Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Το ΝΑΤΟ θα επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων
Το ΝΑΤΟ θα επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων Εκτύπωση E-mail
25.03.11

Οι χώρες-μέλη του NATO συμφώνησαν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και να προστατεύσουν τους αμάχους από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, δήλωσε τα μεσάνυχτα ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Πρόσθεσε ότι η εντολή της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν «ξεπερνά» την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αλλά οι δυνάμεις του NATO θα μπορούν να δρουν σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αμυνθούν.

Ταυτόχρονα, ο Γενικός Γραμματέας φάνηκε ν’ αντικρούει όσα είχε πει νωρίτερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για ανάληψη από το ΝΑΤΟ της διοίκησης των επιχειρήσεων κατά της Λιβύης.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ακόμα μια επιχείρηση της συμμαχίας και μια επιχείρηση του NATO», είπε ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο να δοθεί ενδεχομένως ένας ευρύτερος ρόλος στο Σύμφωνο.

Στα πεδία των μαχών

Λιβυκό μαχητικό αεροπλάνο, που παραβίασε την ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων, κατέρριψαν σήμερα το μεσημέρι γαλλικά αεροπλάνα πάνω από τη Μισράτα.  

Στην πόλη μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων του Καντάφι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το λιμάνι της Μισράτα ανακατέλαβαν σήμερα οι δυνάμεις του Καντάφι, προκαλώντας πανικό σε χιλιάδες εργαζόμενους, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να φύγουν από τη χώρα. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Αίγυπτο και την υποσαχάρια Αφρική.

Αφού έβγαλαν εκτός μάχης την αεροπορία του Καντάφι, οι σύμμαχοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επίγειες δυνάμεις του λίβυου συνταγματάρχη, οι οποίες εξακολουθούν να σφυροκοπούν τους αντικαθεστωτικούς.

Μεγάλη στρατιωτική βάση βομβάρδισαν σήμερα το μεσημέρι οι σύμμαχοι στην περιοχή Ταζούρα, 30 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται επίσης στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης στο νότο της Λιβύης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη, όπου ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για σφοδρές μάχες μεταξύ των δύο πλευρών στη στρατηγικής σημασίας πόλη Αζνταμπίγια, καθώς και για ενίσχυση των δυνάμεων του Καντάφι στη Ζιντάν.
 
Θύματα άμαχοι, υποστηρίζουν οι λιβυκές αρχές

Συνοικία με αμάχους στην Τρίπολη έπληξαν χθες βράδυ οι βομβαρδισμοί των συμμαχικών δυνάμεων, όπως ισχυρίζεται το επίσημο λιβυκό πρακτορείο Jana, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή ενώ ο συνολικός απολογισμός που δίνει στη δημοσιότητα κάνει λόγο για 100 νεκρούς από τα συμμαχικά χτυπήματα. Οι αρχές της Λιβύης αναφέρονται σε αμάχους. Ωστόσο αξιωματούχοι της συμμαχίας διαψεύδουν ότι έχουν προκληθεί θύματα από της επιχειρήσεις.

Το πρακτορείο της Λιβύης επισήμανε πως ένας τρίτος βομβαρδισμός της συμμαχίας είχε στόχο τους διασώστες που προσπαθούσαν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια κατοικιών στην περιοχή Ταζούρα, εναντίον της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα άλλοι δύο βομβαρδισμοί.

Σύμφωνα με την ίδια στρατιωτική πηγή, αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και εναντίον στρατιωτικών στόχων και αμάχων στην πόλη Τζάφρα, 600 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης.

Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης μετέφεραν τα ξημερώματα δημοσιογράφους σε νοσοκομείο της Τρίπολης, για να δουν τις απανθρακωμένες σορούς 18 μελών του στρατιωτικού προσωπικού της χώρας αλλά και πολιτών, που όπως υποστηρίζουν αποτελούν τα θύματα της επίθεσης με μαχητικά και πυραύλους.

Έξι στους 10 Αμερικανούς εγκρίνει τη συμμαχική δράση στη Λιβύη

Πάντως, το 60% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ των αμερικανικών και συμμαχικών επιδρομών στη Λιβύη με στόχο την προστασία των αμάχων από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το 48% των ερωτηθέντων περιγράφει την ηγεσία του Μπαράκ Ομπάμα στις επιχειρήσεις αυτές ως «προσεκτική και συναινετική», 36% ως «αναποφάσιστη και αμφιταλαντευόμενη» και 17% ως «σθεναρή και αποφασιστική».

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6304&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote