βελτρόνι για τον πρωθυπουργικό θώκο:

«Συνεργάζομαι στενά με τον Βελτρόνι εδώ και πολλά χρόνια. Ποτέ δεν υπήρξαν προβλήματα. Βεβαίως, τώρα είναι ένας ισχυρός ηγέτης κι εγώ επεδίωκα ισχυρή ηγεσία. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ισχύ του εναντίον της κυβέρνησης;

Δεν μπορούμε να στηρίζουμε την πολιτική μας ανάλυση στους κινδύνους που επιφέρει οτιδήποτε κι αν συμβεί». 

 Ο ίδιος ο Βελτρόνι δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, αφού το αποτέλεσμα της κάλπης επιβεβαίωσε πανηγυρικά όλα τα προγνωστικά, χαρίζοντάς του το 76%. Από τους αντιπάλους του, η Ρόζι Μπίντι πήρε το 14% και ο Ενρίκο Λέτα το 10% περίπου. 

 Ο νέος γραμματέας επανέλαβε ότι δεν θα παραιτηθεί από δήμαρχος της Ρώμης και πρόσθεσε ότι οι ψηφοφόροι της Αριστεράς θέλησαν να στείλουν «μήνυμα ανανέωσης κι ενθάρρυνσης» τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την κεντροαριστερή παράταξη: «Οσο απογοητευμένοι κι αν είναι οι ψηφοφόροι μας, δεν θέλουν να παραδώσουν ξανά τη χώρα στον Μπερλουσκόνι», πρόσθεσε ο Βελτρόνι. 

  Απήχηση

Χθες διάφορα στελέχη της κεντροαριστεράς υπογράμμιζαν και τη βαθιά απήχηση που είχε στο εκλογικό σώμα η πρωτοφανής διαδικασία ενοποίησης, που έρχεται σε αντίθεση με μακροχρόνια παράδοση κατακερματισμού, ιδιαίτερα στον χώρο της Αριστεράς. 

 Η ραγδαία και θεαματική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είχε αντίκτυπο τόσο στην κεντροδεξιά αντιπολίτευση όσο και στα κόμματα της συμπολίτευσης που δεν συμμετέχουν στη δημιουργία του Δημοκρατικού Κόμματος.  

Στον κεντροδεξιό Οίκο της Ελευθερίας δυνάμωσαν οι φωνές εκείνων που κατηγορούν τον Μπερλουσκόνι ότι στέκεται εμπόδιο σε μια ανάλογη διαδικασία ενοποίησης του Φόρτσα Ιτάλια με άλλα κόμματα.

Ενώ στον κυβερνητικό συνασπισμό σιώπησαν (έστω προσωρινά) όσοι προσβλέπουν σε βραχυπρόθεσμη κυβερνητική κρίση, μάλλον την προσεχή άνοιξη. 

 LA RΕΡUΒLΙCΑ 

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΖΙΟ ΜΑURΟ 

Οι Ιταλοί αναζητούν απελπισμένα μια νέα αρχή«Δεν πρέπει να σταθούμε μόνο στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, στην εκπληκτική προσέλευση των 3,5 εκατ. πολιτών που έσπευσαν να επικυρώσουν με την ψήφο τους την ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος επιλέγοντας τον Βάλτερ Βελτρόνι για αρχηγό. 

 Αυτό που αξίζει να σημειωθεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι το μήνυμα που έστειλε η εξέλιξη της χθεσινής διαδικασίας σε ό,τι αφορά την πολιτική συνείδηση των Ιταλών.

Αποδείχθηκε ότι, αντίθετα με όσα υποστηρίζονται κατά καιρούς, η χώρα δεν είναι καταδικασμένη να διαλέξει ανάμεσα σε έναν ψευδεπίγραφο αστικό αντικρατισμό και σε μια λαϊκιστική μηδενιστική διαμαρτυρία.  

Αν δοθεί χώρος για μια νέα συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο -νέα σε πρόσωπα, λεξιλόγιο και περιεχόμενο- τότε οι πολίτες θα σπεύσουν να τον διεκδικήσουν από μόνοι τους. 

 Μεγαλύτερη ακόμα σημασία έχει το γεγονός ότι η κινητοποίηση των πολιτών κατέστρεψε μέσα σε μια ημέρα την απλουστευτική επιχειρηματολογία που μετατρέπει την πολιτική σε vaffanculo.  Στην πραγματικότητα, αυτό που αποδείχθηκε χθες είναι η σχεδόν απελπισμένη αναζήτηση των Ιταλών για μια καινούργια αρχή».

 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΑΘΛΟΣ

70.000 εθελοντές, 11.000 εκλογικά τμήματα και... ψήφος από τα 16 

Η οργανωτική μηχανή των προκριματικών εκλογών άρχισε να ενεργοποιείται από τον περασμένο Ιούνιο. Βασικοί πρωταγωνιστές της ιδιότυπης και πρωτοφανούς προεκλογικής επιχείρησης ήταν οι 70.000 εθελοντές που προέρχονταν κυρίως από τον μηχανισμό του πρώην ΚΚ και οι νεολαιίστικες καθολικές οργανώσεις. 

 Περίπου 11 χιλιάδες εκλογικά τμήματα στήθηκαν σε όλη την Ιταλία, από τη Σικελία ως τις Αλπεις και τις ιταλικές κοινότητες στο εξωτερικό. Εκ των πραγμάτων, στις περισσότερες περιπτώσεις οι κάλπες εγκαταστάθηκαν σε κομματικά γραφεία αλλά και σε φιλικά καφενεία, σε ταβέρνες, λυόμενα περίπτερα στις πλατείες, ακόμη και σε ένα μοναστήρι του προοδευτικού τάγματος των Κομβονιανών. 

Τα έξοδα της διοργάνωσης ήταν σημαντικά, ομολογούν οι οργανωτές: κάτι λιγότερο από μία πραγματική προεκλογική εκστρατεία, με αφίσες, συγκεντρώσεις, προεκλογικό υλικό. Ελειψαν όμως οι οξείες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους υποψηφίους. 

 Κατά γενική ομολογία, ήταν και οι τρεις τους (πέντε αν συμπεριλάβουμε και τους δύο αουτσάιντερ που πήραν λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα ο καθένας) υπερβολικά ευγενικοί και κόσμιοι.

 Οι κομματικοί μηχανισμοί των δύο υπό συγχώνευση κομμάτων λειτούργησαν αυτόνομα ο καθένας. Επί παραδείγματι, συχνά τις συγκεντρώσεις του Βελτρόνι τις οργάνωσε η οργάνωση πόλης της καθολικής Μαργαρίτας και αντιστρόφως. Το εκλογικό σώμα αποτελείτο από όλους όσους ήταν ή αισθάνονταν ψηφοφόροι του νεογέννητου Δημοκρατικού Κόμματος.

Είχαν δικαίωμα ψήφου και οι έφηβοι που είχαν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και οι ξένοι μετανάστες με άδεια παραμονής. Η συμμετοχή στις προκαταρκτικές εκλογές δεν αποτελούσε αυτόματη εγγραφή στο νέο κόμμα. Στο Διαδίκτυο φιλοξενήθηκε κατάλογος που έδειχνε πού ψήφιζε ο καθένας με βάση την εγγραφή του στους επίσημους εκλογικούς καταλόγους.

Αυτό όμως δεν προφύλαξε το αποτέλεσμα από το ενδεχόμενο διπλοψηφίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις πράγματι υπήρξε. 

Ο κάθε ψηφοφόρος ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει τουλάχιστον 1 ευρώ συνεισφορά στα έξοδα. Ο κάθε ψηφοφόρος έριξε στην κάλπη δύο ψηφοδέλτια: το ένα με τον υποψήφιο γραμματέα και το άλλο με τη λίστα της αρεσκείας του για την εκλογή των 2.400 μελών της συντακτικής συνέλευσης που θα οργανώσει το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο. 

 ΕΘΝΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=631&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 16.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote