Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Λιβύη: μάχες χωρίς τέλος
Λιβύη: μάχες χωρίς τέλος Εκτύπωση E-mail
06.03.11

Σφοδρές μάχες , με συγκεχυμένες τις πληροφορίες για την έκβασή τους, βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί της Κυριακής, με τις καθεστωτικές δυνάμεις να δηλώνουν επανακατάληψη εξεγερμένων περιοχών. Διαψεύδει η αντιπολίτευση.

Σφοδρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι και των αντικαθεστωτικών σημειώνονται στη Λιβύη, με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος ανακατέλαβαν δύο παραλιακές πόλεις, την Σαουίγια και τη Μισράτα και συνεχίζουν την επέλασή τους προς την Βεγγάζη, το προπύργιο της αντιπολίτευσης.

 Σύμφωνα ωστόσο με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές της αντιπολίτευσης, οι πληροφορίες θέλουν τους αντικαθεστωτικούς να έχουν αποκρούσει τις επιθέσεις των κανταφικών.

Αξιωματικός του Καντάφι υποστηρίζει ότι ο κλοιός κλείνει για τους εξεγερμένους: «Ελέγχουμε κάθε τρύπα που μπορεί να οδηγεί στην Σαουίγια. Οι αντίπαλοι δεν μπορούν να βγουν από την πόλη, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε και στο μεταξύ εμείς θα καταλάβουμε και άλλες περιοχές».

Από το Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Βεγγάζη ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, ώρα Ελλάδας, ότι «οι πόλεις Ζαουΐγια και Μισράτα, όπως κι άλλες πόλεις στον ανατολικό τομέα της Λιβύης, είναι υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων".

Λίγη ώρα αργότερα, το BBC μετέδιδε, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών ελέγχουν επίσης τις πόλεις Τομπρούκ και Ρας Λανούφ. Οι δυο αυτές πόλεις δέχθηκαν ισχυρή επίθεση από τις καθεστωτικές δυνάμεις από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Άγνωστος ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων

Ο Αλέχ Αλ Τεϊτούρι, συνταγματάρχης του λιβυκού στρατού που έχει συνταχθεί με την αντιπολίτευση, υποστηρίζει ότι η πόλη Ρας Λανούφ είναι στα χέρια των εξεγερμένων και προσθέτει: «Θέλουμε να ανατρέψουμε το καθεστώς, μολονότι ο αντίπαλος είναι ισχυρότερος από μας. Χθες είχαμε πολύ μικρό αριθμό θυμάτων»

Γίνεται λόγος για εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ αυτών είναι πολλοί άμαχοι. Όπως μεταδίδει το BBC, στην πρωτεύουσα Τρίπολη ακούγονταν την Κυριακή το πρωί πυροβολισμοί από πολυβόλα και άλλα βαρέα όπλα, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί που ακριβώς σημειώθηκαν συγκρούσεις. Η λιβυκή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήταν «πανηγυρικοί πυροβολισμοί» εξαιτίας της ανακατάληψης των παραλιακών πόλεων.

Από την πλευρά τους οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι προσκείμενες σε αυτούς δυνάμεις προελαύνουν προς τη Σύρτη και πως στο μεταξύ κατέλαβαν την πόλη Μπιν Ντζαουάντ.

Ύφεση του προσφυγικού κύματος προς Τυνησία

Την ίδια ώρα, κι ενώ συνεχίζεται ο αγώνας για την απομάκρυνση των αλλοδαπών από την Λιβύη, η ύπατη αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες παρατηρεί ότι σημειώνεται ύφεση στα σύνορα με την Τυνησία. Όπως δήλωσε το Σάββατο ο Υπατος Αρμοστής για του πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες:

«Μέχρι πριν από δύο ημέρες είχαμε μαζική συρροή προσφύγων στα σύνορα. Εκεί που καθημερινά είχαμε σχεδόν 15.000 πρόσφυγες, χθες ξαφνικά μειώθηκαν σε περίπου 1.800 και σήμερα έχουμε σχετικά λίγους».

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αδυνατεί να εξηγήσει τη μείωση του αριθμού των προσφύγων, εικάζει ωστόσο ότι τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στη λιβυκή πλευρά των συνόρων.

«Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στη λιβυκή πλευρά των συνόρων κυριαρχούσε η ανοργανωσιά. Στη συνέχεια όμως και με την έντονη παρουσία δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας τα πράγματα άλλαξαν. Έτσι δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει στη λιβυκή πλευρά. Δεν γνωρίζουμε εάν κάποιοι αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να διαβούν τα σύνορα ή εάν έχουν καθηλωθεί κάπου καθοδόν. Η αλήθεια είναι ότι όντως ο αριθμός των προσφύγων έχει μειωθεί ουσιαστικά τις τελευταίες δύο ημέρες», εξηγεί ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σκληρότερες κυρώσεις ζητεί η Γερμανία

Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση ζητά την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Welt am Sonntag ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζητά τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τάσσεται υπέρ νέων στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6243&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote