Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σοβαρά ερωτήματα για την εκτέλεση
Σοβαρά ερωτήματα για την εκτέλεση Εκτύπωση E-mail
03.03.11

Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών του μακελειού με θύματα δύο νεαρούς αστυνομικούς της ομάδας "ΔΙΑΣ", στην περιοχή του Ρέντη. Τα όπλα που βρέθηκαν στο όχημα που άφησαν πίσω τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια, όπως έγινε γνωστό.

 

Το καλάσνικοφ και το πιστόλι με το οποίο οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν τους δύο νεαρούς κατά τη διάρκεια καταδίωξης, εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι είναι "καθαρά". Οι αστυνομικοί επίσης εξετάζουν εξονυχιστικά το κλεμμένο τζιπ, για να εντοπίσουν αποτυπώματα ή όποιο άλλο στοιχείο βοηθήσει στον εντοπισμό των δραστών.

Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, υπήρχε και δεύτερο καλάσνικοφ το οποίο πήραν μαζί τους οι δράστες και δεν θεωρούν απίθανο οι αστυνομικοί, το συγκεκριμένο όπλο να έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλα εγκλήματα. Οι δράστες δεν πυροβόλησαν με το όπλο αυτό στην συμπλοκή του Ρέντη.

Όπως διευκρινίστηκε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες ήταν τέσσερις και όχι τρεις όπως ανέφεραν οι αρχικές πληροφορίες και αυτό προκύπτει από τις καταθέσεις μαρτύρων της ένοπλης ληστείας που είχαν διαπράξει νωρίτερα σε περίπτερο στο Μενίδι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τη ληστεία διέπραξαν τρία άτομα με δύο καλάσνικοφ και ένα πιστόλι ενώ ο τέταρτος συνεργός τους οδηγούσε το κλεμμένο αυτοκίνητο.

Που στρέφονται οι υποψίες της ΕΛ.ΑΣ

Το τζιπ μάρκας Volvo, είχε κλαπεί- μαζί με 8 ακόμα οχήματα- από μάντρα στη Νέα Ερυθραία, όπου είχε γίνει διάρρηξη στις 17 Ιανουαρίου, ενώ οι πινακίδες ανήκουν σε άλλο ΙΧ, μάρκας Ford, και κλάπηκαν την ίδια μέρα από την ίδια περιοχή.

Η ΕΛ.ΑΣ εκτιμά ότι τα συγκεκριμένα ΙΧ είχαν μοιραστεί σε εγκληματικές ομάδες ανά τη χώρα- ενδείξεις υπάρχουν για χρησιμοποίηση τους στον Έβρο και το Αγρίνιο, ενώ υπάρχει και η εκτίμηση ότι αυτοκίνητο από την ίδια κλοπή είχε χρησιμοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου, κατά τη ληστεία τράπεζας στα  Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, με λεία 250.000 ευρώ.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι οι ένοπλοι, οι οποίοι σκότωσαν τους δύο αστυνομικούς ανήκουν σε οργανωμένο κύκλωμα, που κλέβει αυτοκίνητα και πιθανόν ενέχεται και σε άλλες ένοπλες ληστείες.

Επιπλέον, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ ερευνούν πιθανή σύνδεση του χθεσινού τραγικού συμβάντος με τη δολοφονία 45χρονου περιπτερούχου στο Ίλιον, στις 8 Φεβρουαρίου.

Ερωτήματα


Συνδικαλιστές της αστυνομίας ρωτούν "αν κλήθηκαν να βοηθήσουν περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ και αν κλήθηκαν γιατί δεν έσπευσαν με αποτέλεσμα οι μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ να πέσουν ουσιαστικά σε ενέδρα θανάτου". Οι ίδιοι καταγγέλλουν σοβαρά ελλείψεις σε εξοπλισμό, μέσα ακόμη και στα ανταλλακτικά των οχημάτων.

"Δεν υπάρχουν χρήματα, τα ελαστικά των μοτοσυκλετών είναι φθαρμένα, αγοράζουν με τον μισθό των 800 ευρώ αλεξίσφαιρα γιλέκα που κοστίζουν 1.200 ευρώ", λέει ο αντιπρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων, Αντώνης Λιακόπουλος.


Έκκληση προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ασφάλειας και την "προβληματική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας" ως εθνική υπόθεση και "μακριά από κομματικές σκοπιμότητες", κάνουν οι Ομοσπονδίες Αστυνομικών Υπαλλήλων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Επισημαίνουν ότι "ήταν θέμα χρόνου να συμβεί το μοιραίο" και αναφέρουν πως "τα αντανακλαστικά των συντεταγμένων οργάνων της πολιτείας, αλλά και των ίδιων των αστυνομικών υπηρεσιών παρά τις διαρκείς επισημάνσεις μας δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα".

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνδικαλιστές επανέρχονται στην πρόταση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με στόχο τη σύνταξη ενός πορίσματος για την ανασυγκρότηση των αστυνομικών υπηρεσιών και τη συνολική μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας κάτι, που όπως τονίζουν, "πρέπει να υιοθετηθεί χωρίς καμία άλλη αναβολή, χωρίς καμία άλλη δικαιολογία".

Απάντηση ΓΑΔΑ

Ανακοίνωση, απάντηση εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής: "Αμέσως μετά την ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, για ληστεία στην περιοχή του Μενιδίου, κινητοποιήθηκε άμεσα ευρύς σχηματισμός αστυνομικών δυνάμεων, από ομάδες ΔΙΑΣ, περιπολικά Άμεσης Δράσης και Αστυνομικών Τμημάτων, περιπολικά Ασφαλείας και Τροχαίας.

Οι δυνάμεις κινούνταν και αναπτύσσονταν σύμφωνα με το στίγμα του καταδιωκόμενου οχήματος, το οποίο δινόταν από εποχούμενους σε μοτοσυκλετιστές αστυνομικούς, που ακολουθούνταν από υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Επισημαίνεται η ιδιαιτερότητα της χρονικής στιγμής, ο κυκλοφοριακός φόρτος, το γεωγραφικό περιβάλλον εξέλιξης της επιχείρησης, αναφορικά με τις δυνατότητες κίνησης και ευελιξίας των υπηρεσιακών αυτοκινήτων σε σχέση με τις δίκυκλες μοτοσυκλέτες. Τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, που συμμετείχαν, ήταν σε καλή κατάσταση και αξιόμαχα".

Η κατάσταση της υγείας των δύο τραυματισμένων αστυνομικών

Ψυχική διαταραχή έχει υποστεί, λόγω του ισχυρού σοκ μετά την επίθεση, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Ο ένας τραυματίας φέρει θλαστικό τραύμα στο γόνατο και υποστηρίζεται ψυχολογικά ενώ αναμένεται να πάρει μεθαύριο εξιτήριο.

Ο δεύτερος τραυματίας αστυνομικός νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα με τραύμα στη βουβωνική χώρα από βλήμα το οποίο μπήκε στο σώμα από το δεξιό γλουτό και έχει βλάψει τη μηριαία φλέβα. Χειρουργήθηκε επιτυχώς, έχει επαφή με το περιβάλλον, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς και μεταφέρεται στο Αττικό Νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί στη συνέχεια από αγγειοχειρουργό.

Το νοσοκομείο Νικαίας, όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες αστυνομικοί  επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ.


Το χρονικό

Το τραγικό περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια καταδίωξης υπόπτων στην περιοχή του Ρέντη. Είχε προηγηθεί καταγγελία για ληστεία περιπτέρου στην περιοχή του Μενιδίου, την οποία φέρονται να διέπραξαν τρεις οπλισμένοι με καλάσνικοφ άνδρες, που στη συνέχεια διέφυγαν με τζιπ.

Οι αστυνομικοί της "ΔΙΑΣ" που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες εντόπισαν το ύποπτο αυτοκίνητο κοντά στη λεωφόρο Κηφισού και το ακολούθησαν. Το όχημα μπήκε σε παράδρομο της λεωφόρου, στο ύψος της Λαχαναγοράς, στο ρεύμα προς Πειραιά. Οι αστυνομικοί είχαν προηγουμένως καλέσει για ενισχύσεις και στο σημείο έφτασαν ακόμη τέσσερις συνάδελφοί τους.

Το συμβάν σημειώθηκε δίπλα στη συμβολή των οδών Περικλέους και Παντελή Νικολαϊδη. Το τζιπ, σύμφωνα με τα λεγόμενα των αστυνομικών, μπήκε ανάποδα στην οδό Περικλέους όπου οι δράστες έστησαν ενέδρα στους αστυνομικούς και ακολούθησαν οι πυροβολισμοί. Συγκεκριμένα, οι κακοποιοί "γάζωσαν" τους αστυνομικούς με καλάσνικοφ και πιστόλι.

Ο ένας εκ των νεαρών αστυνομικών μεταφέρθηκε νεκρός με σφαίρα στο κεφάλι, στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Γύρω στις δέκα το βράδυ και ο δεύτερος συνάδελφός του, έχασε τη μάχη για τη ζωή. Οι δύο άλλοι αστυνομικοί νοσηλεύονται χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Κάτοικος της περιοχής, δήλωσε ότι εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο σπίτι του και έπεσε στο πάτωμα ακούγοντας τους πυροβολισμούς. "Δεν σταμάτησαν να ρίχνουν. Έριξαν πάρα πολλές φορές, σχεδόν επί 10 δευτερόλεπτα πυροβολούσαν συνεχώς", ανέφερε.

Το αυτοκίνητο βρέθηκε λίγες ώρες μετά εγκαταλελειμμένο σε παράδρομο της λεωφόρου Κηφισού, περίπου 300 μέτρα από το σημείο της συμπλοκής.

nooz

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=6232&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote