Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κύματα δέκα μέτρων μετά τα 8,9 Ρίχτερ
Κύματα δέκα μέτρων μετά τα 8,9 Ρίχτερ Εκτύπωση E-mail
11.03.11

Τουλάχιστον 26 νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρού σεισμού 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το πρωί τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, ενώ δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται ανάμεσά τους και παιδιά, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Ένας άνδρας 67 ετών σκοτώθηκε όταν συνεθλίβη από τοίχο που κατέρρευσε και μια πολύ ηλικιωμένη γυναίκα καταπλακώθηκε από στέγη στην περιοχή του Τόκιο, σύμφωνα με τον Τύπο. Τρεις άλλοι θάνατοι σημειώθηκαν στη νομαρχία Ιμπαράκι, βόρεια της πρωτεύουσας, εξαιτίας της κατάρρευσης ενός σπιτιού.

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να συντονίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει ομάδες διάσωσης στην χώρα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων. Οο Οπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, περίπου 20 λεπτά μετά τα 8,9 Ρίχτερ ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός 7,9 Ρίχτερ.

Με το πορτοκαλί χρώμα σημειώνονται οι περιοχές -ουσιαστικά ολόκληρος ο νότιος Ειρηνικός Ωκεανός- για τις οποίες εκδόθηκε προειδοποίηση τσουνάμι. Οι ώρες (GΜΤ) αντιστοιχούν στην εκτιμώμενη άφιξη των κυμάτων στις παράκτιες περιοχές.Τσουνάμι ύψους 10 μέτρων έπληξε την ακτή του Σεντάι στη βορειοανατολική Ιαπωνία με συνέπεια να χάσει την ζωή του ένας άνθρωπος, ενώ νωρίτερα κύματα ύψους 4,2 μέτρων έπληξαν στις ιαπωνικές ακτές στον Ειρηνικό.

Οι υπηρεσίες της ιαπωνικής κυβέρνησης προειδοποιούν για τον κίνδυνο να ακολουθήσουν και άλλα παλιροϊκά κύματα.

Συναγερμός για τσουνάμι σήμανε σε όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, συμπεριλαμβανομένων των ακτών της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των παλιροϊκών κυμάτων.

Τα τσουνάμι είναι υψηλότερο από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού, τα οποία είναι πιθανόν να εξαφανίσει, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Τα κύματα πλημμύρισαν κτίρια και εκτάσεις καλλιεργιών και παρέσυραν αυτοκίνητα και σκάφη. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν βυθισμένα οχήματα στην περιοχή Καμαΐσι. Παλιρροϊκά κύματα έπληξαν επίσης το Χίρο και το Χοκάιντο.

Σ Η στέγη ενός κτιρίου στο Τόκιο κατέρρευσε και υπάρχουν τραυματίες, ενώ πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας.

Συγκεκριμένα, τραυματίες υπάρχουν στην περιφέρεια Μιγιάτζι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο που επικαλείται στην τοπική αστυνομία.

Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τόκιο και σχεδόν σε όλες οι περιοχές της ανατολικής Ιαπωνίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο πλημμύρισε. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο αυτό την ώρα του σεισμού.

Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, ενώ πλοία του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονται προς την πληγείσα περιοχή.

Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας, πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες Αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.

Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν.

Μέχρι τώρα το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έχει ανακοινώσει οκτώ ισχυρούς μετασεισμούς.

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία και έναν από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως.

Στις φλόγες πυρηνικό εργοστάσιο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tohoku Electric Power Co στην Οναγκάουα, στη βορειανατολική Ιαπωνία, μετά το μεγάλο σεισμό της Παρασκευής, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Πριν από το τηλεγράφημα του Κιόντο, η εταιρία είχε ανακοινώσει πως δεν έλαβε πληροφορίες για το εάν και κατά πόσον υπήρξαν προβλήματα στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο μετά την καταστροφή.

Στο μεταξύ η νομαρχία της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται πυρηνικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power, ανέφερε σήμερα ότι το σύστημα ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου λειτουργεί, διαψεύδοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι δυσλειτουργεί.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, που κηρύσσεται όταν υπάρχει επιβεβαίωση διαρροής ραδιενέργειας από ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο ή όταν ένα σύστημα ψύξης αντιδραστήρα παρουσιάσει βλάβη.

Αντίθετα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα τέσσερα Ιαπωνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια διέκοψαν τη λειτουργία τους με ασφάλεια.

Η IAEA, η οποία εδρεύει στη Βιέννη, ανέφερε ότι αναμένει περισσότερες πληροφορίες για το ποιες χώρες και ποιες πυρηνικές εγκαταστάσεις ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός.

«Τα τέσσερα Ιαπωνικά πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που βρίσκονται πιο κοντά στο (σ.σ. επίκεντρο του) του σεισμού έκλεισαν με ασφάλεια», ανέφερε η Υπηρεσία σε ανακοινωθέν της.

Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναότο Καν, δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας.

Αισθητός και στην Κίνα

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά, δήλωσαν κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας.

Πολλοί εργαζόμενοι στο κέντρο του Πεκίνου ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν τη σεισμικη δόνηση, αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τραυματίες.
ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6255&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 11.03.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote