Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ξεπέρασαν τους 8.400 οι νεκροί στην Ιαπωνία
Ξεπέρασαν τους 8.400 οι νεκροί στην Ιαπωνία Εκτύπωση E-mail
20.03.11

Δύσκολη είναι και η κατάσταση για τους περισσότερους από τους 400.000 άστεγους  από το σεισμό της 11ης Μαρτίου και μεταξύ άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν σε πολλές περιπτώσεις το κρύο και την έλλειψη τροφίμων.Τραγικός είναι και ο απολογισμός των θυμάτων που όσο περνούν οι ημέρες αυξάνεται διαρκώς

Σύμφωνα με στοιχεία της ιαπωνικής αστυνομίας περισσότεροι από 8.450 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 12.931 αγνοούνται. Σήμερα οι αρχές δήλωσαν ότι πιστεύουν πως 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή Μιγιάκι.

Ραδιενέργεια σε τρόφιμα και νερό

Σήμερα για πρώτη φορά ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε μόλυνση τροφίμου εκτός της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα ραδιενέργεια ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά σήμερα στην Ταϊβάν, σε κουκιά που εισήχθησαν από την Ιαπωνία, δήλωσε αξιωματούχος των υγειονομικών αρχών στην Ταϊπέι.

Η ραδιενέργεια ανιχνεύτηκε σε 14 κιλά κουκιά από την Καγκοσίμα στη νότια Ιαπωνία.

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα έχει αποφασίσει ως αύριο εάν θα περιορίσει την κατανάλωση και τη διάθεση τροφίμων από την περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα του Τόκιο, όπως είναι γνωστό εδώ και ημέρες, είναι αυξημένα με τις αρχές να ισχυρίζονται ότι δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Επίσης οι ιάπωνες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι εντοπίστηκαν ίχνη ραδιενέργειας σε τρόφιμα από περιοχές που βρίσκονται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ραδιενεργό ιώδιο βρέθηκε σε γάλα και σπανάκι που ελέγχθηκε στις 16 και 18 Μαρτίου και σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία.

Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου εντοπίστηκαν στο πόσιμο νερό στο Τόκιο και σε 5 ακόμη γειτονικές περιφέρειες.

Ανησυχία από την ανίχνευση ραδιενέργειας σε τρόφιμα και νερό έχει προκύψει στην Ιαπωνία αλλά και σε χώρες που εισάγουν τρόφιμα από την περιοχή συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες στα πυρηνικά εργοστάσια

Χθες η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας είχε ανακοινώσει ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί σε τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου στη Φουκουσίμα,  και πως ένα ηλεκτρικό καλώδιο συνδέθηκε με τον αντιδραστήρα 2, για να τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης. Η παροχή ρεύματος αποκαταστάθηκε μόνο στους αντιδραστήρες 1 και 2.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας, Φουμιάκι Χαγιακούα δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι αν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα, η παροχή ρεύματος στο εργοστάσιο θα είναι εφικτή ακόμη και σήμερα.

Ωστόσο πιο επιφυλακτικός ήταν ένας από τους εκπροσώπους της εταιρίας Tokyo Electric Power Co (Tepco) ο οποίος σύμφωνα με το BBC δήλωσε πως αν και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι θα επιτευχθεί η αποκατάσταση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Επίσης φόβοι εκφράζονται ότι δεδομένης της καταστροφής που έχει σημειωθεί από το τσουνάμι δεν είναι βέβαιο ότι τα συστήματα ψύξης θα λειτουργήσουν ακόμη και αν αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος.

Όμως το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ανέφερε ότι το σύστημα ψύξης ήδη λειτούργησε στον αντιδραστήρα 6 και πως η θερμοκρασία σε αυτόν έχει μειωθεί.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι άνδρες που επιχειρούν στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα έριχναν διαρκώς νερό στους πιο επίφοβους αντιδραστήρες προκειμένου να μην ανέβει περαιτέρω η θερμοκρασία σε αυτούς.

Θαύμα στα... συντρίμμια

Ζωντανοί ανασύρθηκαν από τα ερείπια του σπιτιού τους στην πόλη Ισιμάκι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας μια 80χρονη και ο 16χρονος εγγονός της εννέα ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι.

Όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επέζησαν τρώγοντας γιαούρτι κι ό,τι άλλο υπήρχε μέσα στο ψυγείο τους καθώς είχαν παγιδευτεί στην κουζίνα.

Ο 16χρονος κατάφερε κάποια στιγμή να ανέβει στην οροφή του κατεστραμμένου κτιρίου και άρχισε να κουνάει τα χέρια του μέχρι που τον εντόπισε σωστικό ελικόπτερο.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6289&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote