Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Δόθηκε δύσκολη διαπραγμάτευση
«Δόθηκε δύσκολη διαπραγμάτευση Εκτύπωση E-mail
14.03.11

Τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ελλάδας, μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.

Απευθύνοντας μήνυμα προς το λαό κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός μίλησε για κερδισμένη μάχη, η οποία κερδήθηκε μετά από δύσκολη διαπραγμάτευση. Παράλληλα όμως τόνισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται, καθώς -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είμαστε στη μέση της φουρτούνας». 

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δόθηκε δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά κερδήθηκε.  Πείσαμε τους ευρωπαίους εταίρους για την επιμήκυνση» όμως «είμαστε στη μέση της φουρτούνας». 

Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε κλίμα αισιοδοξίας μετά την Σύνοδο Κορυφής, αναφέροντας πως «όλο και περισσότερο θα στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Ή συνεχίζουμε σταθερά αξιοποιώντας κάθε και πάμε μπροστά ή αγνοούμε τις αποφάσεις και γυρίζουμε σε κακές πρακτικές του παρελθόντος. Αυτό που πετύχαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αυτό που κάθε πολίτης αισθάνεται για το αύριο, για το σπίτι του. Αυτή την έγερση όλων των Ελλήνων είναι μία μοναδική ιστορική ευκαιρία που συνειδητοποιούμε την ανάγκη να αλλάξουμε την πατρίδα μας και να κάνουμε την κρίση ευκαιρία».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την επόμενη ημέρα, η οποία είναι εξίσου σημαντική, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές για αντίπαλες δυνάμεις. «Γι’ αυτό θα ζητήσω μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο, έχουμε μπροστά μας δουλειά και κατεστημένα που μας υπονομεύουν. Είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία. Μπορεί κάποιοι να ξεβολεύονται και να αντιδρούν, αλλά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς το δημόσιο συμφέρων. Κάποιοι έχουν επενδύσει στα συμφέροντά τους και αντιδρούν, αλλά εμείς δεν θα κάνουμε πίσω. 

Πριν ξεκινήσουμε αυτήν τη διαδρομή είπαμε ότι θα οδηγήσουμε την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης, ότι θα ανατρέψουμε μία πορεία που θα οδηγούσε σε χαμένη γενιά».

Παράλληλα έβαλε τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών καθώς, «εμείς έχουμε δουλειά. Να τελειώνουν από κάποιους το όλα είναι μάταια. Να συμβάλουμε με τις πράξεις μας στο χτύπημα της διαφθοράς. Κανείς δεν είπε ότι ο αγώνας είναι εύκολο«.

Κάποιοι ναι, αντιστέκονται και αυτοί που μεμψιμοιρούν και φοβούνται τις αλλαγές δεν έχουν να πουν ούτε μία καλή κουβέντα. Ο λαός θυσιάζεται και κάποιοι του λένε 'είσαι κορόιδο που προσπαθείς', και μάλιστα το λένε αυτοί που έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση».

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον καθώς «οι συνθήκες αυτές δεν θα είναι για πάντα. Απλώς θα οδηγήσουν σε μία διαφορετική Ελλάδα. Κερδίσαμε μία μάχη, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται».

Ο Πρωθυπουργός θα γίνει αύριο δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη 1.00μ.μ.

Ακολουθεί όλη η ομιλία του πρωθυπουργού

Πήρα την πρωτοβουλία να συναντηθούμε σήμερα, για να σας ενημερώσω για τασημαντικά αποτελέσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Παρασκευής.

Πρώτα απ’ όλα, να ξεκινήσω με την τραγωδία στην Ιαπωνία. Σύσσωμο το ΥπουργικόΣυμβούλιο, η Ελληνική Κυβέρνηση, εκφράζουμε την οδύνη μας και τα θερμάσυλλυπητήρια για τα θύματα αυτής της βιβλικής καταστροφής.

Η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός συμπαραστέκονται στο δοκιμαζόμενο λαό τηςΙαπωνίας. Μια τέτοια τραγωδία, μας θυμίζει το ευάλωτο της ζωής μας, την κοινήμοίρα της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και την αδήριτη ανάγκη αλληλεγγύης στοσυνάνθρωπό μας, όπου γης.

Ανακοινώνω την ετοιμότητά μας να στείλουμε βοήθεια κάθε μορφής, αλλά ιδιαίτερατα Ειδικά Σώματα ΕΜΑΚ, που μπορούν να συμβάλουν στον απεγκλωβισμό ανθρώπων απότα ερείπια. Είμαστε σε επαφή με τις Αρχές της Ιαπωνίας, για κάθε επόμενο βήμα.

Την Παρασκευή στο Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είχαμε δύο θέματα: των εξελίξεωνστη Βόρεια Αφρική και βεβαίως, της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Αφρική, αναδείξαμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στηδημοκρατική μετάβαση των χωρών της Βόρειας Αφρικής, αλλά και του Αραβικού λαού.

Και είναι σημαντικές αυτές οι αποφάσεις, διότι πρόκειται για τη γειτονιά μαςκαι για τον Αραβικό λαό, με τον οποίο έχουμε στενούς και ιστορικούς δεσμούς.

Είναι μια δική τους επανάσταση, τους ανήκει, δεν επιβλήθηκε έξωθεν. Παράλληλα,όμως, έχουμε κάθε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στις δικές τους απαιτήσεις γιαστήριξη, ηθική, οικονομική, πολιτική, αλλά και θεσμική. Δηλαδή, στη μεταφοράεμπειρίας και τεχνογνωσίας για τη μετάβαση στη Δημοκρατία, κάτι που πολλοί λαοίτης Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν βιώσει πρόσφατα στην ιστορία τους, όπως και ηΕλλάδα.

Ως χώρα δημοκρατική, ως χώρα γέννησης της Δημοκρατίας, αλλά και ως φίλη χώραπρος τον Αραβικό λαό, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ειρηνική μετάβαση στηΔημοκρατία, στην απελευθέρωση των δυνάμεων του Αραβικού λαού, νέων ανθρώπων,γυναικών, αλλά και επαγγελματιών, εργαζομένων και επιχειρηματιών, πουασφυκτιούσαν κάτω από καθεστώτα αυταρχικά, αδιαφανή και πελατειακά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει και οικονομικά στην ανασυγκρότησητων οικονομιών της Βόρειας Αφρικής, πάντα στο πλαίσιο αυτών των δημοκρατικώναλλαγών. Και σ’ αυτό το πλαίσιο, χαιρετίσαμε την ανακοίνωση του βασιλιά τουΜαρόκου, να ιδρύσει κοινοβουλευτική μοναρχία.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, επαναλάβαμε την καταδίκη της βίας και του καθεστώτος.

Αποφασίσαμε να είμαστε σε επαφή με τις Αρχές της Βεγγάζης, των ανταρτών.

Ετοιμάζουμε ευρύ σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και ζωνών στην περιοχή,για τυχόν προσφυγικά ρεύματα. Σ’ αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα θα παίξεικαθοριστικό ρόλο.

Μέχρι και τον Ιούνιο, θα έχουμε ένα πλήρως ανεπτυγμένο σχέδιο για τη διαχείρισηγενικότερα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη. Έτσι,ενδυναμώνεται στην περίπτωση αυτή και η Frontex. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε,αποτελεί ένα παράδειγμα εμπειρίας και αυτή η εμπειρία θα αξιοποιηθεί για τοσχεδιασμό αυτό. Μας αφορά ιδιαίτερα αυτό το ζήτημα.

Τέλος, αποφασίσαμε να κινηθούμε μαζί με τον Αραβικό Σύνδεσμο και νασυνεργαστούμε με την Αφρικανική Ένωση, προτείνοντας μια τριμερή συνάντηση, μεθέμα ακριβώς τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική.

Δεν αποφασίστηκε άλλη ενέργεια, πέραν της ενίσχυσης των κυρώσεων απέναντι στοκαθεστώς της Λιβύης. Κάθε περαιτέρω απόφαση θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα τουΣυμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, οι αποφάσεις που έλαβε το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιοαναμένεται να επικυρωθούν στην τακτική συνεδρίαση, στις 25 Μαρτίου. Ήταν έναςσημαντικός σταθμός αυτές οι αποφάσεις.

Ήταν, πάνω απ’ όλα, ένας σημαντικός σταθμός για τη χώρα μας, στην πορεία πουξεκινήσαμε μαζί με τους πολίτες, για να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη θέση,στην οποία την έφεραν πολιτικές και πρακτικές προηγούμενων ετών, με το χρέοςσχεδόν να διπλασιάζεται.

Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, μια δύσκολη μάχη. Το ξέρετε, το ξέρουμε.

Προσήλθαμε, με όπλο μας τις πραγματικές, ειλικρινείς και επώδυνες προσπάθειεςπου κάνει ο Ελληνικός λαός, που όμως αυτές ακριβώς μας έδωσαν αξιοπιστία.

Απέδειξαν τη βούλησή μας για μια διαφορετική Ελλάδα. Προσπάθειες, που αποδίδουνκαρπούς, που έχουν οδηγήσει στην πρωτοφανή μείωση του ελλείμματος, όπως βεβαίωςκαι το πρόγραμμα των μεγάλων τομών και αλλαγών που υλοποιούμε, μαζί με τουςπολίτες, σε σχεδόν όλους τους τομείς της πολιτικής.

Παρουσίασα στους εταίρους μας, το εντυπωσιακό μέχρι σήμερα έργο μας, όπως καιτο ότι η Ελλάδα έχει πάρει αποφάσεις, δύσκολες και συχνά επώδυνες αποφάσεις,τις οποίες τηρεί και κάνει πράξη.

Και έχουμε αποφασίσει να γυρίσουμε σελίδα. Να αφήσουμε πίσω μας χρόνιεςπαθογένειες, αυτές που μας έφεραν ως εδώ: την πελατειακή πρακτική, τηναδιαφάνεια, τη σπατάλη του δημόσιου χρήματος, την άδικη κατανομή των βαρών, τηναναξιοκρατία, την προχειρότητα, αντί της ποιότητας.

Έχουμε αποφασίσει να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας και το κάνουμε. Έχουμεαποφασίσει να χτίσουμε μια δίκαιη κοινωνία, να δημιουργήσουμε μια πιο ισχυρήοικονομία, μια βιώσιμη οικονομία. Μια οικονομία, που δημιουργεί θέσειςεργασίας, που φέρνει επενδύσεις, που δημιουργεί πλούτο για τους Έλληνες, ώστενα εξάγουμε ελληνικά προϊόντα κι όχι μόνο να εισάγουμε ξένα.

Μια οικονομία σταθερή, στην οποία μπορούν όλοι οι Έλληνες, αλλά και οι ξένοιβεβαίως, να έχουν εμπιστοσύνη.

Εξηγήσαμε στους εταίρους μας, ότι το να πετύχει αυτή η δύσκολη προσπάθεια, δενείναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων. Είναι προς το συμφέρονόλης της Ευρώπης. Διότι η αδυναμία της Ελλάδας, γίνεται αδύναμος κρίκος σε μιακοινή Ευρωζώνη, εύκολη λεία για κερδοσκοπία.

Ζήτησα να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις, που θα διευκολύνουν και θαεπιβραβεύσουν τη δύσκολη αυτή προσπάθεια που κάνει ο λαός μας, με πρώτο στόχοτη διευκόλυνση της διαχείρισης του υπέρογκου χρέους, που αυτή η Κυβέρνησηκλήθηκε να διαχειριστεί.

Ζήτησα να ληφθούν αποφάσεις, που θα επιβραβεύσουν τις προσπάθειες και τιςθυσίες των Ελλήνων πολιτών. Αποφάσεις, που στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα και προςτις αγορές, αλλά και προς αρκετούς κερδοσκόπους, που ποντάρουν στην αποτυχίατης Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό, διεκδικήσαμε πρώτα απ΄όλα μια συνολική λύση-πακέτο, όχι τη«σαλαμοποίηση» της διαπραγμάτευσης, με κάποια πράγματα να συμφωνούνται τώρα καιάλλα αργότερα. Το κάναμε και το έκανα σαφές από την πρώτη στιγμή. Αυτό τοσημείο αποτέλεσε και στοιχείο συζήτησης, θα έλεγα, και στήριξης και από τακόμματα της Αντιπολίτευσης. Και είναι σημαντικό, όταν πηγαίνει κανείς σε μιαδιαπραγμάτευση, να υπάρχει αυτή η εθνική συμφωνία, και για τις Αρχές, και γιατους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζητήσαμε να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και να προικοδοτηθείκατάλληλα ο νέος μηχανισμός, που θα ισχύσει μετά το 2013.

Ζητήσαμε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ώστε ναείναι πιο ομαλή η προσαρμογή.

Ζητήσαμε χαμηλότερα επιτόκια, για να μην είναι τόσο δυσβάσταχτο το ετήσιοκόστος δανεισμού.

Ζητήσαμε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, για τηνπερίπτωση που κάποια χώρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πείσει τιςαγορές.

Ζητήσαμε έναν ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, για ναπληρώσουν επιτέλους και οι Τράπεζες αυτή την κρίση που, στο κάτω-κάτω, αυτέςδημιούργησαν, και στις ΗΠΑ, αλλά και στη Ευρώπη.

Όλα αυτά αποτυπώθηκαν στην απόφαση που λήφθηκε. Η απόφαση είναι μία και ενιαίακαι αφορά σε όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ευρώπη, αλλά και τη χώρα μαςειδικότερα.

Αποφασίστηκε να προικοδοτηθεί με 440 δισεκατομμύρια ο σημερινός μηχανισμός και,με 500 δισεκατομμύρια επιπλέον, ο μηχανισμός που θα ισχύσει από το 2013 καιμετά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα ασφαλείας για τα κράτη, απέναντι στιςορέξεις των αγορών.

Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα κατευθείαν από κάθε χώρα.

Και αυτό αφορά και στην Ελλάδα, εάν το χρειαστεί.

Πείσαμε και αποφασίσαμε, παρά τις αντιστάσεις, τον ευρωπαϊκό φόρο στιςχρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τον λεγόμενo «Tobin tax», ώστε να πληρώσουν οιΤράπεζες, που δημιούργησαν την κρίση, ένα ασφάλιστρο για το μέλλον. Καιεπιπλέον, μέσα από αυτό το φόρο, να έχουμε σημαντικά ποσά για επενδύσεις, γιαυποδομές, για τη μετάβαση των οικονομιών μας στην πράσινη οικονομία και για τηδημιουργία θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, πετύχαμε την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείουτων 110 δισεκατομμυρίων, στα 7,5 χρόνια κατά μέσο όρο, δηλαδή διπλασιάσαμε τοχρόνο αποπληρωμής.

Επίσης, πετύχαμε τη μείωση του επιτοκίου για ολόκληρο το δάνειο, για το σύνολοδηλαδή του δανείου, και για όσα έχουμε ήδη πάρει μέχρι σήμερα, κατά 100 μονάδεςβάσης. Δηλαδή, μειώσαμε τα spreads που πληρώναμε, κατά σχεδόν 30%. Κερδίσαμεσήμερα περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, συμφωνήσαμε σε ένα Σύμφωνο για το ευρώ και την ανταγωνιστικότητα σε κάθεχώρα χωριστά, αλλά και στην Ευρωζώνη στο σύνολό της, με κανόνες και πολιτικές,που σχεδόν στο σύνολό τους εμείς ήδη εφαρμόζουμε, στο πρόγραμμα οικονομικήςπολιτικής που υλοποιεί η χώρα μας. Και εκεί, πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις,όπως π.χ. την υποχρέωση για κοινωνικό διάλογο, για σύγκλιση και για συλλογικέςδιαπραγματεύσεις.

Στο κείμενο αυτό, αποτυπώνονται και σημαντικές δικές μας υποχρεώσεις, όπως ηβούλησή μας να συνεχίσουμε τις μεγάλες προσπάθειές μας, τις διαρθρωτικέςαλλαγές, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την ενίσχυση της διοικητικήςμηχανής, για να μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, πιο εύχρηστη και πιο σωστήαπέναντι στις ανάγκες των πολιτών, όπως βεβαίως και την ήδη αναφερθείσαδέσμευσή μας, να αποτυπώσουμε σε νόμους ελληνικούς, με τον δικό μας τρόποπάντα, την υποχρέωσή μας να αντιμετωπίζουμε με σωστό τρόπο το χρέος και ταελλείμματα, από εδώ και στο εξής.

Με αυτές τις δεσμεύσεις, στέλνουμε επίσης ένα μήνυμα στις αγορές: ότι η Ελλάδαέχει πρόγραμμα, που είναι βιώσιμο και εφικτό. Ένα πρόγραμμα, το οποίο θαελαφρύνει το βάρος των πολιτών σε ό,τι αφορά το χρέος και θα βοηθήσει σημαντικάστη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τι κάνουμε εφεξής: όπως είπα και στην αρχή, αυτές οι αποφάσεις είναι έναςσημαντικός σταθμός. Είναι ένας σταθμός, όμως, σε μια διαδρομή μεγάλη καιδύσκολη που κάνουμε, και για τη σωτηρία, και για τη ριζική αλλαγή της χώρας.

Είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα, βεβαίως, στη μεγάλη αυτή πορεία.

Πριν πω οτιδήποτε άλλο, οφείλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στον Ελληνικό λαό,σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα ξεχωριστά. Εμείς, ως Κυβέρνηση, παλέψαμε πολύσκληρά, για να φτάσουμε ως εδώ και να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Προσωπικά,από τη δική μου θέση, έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου, όπως άλλωστε θασυνεχίσω να κάνω, για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση και να χτίσουμε μιαδιαφορετική Ελλάδα.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις προσπάθειες, με όλες μας τις δυνάμειςδιότι, στη συνέχεια, η σταθερή μας πορεία, η συστηματική μας διαπραγμάτευση,μπορεί και θα φέρει και νέα θετικά αποτελέσματα.

Όμως τίποτα, μα τίποτα δεν θα είχαμε πετύχει, αν δεν είχαμε δίπλα μας τουςπολίτες, να βάζουν καθημερινά πλάτη και να αγωνίζονται μαζί μας. Δική τουςεπιτυχία είναι οι προχθεσινές αποφάσεις για την Ελλάδα. Ξέρω, ξέρουμε τον πόνοκαι την πίεση. Όμως, τελικά, η αφοσίωση, οι θυσίες, οι κόποι, οι δυσκολίες -και γνωρίζω ότι ήταν και είναι πολλές - όλα, σήμερα, πιάνουν τόπο.

Πιάνουν τόπο, γιατί όπως πολύ καλά αντιλαμβανόμαστε όλοι, αν είχαμε ως λαόςαδιαφορήσει γι' αυτό που μας συνέβαινε, αν είχαμε αφήσει τα πράγματα ναεξελιχθούν χωρίς να παρέμβουμε, ούτε βελτίωση των όρων του μνημονίου θαμπορούσαμε να πετύχουμε, αλλά και τώρα, η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει.

Τώρα, δεν θα μιλούσαμε για ανάπτυξη και οικονομία, δεν θα υπήρχε οικονομία.

Τώρα, η πατρίδα μας θα ήταν διεθνώς απομονωμένη, χωρίς καμία βοήθεια απόπουθενά. Αυτό αποτρέψαμε.

Δουλέψαμε μαζί, όλοι μαζί, πείσαμε τους εταίρους μας, αποκαταστήσαμε μαζί τηναξιοπιστία μας ως χώρα και αποδείξαμε μαζί ότι, όταν η Ελλάδα θέλει, μπορεί.

Και βέβαια, μαζί θα προχωρήσουμε και στο μέλλον, στη δημιουργία μιας Ελλάδαςπου θα πατά στα πόδια της, αυτόνομη οικονομικά, μια Ελλάδα για την οποία θαείμαστε όλοι υπερήφανοι και χαρούμενοι, που ζούμε σ’ αυτόν εδώ τον τόπο.

Τίποτα δεν ήταν αυτονόητο. Ούτε πέρυσι, όταν βρεθήκαμε στα πρόθυρα τηςκαταστροφής, ούτε τις προηγούμενες ημέρες. Πολλές οι αντιστάσεις, πολλαπλές οιαπόψεις, όταν ολόκληρη η Ευρώπη κλήθηκε να αποφασίσει για το κοινό μας μέλλον.

Και πέρυσι, και φέτος, παλέψαμε όλοι μαζί και βγαίνουμε κερδισμένοι.

Κερδίζουμε έδαφος για τη χώρα μας και για το μέλλον κάθε νοικοκυριού. Και αυτόςείναι ο οδηγός μας και για το αύριο. Γιατί όσο κι αν μια κυβέρνηση έχει τηβούληση να αλλάξει την Ελλάδα, δεν μπορεί να το πετύχει, αν η προσπάθεια και οαγώνας δεν είναι συλλογικός, αν δεν είναι ένας αγώνας της ίδιας της κοινωνίας.

Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται.

Γιατί οι αποφάσεις που πήρε η Ε.Ε., ναι, είναι γενναίες, αποτελούν ένασημαντικό βήμα στην πορεία για την έξοδο από την κρίση, για την Ευρώπη, για τηνπατρίδα μας, όμως, αυτό που σημαίνουν για εμάς, είναι ένα: ότι η πορεία μας θαεξαρτάται όλο και περισσότερο από τις δικές μας δυνάμεις, από τη δική μαςβούληση, από τη δική μας επιμονή, να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια πουξεκινήσαμε.

Όχι μόνο γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα θα ανταποκρίνονταιθετικά, όλο και περισσότερο, όταν εμείς πετυχαίνουμε, αλλά διότι όλο καιπερισσότερο εμείς θα φεύγουμε από την επιτήρηση, στην οποία μπήκαμε λόγω τωνκαταστάσεων που βρήκαμε, και όλο και περισσότερο θα στηριζόμαστε στις δικές μαςδυνάμεις, όχι σε «δάνειες» δυνάμεις. Γι' αυτό, οι αποφάσεις και οι εξελίξειςείναι δικές μας, είναι στο χέρι μας.

Ή συνεχίζουμε σταθερά, αξιοποιώντας κάθε θετικό βήμα, με την Ελλάδα ναπηγαίνει μπροστά, αφήνοντας πίσω την κρίση, και να αλλάζει, ή τις αγνοούμεαυτές τις αποφάσεις και αυτές τις ευκαιρίες και οπισθοδρομούμε, και η Ελλάδα,γυρίζει σε κακές πρακτικές του παρελθόντος, χωρίς κανόνες, χωρίς ανάπτυξηβιώσιμη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την αλήθεια, χωρίς μέτρο και καταλήγειπάλι, πολύ σύντομα, στο ίδιο αδιέξοδο.

Αυτό που πετύχαμε τους τελευταίους μήνες , όμως, είναι ενδεικτικό της διάθεσηςόλων, της βούλησής μας, να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Μιλάω πάνω απ' όλα για τη συλλογική συνείδηση της χώρας. Μιλάω γι' αυτό πουκάθε πολίτης αισθάνεται. Για την αγωνία του για το αύριο, για την πατρίδα του,για τις συζητήσεις που κάνει παντού, στο σπίτι του, σε κάθε γωνιά της χώρας,που ακόμα και αν έχουν να κάνουν με τις δυσκολίες που περνάει ο καθένας, στοεπίκεντρό τους έχουν την αγωνία. Την αγωνία για μια άλλη πορεία, για αλλαγή, τησυλλογική αναζήτηση για ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτό ακριβώς εμείς υπηρετούμε.

Και ακριβώς αυτή η έγερση όλων των Ελλήνων, αυτή η πρωτοβουλία και ηδημιουργικότητα ολόκληρης της Ελλάδας, είναι μια μοναδική ευκαιρία, μιαιστορική ευκαιρία. Συνειδητοποιούμε όλοι την ανάγκη να σώσουμε και να αλλάξουμετην πατρίδα μας, να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Δεν πρέπει να τη χάσουμε αυτήτην ευκαιρία και δεν θα την χάσουμε.

Γι' αυτό και σε ό,τι αφορά εμάς, στην Κυβέρνηση, θα ζητήσω ακόμα μεγαλύτερηαφοσίωση στο έργο που έχουμε αναλάβει.

Έχουμε ακόμα μπροστά μας δουλειά, όπως βεβαίως και κατεστημένα, νοοτροπίεςκαι πρακτικές, που όχι μόνο δεν σέβονται τον Έλληνα πολίτη και τις θυσίες του,αλλά και υπονομεύουν τη συλλογική μας προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας.

Θυμίζω, εμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία. Δεν είμαστε υπερασπιστέςτων κατεστημένων καταστάσεων στα Υπουργεία και στις Διοικήσεις. Απελευθερώνουμετο υπαλληλικό δυναμικό στη Δημόσια Διοίκηση, για να μπορεί να δουλέψειδημιουργικά. Κάνουμε το λεγόμενο «by pass» στην πολυνομία και στηγραφειοκρατία.

Αξιολογούμε καθημερινά τις αποφάσεις μας, μέσα από το πρίσμα τηςκαθημερινότητας του πολίτη. Τον καλούμε να συμμετέχει, αλλά διαμορφώνουμε κιεμείς το πλαίσιο, για να συμμετάσχει και ο ίδιος ο πολίτης σε αυτή την αλλαγή.

Και απαιτείται κάθε μέρα αποφασιστικότητα, απέναντι σε αυτά τα κατεστημέναπου ξεβολεύονται - πράγματι, ξεβολεύονται και αντιδρούν - αλλά και αποφάσεις,που τελικά στηρίζουν το δημόσιο συμφέρον και την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Χρέος μας, δέσμευσή μας, είναι να παλέψουμε μέχρι τέλους, να αξιοποιούμε κάθεευκαιρία και να συντμήσουμε το χρόνο. Και έχουμε και άμεσα καθήκοντα, στα οποίαπρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Πριν ξεκινήσουμε αυτή τη διαδρομή, υποσχεθήκαμε να απελευθερώσουμε τιςεπόμενες γενιές από τα βάρη του παρελθόντος, να δημιουργήσουμε μια κοινωνίαευνομίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και υποχρεώσεων για όλους. Να αλλάξουμε τοπαραγωγικό μοντέλο της χώρας, αξιοποιώντας συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Ναοδηγήσουμε την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Αυτό που είπαμε, είναι ότι θα ανατρέψουμε μια πορεία που, με μαθηματικήακρίβεια, οδηγούσε σε μια χαμένη γενιά Ελλήνων, τη νέα γενιά της χώρας. Ποτέδεν είπα, ούτε είπαμε, ότι αυτό είναι εύκολο. Οι αλλαγές αυτές, απελευθερώνουνπαραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας μας, σίγουρα όμως, θα θίξουν και κακώςεννοούμενα προνόμια, που κάποιοι, παλιά, τα θεωρούσαν αδιαπραγμάτευτακεκτημένα, σε βάρος όλων των υπολοίπων.

Σε κάθε αυτονόητη αλλαγή που κάνουμε, βρίσκουμε καθημερινά επιμέρουςπροσκόμματα. Κάποιοι, μάλιστα, επενδύουν σε αυτά. Όμως, δεν κάνουμε πίσω.

Προέχει το συμφέρον της χώρας και της πλειοψηφίας των πολιτών.

Πολλοί προσπάθησαν, προσπαθούν και θα προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες,ότι η προσπάθεια είναι χαμένη, ότι δεν αξίζει τον κόπο. Προσπαθούν να ανακόψουντην πορεία του λαού, τη δική μας πορεία, ακόμα και με τη συνεχή «εκλογολογία» ήτα σενάρια περί ανασχηματισμού.

Να τελειώνουν αυτά τα σενάρια. Εμείς έχουμε δουλειά.

Πολλοί έχουν ως μοναδικό τους όπλο την ηττοπάθεια, τον κυνισμό, τη μιζέρια,το «δεν γίνεται», το «όλα είναι μάταια», το «όλα είναι μια συνωμοσία». Είναιαυτοί που, ύπουλα ή όχι, στηρίζουν τα κατεστημένα: «να μην αλλάξει τίποτα,γιατί όλα είναι μάταια. Αρα, γιατί να πληρώνουμε φόρους, γιατί να συμβάλουμεστην ευνομία;».

Για εμάς, ανυπακοή σημαίνει να συμβάλουμε με τις πράξεις μας στο χτύπημα τηςδιαφθοράς, να χτυπήσουμε το φακελάκι, το «γρηγορόσημο», όλες τις πρακτικές καιαντιλήψεις που μας έφεραν μέχρι εδώ.

Κανείς δεν είπε ότι ο αγώνας είναι εύκολος. Δίνουμε δύσκολο αγώνα. Αλλά φέρνειαποτελέσματα, βήμα-βήμα. Και η επανάσταση που κάνουμε, είναι και σε επίπεδοΚυβέρνησης, αλλά και σε επίπεδο κάθε πολίτη. Στη ζωή του, στη δουλειά του, στοχώρο εκπαίδευσης, ακόμα και στο χώρο διασκέδασης.

Κάποιοι, ναι, αντιστέκονται. Και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Διότι ωςσυνήθως, αυτοί που μεμψιμοιρούν και φοβούνται τις αλλαγές, ποτέ και με τίποταδεν έχουν να πουν την παραμικρή καλή κουβέντα. Όχι για εμάς, αλλά για τον ίδιοτον Ελληνικό λαό, που σήμερα προσπαθεί και κάνει θυσίες για την πατρίδα του καιγια το μέλλον του.

Επιτέλους, αυτοί ας αναγνωρίσουν και ας σεβαστούν τις θυσίες, αλλά και τιςδυνατότητες αυτής της χώρας και αυτού του λαού. Αλλιώς, ας πουν ότι επιθυμούν ηΕλλάδα να χρεοκοπήσει, για να τελειώνει η ιστορία. Δεν μπορεί να δίνουμε μιατόσο σκληρή μάχη για τη χώρα, να πετυχαίνουμε αυτά τα αποτελέσματα, ο κύριοςσυμμέτοχος σ’ αυτή την πορεία να είναι ο λαός που θυσιάζεται και, κάποιοι ναλένε, σαν να μην καταλαβαίνει ο πολίτης, ότι «είσαι κορόιδο που προσπαθείς».

Και μάλιστα, κάποιοι από αυτούς που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμα, που θέλει σύνεση και επιμονή.

Είμαστε στη μέση της φουρτούνας και οι σειρήνες που ακούμε είναι πολλές. Γι'αυτό, πρέπει να μείνουμε αταλάντευτοι στο στόχο μας, παρά τις σημερινέςπραγματικές δυσκολίες, τις επώδυνες συνθήκες που βιώνουν οι Έλληνες, αλλά πουδεν είναι για πάντα.

Ξέρουμε ότι η διαδρομή μας, δύσκολη και επίπονη, οδηγεί σε μια διαφορετικήΕλλάδα. Κερδίσαμε μια μάχη. Ο πόλεμος δεν τελείωσε. Θα συνεχίσουμε και θαείμαστε δίπλα σε κάθε Έλληνα.

Είμαι δίπλα σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Ξέρω τις δυσκολίες, όπως ξέρωκαι τις αγωνίες σας, και την προσφορά του καθενός σας, σε αυτή τη συλλογική μαςπροσπάθεια.

Σας ζητώ κι άλλη δουλειά, σύνεση και επιμονή. Ζητώ, επίσης, τη δημιουργικήαντιπολίτευση απ’ όλα τα κόμματα. Να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της στιγμής, τηνιστορικότητα της στιγμής.

Μιας στιγμής δύσκολης για την Ελλάδα, αλλά με προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο,όπως είναι οι μεγάλες αλλαγές, οι κοσμογονικές αλλαγές στη Βόρεια Αφρική, στονΑραβικό κόσμο, όπως είναι η διεθνής οικονομική κρίση, ή η κλιματική κρίση, ηενεργειακή κρίση ή η διατροφική.

Γι' αυτό, χρειάζεται πραγματικά η ενότητα όλων μας, για να τα καταφέρουμε. Καιθα τα καταφέρουμε. Ο Ελληνικός λαός θα τα καταφέρει.

Θα καταφέρουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα καλύτερη, για τη δική τουςπροοπτική, για το δικό τους μέλλον. Και γι’ αυτό, αξίζει κάθε προσπάθεια.

 ta nea

 


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6266&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote