Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μπαράζ βομβαρδισμών κατά Λιβύης
Μπαράζ βομβαρδισμών κατά Λιβύης Εκτύπωση E-mail
19.03.11

Τουλάχιστον 110 πυραύλους εναντίον 20 κυβερνητικών στόχων στη Λιβύη εξαπέλυσαν αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά αεροσκάφη, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Πεντάγωνο. Πύραυλοι Τόμαχοκ ερίφθησαν σε Τρίπολη και Μισράτα, μεταδίδει το CNN. Για απώλειες κάνει λόγο η λιβυκή τηλεόραση, όπως μεταδίδει το Al Jazzera.

 

«Πρόκειται μόνο για την πρώτη φάση μιας πολυφασικής επιχείρησης», δήλωσε ο διοικητής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνι.

Αρνούμενος να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, περιορίστηκε να πει ότι μέχρι τις 11.30 το βράδυ του Σαββάτου [ώρα Ελλάδας] είχαν πληγεί περισσότεροι από 20 στόχοι από τις συμμαχικές επιδρομές.

Λίγο Λίγη ώρα νωρίτερα, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε ανακοινώσει ότι και βρετανικά αεροσκάφη συμμετέχουν από το βράδυ του Σαβάτου στην επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη.

Τα βρετανικά μαχητικά συνεργάζονται στην επιχείρηση επιβολής της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τα γαλλικά αεροσκάφη που επιχειρούν από νωρίς το απόγευμα και έχουν βάλει ήδη εναντίον κυβερνητικών στόχων κοντά στη Βεγγάζη.

«Ολοι είδαμε τη συνεχιζόμενη βιαιότητα με την οποία ο συνταγματάρχης Καντάφι επιτίθεται κατά των πολιτών του. Και όχι μόνο δεν έχει εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός για την οποία μίλησε και μας διαβεβάιωσε αλλά αντιθέτως ενέτεινε τις επιθέσεις του», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας ο Κάμερον τόνισε ότι «δεν θα μπορούσαμε να καθήσουμε στην άκρη και να παρακολουθούμε αυτόν τον δικτάτορα να δολοφονεί τους πολίτες της χώρας του» ενώ χαρακτήρισε την στρατιωτική δράση της Δύσης «αναγκαία, νόμιμη και σωστή».

Η έναρξη επιτήρησης του λιβυκού εναέριου χώρου έγινε γύρω στις 4.30 ώρα Ελλάδας το απόγευμα του Σαββάτου από γαλλικά αεροσκάφη.

Δυο ώρες νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε ανακοινώσει ότι γαλλικά αεροσκάφη άρχισαν την επιχείρηση κατά των δυνάμεων του Καντάφι στη Λιβύη, παρεμποδίζοντας τις επιθέσεις τους κατά των εξεγερμένων της Βεγγάζης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, αεροσκάφος έβαλε και κατέστρεψε λιβυκό στρατιωτικά οχήματα, ενώ στην επιχείρηση συμμετέχουν συνολικά 20 αεροσκάφη.

«Ενας πρώτος στόχος εβλήθη και καταστράφηκε» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείο Αμυνας, Λοράν Τεσέρ, προσθέτοντας ότι επιχειρούν 20 γαλλικά αεροσκάφη σε μια περιοχή 100 έως 150 χιλιομέτρων γύρω από την εξεγερμένη Βεγγάζη.

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι την Κυριακή θα αναχωρήσει για τη Λιβύη το γαλλικό αεροπανοφόρο Σαρλ Ντεγκόλ το οποίο θα συμμετέχει στην επιβολή του θαλάσσιου αποκλεισμού της χώρας.

Παράλληλα, το Al Jazeera, μετέδιδε ότι επίσης καταστράφηκαν από γαλλικά πυρά τέσσερα άρματα μάχης των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων, κοντά στη Βεγγάζη.


Η αντίστροφη μέτρηση

Περίπου στις 4.15 το απόγευμα του Σαββάτου , γινόταν γνωστό ότι γαλλικά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει «αναγνωριστικές αποστολές» πάνω από τη Λιβύη, ενώ από το Παρίσι ανακοινώνονταν η επίτευξη συμφωνίας για άμεση και επείγουσα ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατέληγαν οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μίλησε για την «ανάληψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την επιβολή της ζώνης εναέριου αποκλεισμού», ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τόνισε πως η ανάληψη δράσης «πρέπει να είναι επείγουσα».

Ο Καντάφι δεν τήρησε την εκεχειρία, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και συμπλήρωσε ότι «έφθασε η ώρα να αναλάβουμε επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων».

«Ο στρατηγός Καντάφι το προκάλεσε. Είπε ψέματα στη διεθνή κοινότητα, υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και την παραβίασε», είπε χαρακτηριστικά ο Κάμερον , μετά τη λήξη της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι. «Συνεχίζει να κάνει χρήση βίας κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων», είπε χαρακτηριστικά.

Η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη, ωστόσο η Γερμανία δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ και συμφώνησε στο ότι η βία πρέπει να τερματιστεί.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο γαλλικές στρατιωτικές πηγές μετέδιδε την πραγματοποίηση αναγνωριστικών πτήσεων στις 4:15 ώρα Ελλάδας - γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η εκδήλωση της διεθνούς στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Λιβύης ήταν θέμα ωρών.

Λίγο νωρίτερα, το Reuters, μετέδιδε ότι η στρατιωτική δράση κατά Καντάφι αναμένεται να εκδηλωθεί νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ίσως και στις 4 ή 5, ώρα Ελλάδας, αμέσως μετά την λήξη της διεθνούς συνάντησης στο Παρίσι.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές της συνόδου του Παρισιού, είχε μεταδώσει χαρακτηριστικά ότι εισβολή των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη, παρά την αναγγελία της κατάπαυσης πυρός από τον υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης το μεσημέρι της Παρασκευής, έχουν αυξήσει την πίεση στους ηγέτες που συνεδριάζουν στο Παρίσι, καθώς μάλιστα οι βομβαρδισμοί στην εξεγερμένη πόλη συνεχίζονται και οι νεκροί έχουν πλέον ξεπεράσει τους 26.

Πριν την έναρξη της συνόδου στο Παρίσι, περίπου στις 3.30 ώρα Ελλάδας, κατ' ιδίαν είχαν συναντηθεί η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Στη συνέχεια, άρχισε η συνεδρίαση με τους εκπροσώπους της Αφρικανικής Ένωσης, των ηγετών του Αραβικού Κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα πλήγματα μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και γύρω στις τέσσερις ή πέντε η ώρα το απόγευμα [ώρα Ελλάδας]», δήλωνε χαρακτηριστικά πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι η επιδρομή των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη έχει αυξήσει την πίεση για άμεση δράση.

Γ. Παπανδρέου: να προστατέψουμε τις ανθρώπινες ζωές

«Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος παπανδρέου, μετά το πέρας της Συνόδου για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Παρίσι.

«Δυστυχώς,παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και η εκεχειρία, αυτά διαψεύδονται από την
πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι'αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μπερλουσκόνι: μόνο βάσεις προς το παρόν

«Η Ιταλία προς το παρόν προσφέρει μόνον τις βάσεις της για τις αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης, αλλά πιθανόν να λάβει μέρος και σε αεροπορικές επιδρομές εάν αυτό χρειαστεί», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διαψεύδοντας ουσιαστικά την είδηση που είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ότι ιταλικά αεροσκάφη είχαν ήδη αρχίσει αναγνωριστικές αποστολές στον εναέριο χώρο της Λιβύης.


ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6284&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote