Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κατέληξαν σε λύση κυβέρνηση- απεργοί
Κατέληξαν σε λύση κυβέρνηση- απεργοί Εκτύπωση E-mail
09.03.11

Μετά από 44 ημέρες απεργίας πείνας, διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, συνεχείς διαπραγματεύσεις που έφθαναν σε αδιέξοδο, και με την υγεία των απεργών σε οριακό σημείο, βρέθηκε η λύση στο γόρδιο δεσμό των μεταναστών που βρίσκονταν εγκαταστημένοι στο Μέγαρο Υπατία και ζητούσαν νομιμοποίηση.

Μετά από συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης έληξε η απεργία πείνας, με όλες τις πλευρές να δηλώνουν ικανοποίηση.

Κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Γ. Ραγκούση, συναντήθηκε στο κτίριο της ΓΣΕΕ με αντιπροσωπεία των απεργών πείνας, κομίζοντας νέα πρόταση της κυβέρνησης, που προβλέπει ότι όποιος μετανάστης αποδεδειγμένα βρίσκεται επί 12 χρόνια στη χώρα μπορεί να καταθέσει αίτηση για άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους. Ωστόσο η κυβέρνηση θα προβεί σε μείωση του απαιτούμενου χρόνου, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ακόμη πόση θα είναι η μείωση, ενώ στο εξής η όποια νομιμοποίηση θα λειτουργεί εξατομικευμένα και όχι μαζικά.

Ως προς το χρονικό διάστημα για το καθεστώς ανοχής
θα ισχύσουν οι 6 μήνες και η ανανέωση τους για άλλους 6 ή και περισσότερο. Τέλος, όσοι υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς, μετά από τροποποίηση του σχετικού νόμου του υπ. Προστασίας του Πολίτη, θα μπορούν να ταξιδεύουν στη χώρα καταγωγής τους για ανθρωπιστικούς λόγους.

Οι μετανάστες
, μετά από σύντομη συνεδρίαση, έκαναν ομοφώνως αποδεκτή την πρόταση, τερματίζοντας την απεργία πείνας και ξεσπώντας σε πανηγυρισμούς.

"Η νίκη μας είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη και ευχαριστούμε θερμά την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύη και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ιδιαίτερα τους γιατρούς, που μας παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση", δήλωσε ο Αμπντούλ Χατζί, εκπρόσωπος των απεργών πείνας.

Τουλάχιστον 100 απεργοί πείνας είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία


Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: "Προχωρήσαμε στην τελική διευκρίνηση όλων όσων συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και όσων δημόσια έχουμε διατυπώσει, ως κυβέρνηση, από την αρχή της απεργίας πείνας με την κατάληψη της Νομικής. Εξηγήσαμε στους απεργούς πείνας ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και ότι έχει εξαντληθεί η φέρουσα ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας μας για να δεχθεί επιπλέον αριθμό μεταναστών".

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, υπογράμμισε ότι "για την κυβέρνηση η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και αδιαπραγμάτευτη".

Η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα, τόνισε: "Μέλημά μας ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με παράλληλη εφαρμογή των νόμων".

Σταματούν και οι μετανάστες της Θεσσαλονίκης

Με ένα φλιτζάνι τσάι με μέλι σταμάτησαν και στη Θεσσαλονίκη οι 50 μετανάστες την απεργία πείνας μετά από 44 μέρες. Σύμφωνα με την Σεραφία Καλαμίτσου, μία από τους εθελοντές γιατρούς που τους παρακολουθούν, η διαδικασία επανασίτισής τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πρέπει να γίνει σταδιακά.
 

Σημειώνεται ότι 18 από τους 50 συνολικά απεργούς πείνας στη Θεσσαλονίκη έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται σε 5 διαφορετικά νοσοκομεία της πόλης.


nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6252&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote