Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πυρηνικό θρίλερ στην Ιαπωνία
Πυρηνικό θρίλερ στην Ιαπωνία Εκτύπωση E-mail
14.03.11

Μάχη με το χρόνο για να αποτρέψουν πυρηνική καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων εξακολουθούν να δίνουν οι ιαπωνικές αρχές σε δύο πυρηνικά εργοστάσια, στα οποία διαπιστώθηκε διαρροή ραδιενέργειας και σοβαρές ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι.

Η κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για τήξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1, χωρίς ωστόσο να αποκλείει ενδεχόμενο έκρηξης.

Στους 9 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ αναθεωρήθηκε η εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού. Η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού στους 9 βαθμούς, από 8,8 που είχε αναφέρει αρχικά. Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τα δύο εργοστάσια και τουλάχιστον 190 έχει επιβεβαιωθεί ότι εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια.

Πυρηνικοί φόβοι

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιουκίο Εντάνο, που είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας «μερικής τήξης», διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο στον αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου Φουκουσίμα.

Μετά το σεισμό της Παρασκευής εκφράζονταν φόβοι για τήξη σε δύο από τους αντιδραστήρες της μονάδας, αφού τα συστήματα ψύξης τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Η κυβέρνηση πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ξεπεράσει τα αποδεκτά όρια στο Φουκουσίμα 1, το οποίο βρίσκεται 240 χιλιόμετρα βορείως του Τόκιο. Η ραδιενέργεια μετρήθηκε στα 882 μικροσίβερτ την ώρα και σε κάποια στιγμή έφτασε μέχρι και τα 1.204 μικροσίβερτ.

Το μικροσίβερτ είναι μονάδα που μετράει τις βιολογικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας και το όριο που έχουν θέσει οι ιαπωνικές αρχές είναι τα 500 μικροσίβερτ την ώρα.

Αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο Τζίτζι ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα για μερική τήξη του πυρήνα το Σάββατο, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιαπωνίας.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2 έχασαν τα συστήματα ψύξης αφού οι γεννήτριες παραγωγής ισχύος, τόσο η κύρια όσο και η εφεδρική, υπέστησαν ζημιές την Παρασκευή, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία Tepco.

Οι μηχανικοί προσπαθούσαν την Κυριακή να απελευθερώσουν και πάλι στην ατμόσφαιρα ραδιενεργό ατμό από το δεύτερο αντιδραστήρα που τέθηκε εκτός λειτουργίας, προκειμένου να μειωθεί η πίεση.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, το νερό ψύξης στον αντιδραστήρα είχε μειωθεί τόσο πολύ που οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου έμειναν εκτεθειμένοι σε μήκος μέχρι και 3 μέτρα.

Στον αντιδραστήρα 1, το εξωτερικό κέλυφος του οποίου εξερράγη το πρωί του Σαββάτου οι τεχνικοί χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό και βόριο για να μειώσουν την πίεση, απελευθερώνοντας ένα νέφος ατμού που περιέχει ραδιενεργά στοιχεία, όπως καίσιο 137.

Ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας [ΙΑΕΑ] ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι η Ιαπωνία την ενημέρωσε πως κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα στην επαρχία Μιγιάγκι. Μολονότι οι μετρήσεις γύρω από το εργοστάσιο έδειξαν αυξημένη ραδιενέργεια, οι αντιδραστήρες της μονάδας δεν φαίνεται να έχουν
υποστεί βλάβη και είναι «υπό έλεγχο», αναφέρει η ΙΑΕΑ.

Αμέσως μετά μεταδόθηκαν πληροφορίες ότι άλλο ένα σύστημα ψύξης, αυτή τη φορά στο πυρηνικό εργοστάσιο Τοκάι της επαρχίας Ιμπαράκι, είχε τεθεί επίσης εκτός λειτουργίας. Ωστόσο, οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι μόνο μία αντλία έχει υποστεί βλάβη ενώ η εφεδρική λειτουργεί κανονικά.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε σχέδιο για προγραμματισμένες, τρίωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση προκειμένου να αποτραπεί ένα γενικό μπλακ-άουτ, καθώς ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση ενδέχεται να προκαλέσει η διακοπή λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η κυβέρνηση κάλεσε τους χρήστες, και ιδίως τις επιχειρήσεις, να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση, προκειμένου να εξοικονομηθούν αποθέματα.

Οι δέκα αντιδραστήρες στους πυρηνικούς σταθμούς Φουκουσίμα Νο1 και Νο2, που βρίσκονται στην κατεστραμμένη από τους σεισμούς ζώνη, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η ηλεκτρική εταιρεία Tepco, που εξυπηρετεί το Τόκιο, έχει καλέσει από χθες τους χρήστες να μειώσουν την κατανάλωση, εκτιμώντας πως η ζήτηση θα ξεπεράσει τις δυνατότητες του δικτύου της.

Ρωσική και Νοτιοκορεάτικη βοήθεια

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα για παροχή βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ενεργειακά προβλήματα της Ιαπωνίας, η Ρωσία έστειλε σήμερα στην Ιαπωνία ένα τάνκερ με 19.500 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενώ αύριο θα παραδώσει άλλα 100.000 κυβικά μέτρα.

Η Νότια Κορέα αποφάσισε επίσης να ανακατευθύνει στην Ιαπωνία ορισμένα από τα φορτία LNG που προορίζονταν για την ίδια. Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6264&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote